Είναι, σχεδόν, αποκαρδιωτικό αν σκεφτεί κανείς ότι, κάθε χρόνο, οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα από 218 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σπατάλη τροφίμων. Πρόκειται για πολλά ξεχασμένα προϊόντα που πετιούνται καθώς λήγουν, αξίας ύψους 1.866 δολαρίων ανά οικογένεια. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Για να μην αναφέρουμε και την επίδραση που έχει όλο αυτό στο περιβάλλον, αλλά και τον χρόνο που καταναλώνετε για την προετοιμασία του εκάστοτε γεύματος.

Φαγητό που πετιέται

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο που μαγειρεύετε και καταναλώνετε τα τρόφιμά σας, ώστε να μειώσετε τη σπατάλη με μόλις μερικά απλά βήματα; Και φυσικά να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο για να κάνετε κάτι άλλο και όχι να βρίσκεστε συνεχώς στην κουζίνα; Η μείωση της σπατάλης τροφίμων, λοιπόν, ξεκινά με το να τρώτε ό,τι έχετε ήδη, καθώς και να προγραμματίζετε τα γεύματά σας εκ των προτέρων.

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού

Τροφές

Στην πραγματικότητα, εάν σχεδιάζετε στρατηγικά τα γεύματα της εβδομάδας, μπορείτε να κάνετε μια μεγάλη παρτίδα μαγειρέματος την Κυριακή και να φάτε καλά μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αντί να σκέφτεστε τα γεύματα της εβδομάδας σας μεμονωμένα, λοιπόν, σκεφτείτε πώς μπορείτε να μαγειρέψετε σε παρτίδες, σχεδόν για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Για παράδειγμα, αν ψήσετε σπαράγγια, μπορείτε να τα φάτε ως έχουν, να τα κάνετε πουρέ σε σούπα, να τα προσθέσετε σε μια ομελέτα ή να τα βάλετε σε ένα σάντουιτς. Ή αν μαγειρέψετε μια μεγάλη ποσότητα καστανού ρυζιού, μπορεί να συμπληρώσει ένα μπολ με λαχανικά ή να συνοδέψει ένα κοτόπουλο κάρυ.

Τι να κάνετε με τα ώριμα φρούτα

Διάφορα φρούτα

Όσο για τα εξαιρετικά ώριμα φρούτα; Η λύση, φυσικά, δεν είναι να τα πετάτε στα σκουπίδια, καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να εκμεταλλευτείτε την ωριμότητά τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ένα δυναμωτικό smoothie ή να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Υπάρχει πάντα ένας τρόπος να σκεφτείτε μπροστά και να τρώτε, ταυτόχρονα καλά, εξοικονομώντας παράλληλα τόσο χρήματα, όσο χρόνο και πόρους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο αυτό που ενστερνίζονται οι περισσότεροι ότι «θέλει τρόπο, και όχι κόπο»!