Η Ρωσία τέθηκε σε «επιλεκτική χρεοκοπία» από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P, καθώς όπως είχε ανακοινώσει, προσπάθησε με ρούβλια να πληρώσει χρέη σε δολάρια, λόγω των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το cnn.com η Μόσχα προσπάθησε να πληρώσει σε ρούβλια δύο ομόλογα που είχαν λήξει στις 4 Απριλίου, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτράπηκε, γιατί το δημοσίευμα αναφέρει πως οι επενδυτές είναι απίθανο να μπορέσουν να μετατρέψουν τα ρούβλια σε «δολάρια που ισοδυναμούν με τα αρχικά οφειλόμενα ποσά». Έτσι, ο S&P έθεσε την χώρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία», κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία έχει αθετήσει μία συγκεκριμένη οικονομική υποχρέωση και όχι ολόκληρο το χρέος της.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ μίλησε στην εφημερίδα Izvestia και τόνισε πως η Μόσχα θα περάσει στην αντεπίθεση. «Θα υποβάλλουμε μήνυση, γιατί κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι επενδυτές να λάβουν τις πληρωμές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «θα δείξουμε στο δικαστήριο την απόδειξη των πληρωμών μας, για να επιβεβαιώσουμε τις προσπάθειές μας να πληρώσουμε σε ρούβλια. Δεν θα είναι μια απλή διαδικασία».

Σημειώνεται, ότι και πάλι πριν από λίγες μέρες η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», καθώς είχε προσπαθήσει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό με το δικό της νόμισμα, όμως τράπεζα απαγόρευσε την πληρωμή ευρωομολόγου σε ρούβλια.