Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων -κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι- και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις αυτές -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζα)- θα υιοθετηθούν επισήμως τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και θα ολοκληρωθούν τις ερχόμενες ημέρες με μία αλληλουχία επιπρόσθετων κυρώσεων προκειμένου να συμμορφώνονται πλήρως με αυτές που αποφάσισε ο ΟΗΕ, προσέθεσαν οι διπλωμάτες.

Η Ιταλία είχε εκφράσει τις τελευταίες ημέρες επιφυλάξεις όσον αφορά τις κυρώσεις κατά των λιβυκών πετρελαϊκών συμφερόντων, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. Ωστόσο χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία (NOC) της Λιβύης και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με αυτό, αποκάλυψαν άλλοι διπλωμάτες.

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να φέρει εις πέρας εντολές για τη Λιβύη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα συζητήσει σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις.

«Διατηρούμε πάντα μια διαρκή κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε πλήρως ικανοί και έτοιμοι να υποστηρίξουμε οποιεσδήποτε εντολές θα μπορούσαν να μας δοθούν», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την προετοιμασία μιας πιθανής στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης.

«Για λόγους πολιτικής δεν συζητούμε λεπτομέρειες των μελλοντικών επιχειρησιακών ή των ήδη επιχειρησιακών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, ούτε κάνουμε εικασίες για το αν θα λάβουμε ή όχι εντολές για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε την πρωταρχική μας αποστολή της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια αποστολή, αν μας δοθεί εντολή γι’ αυτή», κατέληξε.