Η Ρωσία προσπάθησε τελικά να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό με το δικό της νόμισμα, όμως τράπεζα απαγόρευσε την πληρωμή ευρωομολόγου σε ρούβλια, ενώ το Κρεμλίνο ενδέχεται να αντιμετωπίσει επιλεκτική χρεοκοπία.

Σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η Μόσχα προσπάθησε να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων που λήγουν το 2022 και 2042 και είναι εκφρασμένα σε δολάρια, αλλά μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή πληρωμής ύψους 649 εκατ. δολαρίων. Το ρωσικό υπουργείο δεν κατονόμασε την τράπεζα, ενώ ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κατάσταση χρεωκοπίας.

«Η Ρωσία έχει όλους τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσει τα χρέη της… Εάν αυτός ο αποκλεισμός συνεχιστεί και οι πληρωμές που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των χρεών μπλοκαριστούν οι μελλοντικές πληρωμές θα μπορούσαν να γίνουν σε ρούβλια», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κατάσταση χρεοκοπίας, αλλά αυτή θα ήταν μια καθαρά τεχνητή κατάσταση», πρόσθεσε στη συνέχεια, όμως σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχουν λόγοι για πραγματική χρεοκοπία».

Σημειώνεται, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό σε ρούβλια, λόγω των αυστηρών κυρώσεων που υπέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.