Μετά τις φήμες για δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, άφησε αιχμές, προτρέποντας τους Ουκρανούς διαπραγματευτές -που σήμερα κάθονται εκ νέου στο τραπέζι με τους Ρώσους για την εξεύρεση μιας λύσης που θα έφερνε το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία– να μην φάνε, να μην πιούν και να μην αγγίξουν τίποτα.

«Όλες αυτές οι ιστορίες τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις και εντυπώσεις. Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να μην φάει και να μην πιει τίποτα και κατά προτίμηση, να μην αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

Στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων – Οι προθέσεις της Ρωσίας σύμφωνα με τους FT

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη θα διεξαχθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 35η ημέρα του. Πρόκειται για τον 4ο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπεί στον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Ρωσίας για πιθανή επίθεση με πυρηνικά όπλα ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ούτε καν περνάει ως ιδέα».

Την ίδια ώρα, οι Financial Times σημειώνουν σε εκτενές δημοσίευμά τους ότι η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. «Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», αναφέρουν οι πηγές.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.