Δεκαεννέα μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην ΕΕ είναι personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς», σύμφωνα με απόφαση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Στέφανο Σανίνο κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσίζοφ το απόγευμα για να τον ενημερώσει για την απόφαση αυτή, σημείωσε, κατά την ίδια πηγή, ο κ. Στάνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε αυτό το βήμα ως απάντηση στις παράνομες και ανατρεπτικές ενέργειες των ορισθέντων μελών της Ρωσικής Αποστολής κατά των συμφερόντων και της ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα προνόμια και οι ασυλίες των εν λόγω Ρώσων πολιτών θα ανακληθούν και πως αυτοί θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το Βέλγιο.

Ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζει ότι η απόφαση έρχεται τη στιγμή των αναφερόμενων θηριωδιών που έλαβαν χώρα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σε ορισμένες ουκρανικές πόλεις που έχουν προσφάτως απελευθερωθεί, ιδίως την Μπούκα.

Στο ίδιο πνεύμα, η Κομισιόν πρότεινε προ ολίγου ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ πολλές χώρες της ΕΕ απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ώρες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.