Αν μας ζητούσαν να ονοματίσουμε τη μία και μοναδική εμπειρία που αξίζει κανείς να βιώσει στην Ήπειρο, αυτή θα ήταν σίγουρα η επίσκεψη στη Δρακολίμνη της Τύμφης. Το μοναδικό αλπικό τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ τον κάνει να πιστέψει ότι βρίσκεται στο ελληνικό Game of Thrones σκηνικό στο Πάπιγκο.

Συναρπαστικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και η φύση σε όλο της το μεγαλείο, που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς με λέξεις. Ένας τόπος που μαγικά μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού, είναι πέρα για πέρα αληθινός και στην κυριολεξία κόβει την ανάσα σε όποιον καταφέρει και τον αντικρίσει από κοντά.

Δρακολίμνη Τύμφη – Το αλπικό τοπίο της Ηπείρου

Το αλπικό τοπίο, λοιπόν, στη Δρακολίμνη της Τύμφης, συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά της Ελλάδας και συναντάται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων, σε ένα οροπέδιο στον ορεινό όγκο της Τύμφης. Στην ουσία πρόκειται για μία από τις πιο διάσημες αλπικές λίμνες στη χώρα και προσεγγίζεται μόνο με πεζοπορία, από το χωριό Μικρό Πάπιγκο στα περίφημα Ζαγοροχώρια.

Το μονοπάτι που συνδέει το γραφικό χωριό της Ηπείρου με την Δρακολίμνη της Τύμφης είναι ένα από τα πιο διάσημα πεζοπορικά μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο πολλοί πεζοπόροι και λάτρεις της φύσης διανύουν, προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά το πραγματικό αυτό θαύμα της φύσης. Ένα τοπίο σπάνιου κάλλους, με την επιβλητικότητα των γύρω βουνοκορφών να προσθέτει επιπλέον δραματικότητα στο ήδη συναρπαστικό θέαμα.

Για να προσεγγίσει κανείς τη Δρακολίμνη θα χρειαστεί να περπατήσει για συνολικά περίπου 4,5 ώρες -2,5-3 ώρες μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας σε υψόμετρο 1.950 μέτρων και από εκεί επιπλέον 1,5 ώρα- σε ένα μονοπάτι μέσα στην υπέροχη φύση της Ηπείρου.

Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν το μεγαλείο της Δρακολίμνης

Η Δρακολίμνη που συναντάται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων διαθέτει ονειρικά, κρυστάλλινα νερά που το βάθος τους αγγίζει τα πέντε μέτρα. Η συνολική της έκταση φτάνει τα 8 στρέμματα, ενώ πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις της ορειβασίας. Η περιοχή, μάλιστα, αποτελεί και βασική «κατοικία» ενός σπάνιου είδους αμφίβιας σαύρας, που είναι ευρέως γνωστή ως αλπικός τρίτωνας, ενώ η καλύτερη περίοδος για να την επισκεφτεί κανείς είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Από τις εικόνες που σίγουρα μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη, η μαγευτική θέα στα βουνά που πλαισιώνουν τον Σμόλικα και τον ανοιχτό ορίζοντα.