Bloomberg: Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις

«Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:23
15/04/2019
Bloomberg: Η Ελλάδα δεν κατέρρευσε, παρά τις αντίθετες προβλέψεις
9
loading

Η ελληνική ανάκαμψη είναι ένα αρχιτεκτονικό στυλ με χρήση μαρμάρινων κιόνων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει: «Επίσης, είναι μια καλή περιγραφή της υπόληψης ενός έθνους που χλευάστηκε από τους επενδυτές, όπου υπάρχουν κίονες αριθμών που μετρούν μια αναπάντεχη οικονομική ανθεκτικότητα».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς επενδυτές «άρπαξαν» ελληνικά δεκαετή ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι το πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της ευρωζώνης. Το Bloomberg τονίζει ότι από το 2015, δεν έχει υπάρξει τίποτε στις αγορές ομολόγων που να μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που έχουν προσφέρει στους επενδυτές συνολική απόδοση 231%. Η Πορτογαλία πρόσφερε 23%, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία πρόσφεραν 7% και 9% αντίστοιχα. Η παγκόσμια αγορά ομολόγων πρόσφερε 18% και τα επισφαλή χρεόγραφα υψηλών αποδόσεων πρόσφεραν 22% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ελληνικό χρέος αποδείχθηκε το έμβλημα της ανθεκτικότητας της ΕΕ μέσα στον θόρυβο της απελπισίας που εντάθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία και την Ιταλία έδρεψαν τους καρπούς, με την PrudentialFinancial Inc. να διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος αξίας 7,2 δισ. ευρώ, ή το 9,5%. Η Royal Bank of Canada αγόρασε πρόσφατα ελληνικά χρεόγραφα 84 εκατ. ευρώ. Το χρέος της Ελλάδας εξακολούθησε να συσσωρεύεται, έχοντας φθάσει στο 181,9% από το 82% το 2006.

Όμως οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τη μέση διάρκεια του χρέους, που υπερβαίνει τα 25 χρόνια και είναι σχεδόν τετραπλάσια από τις αντίστοιχες της Ισπανίας και της Ιταλίας και διπλάσια της Πορτογαλίας. Καμία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναπτύσσεται με τους ρυθμούς των αρχών του αιώνα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ υπέστη την χειρότερη ύφεση το 2012, με την ανεργία να ανέρχεται στο πρωτοφανές 27,7% ένα χρόνο μετά. Για τους επενδυτές, τότε ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αγοράσουν. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ που ακολούθησε ξεπέρασε τη Γερμανία και τη Γαλλία, με προβλεπόμενο ρυθμό 1,9% που φέρει την Ελλάδα στο νούμερο 10 των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,4% της ευρωζώνης, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η ανεργία θα μειωθεί στο 16,5% μέχρι το 2020. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφθασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και πέρυσι διευρύνθηκε στο 0,8%. Πλεόνασμα θα καταγράφεται και τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Κασσάνδρες της καταστροφολογίας

Και όμως, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αφού προηγουμένως ορισμένοι από τους ευφυέστερους ανθρώπους είχαν προβλέψει τη χρεοκοπία της και την έξοδό της από τη νομισματική ένωση. Ο πρώην πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν δήλωνε στο BBC ότι «είναι ζήτημα χρόνου» να αποχωρήσει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα και κατόπιν να διαλυθεί η ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Τζορτζ Σόρος είπε ότι η Ελλάδα «οδεύει στον χαμό της».

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, πρώην επικεφαλής αναλύσεων πολιτικής στην ΕΚΤ και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα σαν «πολιτική και οικονομική καταστροφή». Εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ και θα επέστρεφε στην δραχμή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της, ο Φράτσερ διακήρυττε: «Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα, γίνεται όμως όλο και πιθανότερο».

Καταλύτης για την καταστροφολογία ήταν ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είχε λάβει τη φαινομενικά αντιφατική εντολή να τερματίσει πέντε χρόνια λιτότητας εν μέσω ύφεσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα τελευταία 7,2 δις ευρώ του προγράμματος στήριξης από τους αρνητικούς Ευρωπαίους πιστωτές. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν ποτέ ότι οι Έλληνες προτιμούν την επάνοδο στην δραχμή. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν τη νευρικότητα του υπόλοιπου κόσμου. Ενώ οι αποδόσεις αναφοράς των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το 19% τον Ιούλιο του 2015, υποδηλώνοντας την οικονομική αβεβαιότητα της χώρας, απείχαν πολύ από το 30% του Μαρτίου του 2012.

