Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί στο Βραδέτο και την περίφημη πέτρινη Σκάλα του με τα 1.100 σκαλοπάτια, μόνο συγκλονιστικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Και πώς να μην είναι έτσι, άλλωστε, καθώς πρόκειται για το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλο το Ζαγόρι.

Αν για κάτι φημίζονται τα Ζαγοροχώρια, πέρα από την αριστοτεχνική μαεστρία με την οποία οι μάστορες της περιοχής σμίλεψαν την πέτρα και δημιούργησαν τα πανέμορφα αυτά χωριά, είναι σίγουρα και το μεγαλείο της φύσης που τα περιβάλλει, με τα τοπία στους ορεινούς όγκους ολόγυρά τους να κόβουν στην κυριολεξία την ανάσα. Κάτι που θα συνειδητοποιήσει και ο επισκέπτης του Βραδέτου.

Βραδέτο- Το χωριό του Ζαγορίου με την σκάλα των 1.100 σκαλοπατιών

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στο Βραδέτο και σχεδόν συνώνυμο με το χωριό είναι και η ομώνυμη σκάλα. Στην ουσία πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που δημιουργήθηκε από τις περίφημες ξερολιθιές -ντόπιες πέτρες- προκειμένου να ενώσει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο. Με περίπου 1.100 σκαλοπάτια, διαθέτει 39 στροφές, ενώ η διαδρομή της υπολογίζεται περίπου στη μία ώρα -με θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα. Η σκάλα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ εικάζεται ότι για την δημιουργία της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1998 η σκάλα του Βραδέτου, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και του τρόπου επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής της εποχής εκείνης μεταξύ των δύο χωριών, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Βραδέτο – Το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Ζαγόρι

το Βραδέτο, ως το ψηλότερο χωριό των Ιωαννίνων, στο κεντρικό Ζαγόρι, σε υψόμετρο 1.340 μέτρων, δεν αποκαλείται άδικα και ως το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου. Με θέα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους ολόγυρα που κόβει την ανάσα, το Βραδέτο είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης πάνω σε έναν βράχο, με το φαράγγι του Βίκου να τον «αγκαλιάζει» από τις τρεις πλευρές του. Η θέα που απολαμβάνει κανείς από εδώ, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε είναι συγκλονιστική.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.