Το νησάκι που βρίσκεται μέσα στη Λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα, διαθέτει δύο βασικά χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα νησί που επί της ουσίας δεν έχει όνομα, αλλά και ένα από τα ελάχιστα λιμναία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, που κατοικούνται μέχρι και σήμερα.

Νησάκι Ιωαννίνων: Από τα λίγα κατοικημένα μέσα σε λίμνη στην Ευρώπη

Οι περισσότεροι το αποκαλούν «νησί της λίμνης» ή «νησί των Ιωαννίνων», καθώς επί της ουσίας δεν έχει κάποια επίσημη ονομασία. Το νησί μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, αποτελεί ένα απόκοσμο και ταυτόχρονα μαγικό τοπίο που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Η μικρή βραχονησίδα «πνιγμένη» από πεύκα προσεγγίζεται μέσα σε 10 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων, με τον διάπλου να βάζει σιγά σιγά στην μαγεία που πρόκειται να ζήσει κανείς σε αυτό μόλις το προσεγγίσει.

Λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά πέτρινα κτίρια ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής εμφανίζονται σε κάθε γωνιά κατά την διάρκεια της βόλτας στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού, με τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία -από τα λιγοστά μέρη στη χώρα που σερβίρουν βατραχοπόδορα ή φρέσκο χέλι- να συμπληρώνουν την σημερινή του εικόνα.

Η βόλτα δίπλα στο νερό συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ, με την θέα στη λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων ακριβώς απέναντι να συγκλονίζει, ιδιαιτέρως κατά την ώρα του σούρουπου. Μοναδική συντροφιά σε αυτήν την βόλτα το κελάηδημα των πουλιών, ο ήχος του νερού και των καλαμιών, καθώς και ο «θόρυβος» από τα βήματα στα πεσμένα φύλλα.

Εδώ συναντάται η τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας, παρόλη την μικρή έκτασή του η οποία δεν ξεπερνά τα 200 στρέμματα, συναντάται η τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα, αποτελούμενη συνολικά από επτά βυζαντινά και μεταβυζανιτνά μοναστήρια.

Στα πέτρινα σοκάκια του ο επισκέπτης δίνει «ραντεβού« με την ιστορία του νησιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραγική ιστορία της Κυρά Φροσύνης, αλλά και του Αλή Πασά, που αποκεφαλίστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιανουάριο του 1822.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο νησί οι ανακαινισμένες μονές και το Μουσείο του Αλή Πασά που φιλοξενείται στη μονή Αγίου Παντελεήμονα.