Το Δίλοφο κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα Ζαγοροχώρια στο νομό Ιωαννίνων. Το πέτρινο στολίδι του Ζαγορίου ασκεί αστείρευτη γοητεία στους επισκέπτες του, με όλους να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για έναν από τους πιο μαγικούς τόπους στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Ζαγοροχώρια φημίζονται για την πληθώρα των γοητευτικών εικόνων που προσφέρουν σε εκείνους που θα τα επιλέξουν για τις εξορμήσεις τους, με τα χωριά να συνθέτουν ένα φωτογραφικό κολάζ που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά «δείγματα», λοιπόν, της γοητείας, της γραφικότητας και της ομορφιάς για την οποία ξεχωρίζει το συγκεκριμένο σημείο στο νομό Ιωαννίνων, είναι και υπέροχο Δίλοφο, το πέτρινο στολίδι θα έλεγε κανείς του Ζαγορίου.

Αν και αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου, όποιος το επισκεφτεί συνειδητοποιεί και από κοντά ότι ο μαζικός τουρισμός δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του εδώ, με το παραδοσιακό στοιχείο και την αυθεντική αύρα να έχουν μείνει ακόμη ανέγγιχτα. Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός αποτελώντας δείγμα εξαιρετικής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο χωριό δεν επιτρέπεται, γι’ αυτό και υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πάρκινγκ στην είσοδό του, όπου οι επισκέπτες αφήνουν τα οχήματά τους.

Ο αρχιτεκτονικός πλούτος που χαρακτηρίζει το Δίλοφο είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του που γοητεύει τους επισκέπτες του, με πιο εντυπωσιακό κτίριο το αρχοντικό του Λουμίδη λίγο μετά την είσοδο του χωριού. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική και αριστοτετεχνικά πελεκημένες πέτρες, δημιουργούν την οικιστική εικόνα του χωριού, που σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Σημείο αναφοράς, επίσης, για το Δίλοφο και η μικρή αλλά άκρως γοητευτική κεντρική του πλατεία με τον τεράστιο γεροπλάτανο, ο οποίος μετρά τέσσερις αιώνες ζωής και αποτελεί φυσικό μνημείο. Περιβαλλόμενη από αυστηρά και επιβλητικά πέτρινα κτίρια, πιο χαρακτηριστικό όλων είναι η Αναγνωστοπούλειος Σχολή, καθώς και το αρχοντικό Μακρόπουλου, το ψηλότερο σπίτι σε ολόκληρο το Ζαγόρι, με ύψος 13,5 μέτρων.

Στο αλλοτινό μεγαλοχώρι της περιοχής, σήμερα κυρίαρχες είναι η ηρεμία και η γαλήνη, ό,τι ακριβώς δηλαδή αναζητά κανείς κατά τις εξορμήσεις του από το κλεινόν άστυ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber