Οι λιβυκές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με όλα τα στοιχεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ευθέως στη σχετική ερώτηση που του είχε υποβάλλει δημοσιογράφος για την αντίδραση του οργανισμού στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, ότι οι λιβυκές αρχές αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός.

Οι δράστες των εγκλημάτων κατά των αμάχων στη Λιβύη θα «οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», προσέθεσε εξάλλου ο Μπαν και κάλεσε τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν άμεσα όλες τις εχθροπραξίες κατά του αμάχου πληθυσμού».

«Οι ένοπλες επιθέσεις κατά άοπλων αμάχων συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και αυτοί που έχουν διαπράξει ή θα διαπράξουν τέτοια εγκλήματα θα είναι υπεύθυνοι και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», κατέληξε.

Παράλληλα ο διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών Χαλίφα Χεφτίρ δήλωσε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από το λιβυκό καθεστώς «δεν είναι σημαντική» για την αντιπολίτευση και έκρινε ότι πρόκειται για «μπλόφα» του Λίβυου ηγέτη.

«Η κατάπαυση του πυρός δεν είναι σημαντική για μας», δήλωσε ο Χεφτίρ και προσέθεσε «ο Καντάφι μπλοφάρει».

«Ο Καντάφι δεν λέει ποτέ την αλήθεια (…) Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ψεύτης. Αυτός, οι γιοι και η οικογένειά του και όλοι αυτοί που είναι μαζί του είναι ψεύτες», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, ρίχνουν ρουκέτες στις πόλεις Ζιντάν και Μιζουράτα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν οι ρουκέτες αυτές ερίφθησαν πριν ή μετά την ανακοίνωση των λιβυκών αρχών για κατάπαυση του πυρός.