Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης εφαρμόζουν ήδη την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι καμία στρατιωτική επίθεση δεν εξαπολύθηκε σήμερα.

«Η Λιβύη έχει ήδη εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ προσθέτοντας ότι η Τρίπολη επιθυμεί οι αρχές της Τουρκίας και της Μάλτας «να επιβλέψουν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».

Εξάλλου λίγο νωρίτερα επίσημη λιβυκή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Λιβύη ζήτησε από την Τουρκία, τη Μάλτα και την Κίνα να αποστείλουν παρατηρητές για να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό καθεστώς.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Λιβύη για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μια ανθρωπιστική αποστολή στη χώρα την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να την εγκαταλείπουν.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την κρίση στη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ μετέβη στη Λιβύη από τις 11 ως τις 16 Μαρτίου για να συζητήσει κυρίως τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας αποστολής στη Λιβύη.

Στον αντίποδα ο Χάλεντ ελ-Σάγεχ, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, παρά την ανακοίνωση νωρίτερα περί «κατάπαυσης του πυρός».

«Το καθεστώς του Καντάφι δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά ή να επιτίθεται στο λαό. Μέχρι τώρα, επιτίθεται ακόμη στις πολιορκημένες πόλεις», είπε ο Σάγεχ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου έκανε λογο για «βομβαρδισμούς» στο Ζέντεν, που απέχει 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, τη Μιζουράτα (200 χλμ. ανατολικά) και την Ατζνταμπίγια (160 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης), τρεις πόλεις που εν μέρει παραμένουν στα χέρια των εξεγερμένων.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα».

Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δόθηκαν από τον Σύνδεσμο.