Από τα «παραδοσιακά» στέκια της Ομόνοιας στις χλιδάτες περιοχές των νοτίων προαστίων μετακομίζουν οι πιάτσες του αγοραίου έρωτα. «Το Κέντρο πέθανε…!» λέει μία μαύρη καλλονή που «ψαρεύει» πελάτες πλέον στη Γλυφάδα. Δύο χρόνια έπαιζε κρυφτό με τις διωκτικές αρχές στην οδό Μενάνδρου. «Οι επιχειρήσεις ‘σκούπα’ μας έδιωξαν. Άσε που στην Ομόνοια λεφτά δεν υπάρχουν αφού οι πελάτες λιγόστεψαν…».

Σε άλλο σημείο της παραλιακής μια ψηλόλιγνη γυναίκα συστήνεται ως Βανέσα και είναι μία από τις Ελληνίδες που «λίγο η κρίση λίγο το εύκολο χρήμα» έφεραν στο πεζοδρόμιο της Ποσειδώνος. «Πενήντα ευρώ στο αυτοκίνητο, εβδομήντα σε ξενοδοχείο, η πληρωμή του δική σας», λέει μόλις ο πελάτης κατεβάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου.

Τις εικόνες αυτές κατέγραψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στα νότια προάστια. Παρά το τσουχτερό κρύο σε όλο το μήκος της παραλιακής κοπέλες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Νιγηρία, Αλβανία και Ελλάδα πουλούσαν το κορμί τους συμπληρώνοντας τον «καμβά» της αθηναϊκής πορνείας. Κάποιες είναι θύματα τράφικινγκ και παραδίδουν το μεροκάματο στον προαγωγό τους και άλλες δουλεύουν μόνες τους χωρίς προστασία.

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, οι φορείς που ασχολούνται με τη δημόσια Υγεία και οι οργανώσεις για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: Η πορνεία στην Αθήνα χτυπάει «κόκκινο». «Υπάρχει έξαρση της πορνείας. Το σοκαριστικό είναι ότι βρίσκουμε κοπέλες που εξαναγκάζονται να πάνε ακόμα και με δεκάδες πελάτες την ημέρα! Η πορνεία είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από ό,τι λένε οι αριθμοί», λέει η Μαρία Σταμάτη από τη ΜΚΟ «A21 Campaign».

Οι πιάτσες επεκτείνονται όπου «μυρίζει» χρήμα και ανοχή των διωκτικών αρχών. Το ίδιοι και οι οίκοι ανοχής και τα στούντιο. Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας εκτιμά ότι ο ετήσιος τζίρος από την παράνομη πορνεία στην Αθήνα θα φτάσει στην Αττική το 2013 τα 120 εκατ. ευρώ. 

Στα νότια προάστια έχουν «μετακομίσει» και στούντιο στα οποία εκδίδονται αλλοδαπές. Το κόλπο είναι να βαφτίζονται «οίκοι ευεξίας» ή «κέντρα σωματικής ευεξίας». Εξωτερικά μοιάζουν με πολυτελή κέντρα ευεξίας αλλά το μυστικό, τονίζει η εφημερίδα, κρύβεται στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι καλλίγραμμες γυναίκες. Η αμοιβή τους κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ για τον κάθε πελάτη. «Τα κέρδη είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως σε μία μέρα ο ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Πολλές φορές κλείνουν και μετά από λίγο ξανανοίγουν σε άλλο σημείο. Οι πελάτες είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιοι και ενημερώνονται για την αλλαγή διεύθυνσης» λέει στον «Τύπο της Κυριακής» μια γυναίκα που εργαζόταν στο παρελθόν σε έναν τέτοιο «οίκο ευεξίας».