Ό,τι και να πει κανείς για τα Ιωάννινα είναι λίγο. Πρόκειται για μια πόλη άκρως μυστηριακή που αποτελεί ιδανική επιλογή απόδρασης για όλες τις εποχές του χρόνου. Η γλυκιά μελαγχολία της περίφημης λίμνης της, το διάσημο νησάκι μέσα στην υδάτινη αγκαλιά της Παμβώτιδας, αλλά και η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων που λειτουργεί ως χρονομηχανή που ταξιδεύει στο παρελθόν, συνθέτουν το φωτογραφικό παζλ των Ιωαννίνων, που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι και αυτή η γλυκιά μελαγχολία σε αυτήν την πόλη με την μυστηριακή ατμόσφαιρα, που σε κάνει να θέλεις να την ζήσεις έστω και για λίγο.

ΚΛΙΚ- Ιωάννινα: Το κάστρο της πόλης από τα λιγοστά κατοικήσιμα σε όλη την Ελλάδα

Στα Ιωάννινα, λοιπόν, εκτός του ότι βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά της Ευρώπης μέσα σε λίμνη, συναντάται και ένα από τα λιγοστά κατοικήσιμα κάστρα της Ελλάδας -η Μονεμβασιά και τα Μεστά στη Χίο, είναι κάποια από τα υπόλοιπα.

Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα, που δίνει την αίσθηση ότι έχεις μπει σε χρονομηχανή μόλις διαβείς την μεγάλη πύλη του.

Εδώ η αίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί σε μια εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους είναι παντού διάχυτη. Τα σχεδόν έρημα λιθόστρωτα σοκάκια και τα χαρακτηριστικά κτίρια- σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα ενισχύουν την μυστηριακή ατμόσφαιρα, την ώρα που μια επίσκεψη στα άκρως ενδιαφέροντα μουσεία της καστροπολιτείας συστήνει τους επισκέπτες τόσο στην ιστορία, όσο και τις τέχνες της περιοχής.

Στα όσα αξίζει να επισκεφτεί κανείς, λοιπόν, μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στη βορειοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, καθώς και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Από τα σημεία αναφοράς, επίσης, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά στη βορειοδυτική ακρόπολη του Ιτς Καλέ.