Για μια «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από τις ουκρανικές αρχές έκανε λόγο σήμερα, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερθείς στην ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων στην πόλη Μπούκα, αμέσως μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή αυτή, στα περίχωρα του Κιέβου.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, συγκεκριμένα, ο Πούτιν στάθηκε «στην χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου» στην πόλη αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, την οποία μεταδίδει το AFP.

Όπως σχολιάζει η ίδια πηγή, αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Ρώσου προέδρου για τις καταγγελίες του Κιέβου που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ανάλογη ήταν και η «γραμμή» των Λαβρόφ και Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επεσήμανε σήμερα πως οι «σκηνοθετημένες εικόνες» που σόκαραν την υφήλιο είχαν ως στόχο τη δικαιολόγηση της επιβολής και νέων κυρώσεων στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για τα γεγονότα στην Μπούκα – και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας -, ενώ πολλές δυτικές χώρες και μέρος του Τύπου μίλησαν για αναγκαιότητα παραπομπής Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο. Δίκη για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, μετά τα γεγονότα στην Μπούκα, ζήτησε ευθέως ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.