Όταν αυτόν τον Μάρτιο τα νέα ομόλογα λήξης 2029 αξιολογήθηκαν με απόδοση 3,9%, πραγματοποίησαν ράλι επί επτά συνεχόμενες ημέρες. Η ελληνική ανάκαμψη δεν είναι η μόνον ιστορία του χρέους. Οι 60 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 25%, επίδοση που φέρνει το Χ.Α στο νούμερο 2 των 94 σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών. Μεταξύ 569 τραπεζών ανά τον κόσμο με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ενός δις δολαρίων, οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν συνολικές αποδόσεις 45%, παγκόσμιο ρεκόρ για το 2019. Οι επενδυτές επιδεικνύουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Vkar

  Δεν περιγράφουν την οικονομική πραγματικότητα την δημιουργούν.

 2. avatar Βελουχιώτη αρης

  Αφού ξεπουληθηκε όλη η περιουσία του ελληνικού λαού από τον μέγα αντιμνημονιακο στους ξένους και αφού ξεπούλησε και την μακεδονια εξυπηρετωντας και πάλι τους ξένους τώρα του λένε μπράβο οι ξένοι ενώ το χρέος μας το 2012 ήταν 310δις και μη βιώσιμο τώρα είναι 340δις αλλά τώρα το θεωρούν βιώσιμο. ΤΈΤΟΙΟ ΔΟΎΛΕΜΑ ΜΌΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΠΟΎ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ 80 ΕΤΏΝ. Ο ΤΣΙΠΡΑ ΕΊΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ.

 3. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

  προχτες στο ιδιο μπλουμπεργκ
  ενας συντακτης named χρυσολωρας ενα σωβρακο της πειραιως 62
  σκυλοβριζε τον τσιπρα
  κειχαν μια χαρα τα χρυσογαλανα ορκ αλλο πραμα
  αληθεια δε λεω μπηστ, εσυ δε το παουσιασες;; \'\'ο ειδικος στην ανατροπη δημοψηφισματων\'\'\'
  χρυσολωραδες και αρακαδες του 4ου ραιχ της μιζενς της νοβαρτις και απορριματα του κουλου σαμαρομπουμπουκου αντε και......προδοτες μαυραγορητες ακορεστοι μιζαδοροι

  1. avatar criskalts

   VL-A-KA λάκη, οι \'\'επενδυτές\'\' που αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα μετά μανίας έχουν εξασφαλισμένο όφελος σε κάθε περίπτωση, είτε γιατί θα μας αρμέγουν συνεχώς με τα υψηλά επιτόκια ενώ εσύ κι εγώ φυτοζωούμε, είτε γιατί θα χρεωκοπήσουμε και θα μπουν και θα υφαρπάξουν σε ότι τους αναλογεί από το κεφάλαιο που διέθεσαν.
   Τα ομόλογα εκδίδονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.

 4. avatar Γεροτσολιας

  Εμεις θελουμε πισω την Ελλαδα μας και θα την παρουμε, γι\'αυτο να ειστε σιγουροι, ολα τ\'αλλα ειναι φουσκες.

 5. avatar ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ

  ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ??? ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΑΛΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΝΔΟΥΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΤΡΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ ΤΗ Η ΧΩΡΑ, ΕΤΣΙ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ Ν\'ΑΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ???

 6. avatar B.Σ.

  Αν δεν κλέβεις, γίνονται θαύματα!

 7. avatar Ο Ανιστόρητος

  Η Ελληνική οικονομία όντως δεν κατέρρευσε.
  Εφόσον η δημόσια περιουσία ξεπουληθηκε και τα μεγάλα μονοπώλια και οι πολυεθνικές συνεχισαν να έχουν τεράστια κερδη μέσα στην κρίση, τότε γιατί να καταρρεύσει? Για χαζούς τους πέρασες?

 8. avatar Stateless

  \"Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφθασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016.\"
  Όπως καταλαβαίνετε, όλοι οι οικονομολόγοι του εξωτερικού, τον Βούδα και το κόμμα του χρεώνουν τη πτώχευση της Ελλάδας.
  Στο debate του Βούδα με το ΓΑΠ το 2009, ο πρώτος επέμενε ότι το έλλειμμα ήταν 7%. Από κει ξεκινά το \"λεφτά υπάρχουν\"!!!!
  Το παράδοξο είναι ότι ο Τσίπρας αθωώνει το Βούδα και ρίχνει την ευθύνη μόνο στον ΓΑΠ.
  Γι αυτό το λόγο η εξεταστική δεν περιλαμβάνει τη πενταετία 2004-2009!
  Καλά να πάθετε λοιπόν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει