Αν αναζητάτε έμπνευση για το επόμενο ταξίδι σας εντός συνόρων, τα χωριά του Ζαγορίου αποτελούν ιδανική επιλογή για μια εξόρμηση που τα έχει όλα. Εικόνες γεμάτες με την υπέροχη φύση του ορεινού όγκου της Ηπείρου παντρεύονται αρμονικά με την τοπική, ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Τοπία που σίγουρα θα στιγματίσουν για πάντα την ταξιδιωτική σας μνήμη.

Κήποι

Γεφύρι στους Κήπους

Οι Κήποι συναντώνται σε υψόμετρο 800 μέτρων αμφιθεατρικά χτισμένοι, σε απόσταση 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Πέτρινα σπίτια με χαγιάτια και ολάνθιστους κήπους, λιθόστρωτα καλντερίμια, ένα πέτρινο ρολόι και ένα επιβλητικό καμπαναριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1779 και η Μονή Μπάγιας που χρονολογείται από το 1620, καθώς και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με το υπέροχο λαογραφικό υλικό -με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα και πλήθος άλλων εκθεμάτων- στα όσα συνθέτουν την ταυτότητα αυτού του υπέροχου χωριού του Ζαγορίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα διάφορα γεφύρια διάσπαρτα στην περιοχή με πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο εκείνο του Κόκκορη, καθώς και η ονειρική θέα που απολαμβάνει στο υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Δίλοφο

Λεπτομέρεια στο Δίλοφο

Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, το Δίλοφο έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός αποτελώντας δείγμα εξαιρετικής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο χωριό δεν επιτρέπεται, γι’ αυτό και υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πάρκινγκ στην είσοδό του, όπου οι επισκέπτες αφήνουν τα οχήματά τους. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος που χαρακτηρίζει το Δίλοφο είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του που γοητεύει τους επισκέπτες του, με πιο εντυπωσιακό κτίριο το αρχοντικό του Λουμίδη λίγο μετά την είσοδο του χωριού. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική και αριστοτετεχνικά πελεκημένες πέτρες, δημιουργούν την οικιστική εικόνα του χωριού, που σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Βοβούσα

Η Βοβούσα στη Βάλια Κάλντα

Το χωριό έκπληξη του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων είναι γεμάτο με νωχελικές εικόνες, οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, ενώ η ηρεμία και η γαλήνη της φύσης κάνουν τους πάντες να χαρακτηρίζουν τη Βοβούσα ως τόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Γραφικές γωνιές με πέτρινα κτίρια τοπικής, ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια και η φύση σε όλο της το μεγαλείο -το χωριό αποτελεί μάλιστα και μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα– μένουν για πάντα αξέχαστες. Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς στο χωριό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814. Για την ονομασία της Βοβούσας εικάζεται ότι οφείλεται στη βοή των νερών του Αώου που διασχίζουν το χωριό.

Αρίστη

Η Αρίστη από ψηλά

Η Αρίστη, κατά κοινή ομολογία, είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Ζαγορίου. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Αρτσίστα και συναντάται σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο για το Πάπιγκο. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τον επισκέπτη της περιοχής που θα την επιλέξει ως ορμητήριο, τόσο για την όμορφη τοποθεσία της όσο και για τη θέση της που ευνοεί την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής. Χτισμένη σε μια προνομιακή θέση, στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου κι όσοι το επισκέπτονται καταλαβαίνουν γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των τουριστών.

Πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συμπληρώνεται από τα εντυπωσιακά χρώματα της φύσης. Ολόκληρο το χωριό είναι ντυμένο με τη ζαγορίσια πέτρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα γραφικό και ξεχωριστό από πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό.

Ασπράγγελοι

Οι Ασπράγγελοι στο Ζαγόρι

Οι Ασπράγγελοι υποδέχονται τους επισκέπτες τους σε μια προνομιακή τοποθεσία στην αρχή του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, το χωριό μέχρι το 1927 ονομάζονταν Δοβρά ή Ντοβρά από τη σλάβικη λέξη dobr-bra-bro, δηλαδή «ο καλός», είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής -η ταμπέλα στην είσοδο του χωριού αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».

Ένας τόπος μαγικός με την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα των χωριών του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα να συναντάται και εδώ. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.