Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε η κυρία Ψάκι.

Ανέφερε, δε, πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν «μελετά και εξετάζει περαιτέρω βήματα που μπορούν να γίνουν και τις συνέπειές που ενδεχομένως θα έχουν». Υπογράμμισε, όμως, για ακόμη μια φορά πως στο τραπέζι δεν βρίσκεται η πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζουμε πως την Τρίτη (5/4) το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως μπλοκάρει οποιαδήποτε αποπληρωμή χρέους από τη μεριά της Ρωσίας σε αμερικανικά δολάρια από λογαριασμούς που είναι ανοικτοί σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αυτό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο να αντεπεξέλθει το ρωσικό κράτος στις υποχρεώσεις τους προς τους πιστωτές του.

Στη διάρκεια της Τρίτης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στη ρωσική κυβέρνηση. Μάλιστα, παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή εξετάζει και πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζει ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών κ.α..