Πέτρινα, κτίρια -σπίτια και αρχοντικά- ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, περίτεχνες αυλόπορτες και βρύσες, εντυπωσιακές εκκλησίες, λιθόστρωτα καλντερίμια και γάργαρα νερά στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού των Ιωαννίνων που κλέβει τις εντυπώσεις κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί σε αυτό.

Ο λόγος για το Μικρό Πάπιγκο, το μικρό «μεγάλο» μυστικό του Ζαγορίου, ένα χωριό όνειρο στις πλαγιές της Τύμφης, σε απόσταση 63 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, ενώ το φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του προκαλεί δέος με το απερίγραπτο κάλλος που το χαρακτηρίζει.

Η θέα στην Αστράκα (Πύργοι Αστράκας), μία από τις πιο διάσημες κορυφές της Τύμφης, κόβει την ανάσα, με την εντυπωσιακή βουνοκορφή να υψώνεται πάνω από το χωριό επιβλητική, σαν ένας τεράστιος «γίγαντας». Σημείο αναφοράς του χωριού η εκκλησία του Αγίου Βλασίου στην είσοδό του, η οποία ξεχωρίζει για το εξάγωνο καμπαναριό του.

Στη διαδρομή ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο συναντάται ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία ολόκληρης της Ηπείρου. Αυτό δεν είναι άλλο από τις Κολυμπήθρες, τις φυσικές πισίνες στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων στο Πάπιγκο, που έχουν δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού.

Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορία στο μοναδικό φυσικό σκηνικό της Τύμφης, μέσα από τα πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό και οδηγούν, επίσης, στο καταφύγιο της Αστράκας (η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 ώρες) και την περίφημη αλπική λίμνη της Δρακόλιμνης.