Πέτρινα αρχοντικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου, χαρακτηριστικό δείγμα της αριστοτεχνίας των μαστόρων της πέτρας της περιοχής, λιθόστρωτα σοκάκια και οι προσεγμένες εκκλησίες διακρίνουν σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα χωριά της Ηπείρου. Προορισμοί που για τις χειμερινές εξορμήσεις της εορταστικής περιόδου αποτελούν ιδανική επιλογή για μια μοναδική εμπειρία στη φύση.

Τσεπέλοβο

Τσεπέλοβο

Ένα από τα πιο όμορφα, γραφικά και αρχοντικά χωριά του Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο, είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων, και πρόκειται για έναν προορισμό που γοητεύει αμέσως την επισκέπτη του. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το Τσεπέλοβο είναι γεμάτο με λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν τον περιπατητή σε γωνιές με επιβλητικά αρχοντικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή, πετρόχτιστη αρχιτεκτονική τους -ζωντανό δείγμα της άριστης τέχνης και τεχνικής των κατοίκων του.

Τσεπέλοβο

Από τα πιο σημαντικά σημεία στο χωριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, καθώς και η γέφυρα του Κοκκόρη -χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης τεχνικής στη δημιουργία γεφυριών.

Μονοδένδρι

Πανοραμική άποψη του Μονοδενδρίου

Το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου συναντάται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του Ζαγορίου, σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Με στρατηγική τοποθεσία μεταξύ του φαραγγιού του Βίκου, τους πύργους της Οξιάς και τις καταπράσινες πλαγιές της Αστράκας και της Τύμφης, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για το πέτρινο κόσμημα της Ζαγορίου.

Πέτρινα κτίσματα στο Μονοδένδρι

Yπέροχα πέτρινα αρχοντικά, σχολεία και εκκλησίες που δημιουργήθηκαν από τους ευεργέτες του χωριού -ανάμεσά τους και οι αδερφοί Ριζάρη, που ίδρυσαν και την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, σημείο αναφοράς για το χωριό- στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του χωριού η αρχιτεκτονική των κτιρίων του, η οποία μαζί με εκείνη της γειτονικής Βίτσας, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τεχνοτροπίας των μαστόρων της Ηπείρου.

Αρίστη

Πέτρινα κτίρια στην Αρίστη

Η Αρίστη, το όμορφο κεφαλοχώρι του Ζαγορίου που συναντάται σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο προς το Πάπιγκο, είναι ένα υπέροχο χωριό που μόνο ευχάριστες εκπλήξεις κρύβει για τους ταξιδιώτες της. Χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με άπλετη θέα στις γύρω βουνοκορφές.

Πανοραμική άποψη της Αρίστης

Η χαρακτηριστική τεχνική των μαστόρων της πέτρας της Ηπείρου ορατή σε κάθε τις κτίριο, ενώ στα βασικά της στοιχεία συγκαταλέγονται τα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα σοκάκια και οι προσεγμένες εκκλησίες. Σημείο αναφοράς του χωριού η κεντρική πλατεία με τους γεροπλάτανος. Σε κοντινή απόσταση από την Αρίστη συναντάται η μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, πάνω ακριβώς από τη γέφυρα και τα νερά του Βοϊδομάτη.