Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε στην αλλαγή του αρχηγού των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού της χώρας του καθώς συνεχίζεται ο… ανασχηματισμός του κράτους σε καιρό πολέμου με τη Ρωσία και νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν ρόλους, κάτι που είχε αρχίσει με την Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Γενική Εισαγγελία.

Ο Χριχόρι Χάλαχαν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και στη θέση του ανέλαβε ο Βικτορ Χορένκο, σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ. Το τμήμα των Ειδικών Επιχειρήσεων ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και πραγματοποιεί μυστικές αποστολές αναγνώρισης και καταστροφών ακόμη και πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις περικοπές στη ροή φυσικού αερίου για να σκορπίσει τον τρόμο στην Ευρώπη και προέτρεψε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Όλα αυτά γίνονται εσκεμμένα από τη Ρωσία, για να κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την προετοιμασία των Ευρωπαίων ενόψει του χειμώνα. Και αυτός είναι ένας ανοικτός πόλεμος φυσικού αερίου που διεξάγει η Ρωσία κατά μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε.

«Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους ανθρώπους, πόσο θα υποφέρουν από την πείνα λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών ή από το ψύχος του χειμώνα και τη φτώχεια. Ή από την κατοχή. Αυτές είναι απλώς διαφορετικές μορφές τρομοκρατίας», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η νέα μείωση στη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, εκλαμβάνεται ως αντίποινα της Μόσχας στις ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι ο εκβιασμός της Μόσχας με το φυσικό αέριο συνιστά «κίνητρο για να είναι πολύ ισχυρότερο το όγδοο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ» σε βάρος της Ρωσίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών. Υποστήριξε: «Οι εταίροι της Ουκρανίας πρέπει να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εξαγωγών των σιτηρών». Ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε πως η χώρα του έχει κάνει ότι ήταν στο χέρι της προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των εξαγωγών, αλλά ο ΟΗΕ και η Τουρκία θα πρέπει να ελέγξουν τη συμμόρφωση της Ρωσίας και την τήρηση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι τέσσερις πλευρές πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Today we saw another gas threat to Europe. Even despite the concession regarding the Nord Stream turbine, Russia is not going to resume gas supplies to European countries, as it is contractually obligated to do. All this is done by Russia deliberately to make it as difficult as possible for Europeans to prepare for winter. And this is an overt gas war that Russia is waging against a united Europe – this is exactly how it should be perceived. And they don't care what will happen to the people, how they will suffer – from hunger due to the blocking of ports or from winter cold and poverty… Or from occupation. These are just different forms of terror.And that's why it is necessary to hit back. Do not think about the way to return some turbine, but strengthen sanctions. Do everything to limit Russian revenues not only from gas and oil, but also from any remaining exports. And sever trade ties with Russia as much as possible, because every such tie is Russia’s potential tool of putting pressure.

Posted by Володимир Зеленський on Monday, July 25, 2022