Φορώντας μαύρη μπλούζα με το μήνυμα «I’m Ukrainian» (σ.σ. Είμαι Ουκρανός), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφιέρωσε το νυχτερινό του διάγγελμα στα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

«Κάθε χρόνο στην 1η Ιουνίου γιορτάζουμε την Ημέρα του Παιδιού, είναι μια ξεχωριστή μέρα. Ωστόσο από τις 24 Φεβρουαρίου τα πάντα έχουν αλλάξει στη χώρα μας. Πλέον, κάθε μέρα παλεύουμε για την επιβίωσή μας και την προστασία των παιδιών μας και του μέλλοντός μας σε μια χώρα όπου ο καθένας θα είναι ελεύθερος να ζήσει όπως θέλει, όπου κάθε παιδί αφού μεγαλώσει θα μπορεί να ζήσει όπως επιλέξει χωρίς καταπιέσεις», είπε αρχικά ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε:

«Όλοι βλέπουν τί έχει φέρει η Ρωσία στην Ουκρανία και τί θέλει να φέρει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ρωσικό κράτος μισεί ακόμη και τους δικούς του πολίτες – τόσο πολύ που δεν αντιλαμβάνεται την αξία της ανθρώπινης ζωής. Οι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν και σκοτώνονται σα να μην είναι άνθρωποι, αλλά σκόνη. Σκόνη στα πόδια των ιδιοκτητών της Ρωσίας».

«Από την έναρξη της εισβολής», δήλωσε έπειτα με την οργή του να ξεχειλίζει, «689 παιδιά έχουν χτυπηθεί ως αποτέλεσμα των ρωσικών επιθέσεων κι αυτά είναι μόνο όσα ξέρουμε, διότι δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες για το τί συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές. Ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα γνωρίζουμε 446 παιδιά τραυματίστηκαν και 243 έχασαν τη ζωή τους, ενώ 139 αγνοούνται. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν κατεστραμμένες οικογένειες».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιών από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας που πέθαναν από τις ρωσικές επιθέσεις.

Επίσης υποστήριξε ότι 200.000 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους Ουκρανούς που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία με τη βία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών από ορφανοτροφεία, παιδιών που μεταφέρθηκαν με τους γονείς τους, καθώς και άλλα παιδιά που χωρίστηκαν από τους δικούς τους.

«Ο στόχος αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεν είναι απλά να αρπάξουν ανθρώπους, αλλά να κάνουν αυτούς που μεταφέρονται να ξεχάσουν την Ουκρανία και να μην μπορέσουν να επιστρέψουν», τόνισε και έστειλε το μήνυμα πως: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί, οι άνθρωποί μας δεν πρόκειται να παραδοθούν και τα παιδιά μας δεν θα γίνουν κτήματα των εισβολέων», ενώ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα δώσει ένα μάθημα στη Ρωσία.

During the 98 days of the Russian invasion, 689 children were injured as a result of the occupiers' attacks. And these…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, June 1, 2022