Τα Ζαγοροχώρια χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένας από τους πιο όμορφους χειμερινούς, και όχι μόνο, προορισμούς. Ανάμεσα στα χωριά που ξεχωρίζει κανείς είναι και η Αρίστη, ένα πέτρινο χωριό που πραγματικά μοιάζει με στολίδι για τον ορεινό όγκο του Ζαγορίου, στις πλαγιές του οποίου εντοπίζεται.

Η Αρίστη, λοιπόν, κατά κοινή ομολογία είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Ζαγορίου. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Αρτσίστα και συναντάται σε απόσταση 48 χλμ. από τα Ιωάννινα, στο δρόμο για το Πάπιγκο. Αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τον επισκέπτη της περιοχής που θα την επιλέξει ως ορμητήριο, τόσο για την όμορφη τοποθεσία της όσο και για τη θέση της που ευνοεί την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Χτισμένη σε μια προνομιακή θέση, στα 650 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου κι όσοι το επισκέπτονται καταλαβαίνουν γιατί έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των τουριστών. Πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που συμπληρώνεται από τα εντυπωσιακά χρώματα της φύσης.

Ολόκληρο το χωριό είναι ντυμένο με τη ζαγορίσια πέτρα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα γραφικό και ξεχωριστό από πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις πολύ αξιόλογες τοιχογραφίες και το επιβλητικό καμπαναριό.

Στο χωριό θα βρει κανείς παραδοσιακούς ξενώνες και οργανωμένα καταλύματα που εξυπηρετούν κάθε επισκέπτη. Επιπλέον μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα τοπικά εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας.

Αρίστη: Η γνωριμία με το υπέροχο Ζαγόρι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αρίστη σαν ορμητήριο για τις εκδρομές σας και να περιπλανηθείτε στα όμορφα Ζαγοροχώρια που θα σας αφήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις και εικόνες με τους φιλόξενους κατοίκους να είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν. Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε από απλές πεζοπορικές διαδρομές, μέχρι και περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ ή μια βόλτα δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.