Το Solo Per Due -στα ιταλικά σημαίνει «Μόνο για δύο»- δεν είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο, και όχι μόνο λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους.

Είναι ένα ονειρικό μέρος όπου ένα αποκλειστικό γεύμα για δύο κοστίζει 500 ευρώ. Η σαμπάνια, τα κορυφαία κρασιά και οι ανθοστολισμοί κοστίζουν επιπλέον, ενώ οι πελάτες έχουν θέα σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα.

Οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι είναι το μικρότερο fine-dining εστιατόριο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ιδανικό για ρομαντικά γεύματα, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, αλλά δεν έχει μενού. Το φαγητό που σερβίρεται είναι προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες των πελατών.

Η μικροσκοπική τραπεζαρία αποτελεί μέρος ενός αγροτικού πέτρινου αρχοντικού του 20ού αιώνα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Vacone, βόρεια της Ρώμης.

Η ιδιωτικότητα, η διακριτικότητα και η μυστικότητα κυριαρχούν στο εστιατόριο, το οποίο σχεδόν μοιάζει με speakeasy -εκτός από το γεγονός ότι διαφημίζεται και αξιολογείται ευρέως και η τοποθεσία του είναι γνωστή.

Οι αυστηροί κανόνες για όσους επιθυμούν να το επισκεφτούν

Το μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο

Οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται τηλεφωνικά, τα βράδια, και να επιβεβαιώνονται 10 ημέρες πριν από την επίσκεψη, ενώ οι λεπτομέρειες του εξατομικευμένου γεύματος καθορίζονται τη στιγμή της επιβεβαίωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να πεταχτούν κατά βούληση για να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό πριν κάνουν κράτηση, η κράτηση δεν μπορεί να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, ενώ οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να φτάσουν σε συγκεκριμένη ώρα που συμφωνείται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι προετοιμάζουν και σερβίρουν το περίτεχνο φαγητό.

Η ώρα άφιξης αποτελεί πρακτικά και το «κλειδί» για να μπει ο πελάτης στο εστιατόριο. Οι επισκέπτες πρέπει να τηλεφωνούν όταν βρίσκονται καθ’ οδόν 30 λεπτά πριν από την άφιξή τους και να μην φτάνουν ποτέ πολύ νωρίς, αλλιώς θα βρουν μια κλειστή είσοδο και κανέναν να τους υποδεχτεί.

Για να κάνει κανείς κράτηση πρέπει να το φροντίσει αρκετούς μήνες πριν, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κόστος ενός γεύματος εδώ δεν είναι για όλους, καθώς η τιμή για δύο ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Όχι ένα ακόμη εστιατόριο

Το μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο

Οι ιδιοκτήτες, μια ομάδα τριών ντόπιων επιχειρηματιών της υψηλής γαστρονομίας που διευθύνουν το Solo Per Due εδώ και 33 χρόνια, αρνούνται να μοιραστούν τα ονόματά τους εκτός αν έχετε κάνει κράτηση για δείπνο. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η απόλυτη εχεμύθεια και να ενισχυθεί η μυστηριώδης γοητεία του μαγαζιού.

«Δεν πρόκειται για εστιατόριο -προσφέρουμε μια μοναδική, οικεία εμπειρία που αποτελεί τον πυρήνα της φήμης μας εδώ και δεκαετίες. Έτσι, δεν έχει να κάνει με εμάς ή με το ποιοι είμαστε -είμαστε στη σκιά. Όλα έχουν να κάνουν με τους πελάτες», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες που υπογράφει ως «Mr. Remo» στο CNN Travel.

«Μόλις επιβεβαιωθεί η κράτηση, οι καλεσμένοι μας θα επιλέξουν το ακριβές μενού πολλαπλών πιάτων, είτε πρόκειται για ψάρι είτε για κρέας, το επιδόρπιο, τα κρασιά, τη μουσική υπόκρουση και τυχόν λουλουδένιες διακοσμήσεις. Προετοιμάζουμε επί τόπου μόνο εποχιακά, ιταλικά φαγητά σε συνδυασμό με κρασιά κορυφαίας ποιότητας», λέει ο Remo.

Η καταπληκτική τοποθεσία του

Θέα από το μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο

Το Solo Per Due περιβάλλεται από έναν εξωτικό κήπο με διαφορετικά είδη φοινικόδεντρων από όλο τον κόσμο, με θέα σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Το αρχοντικό βρίσκεται σε ένα κτήμα που έχει τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας στους χώρους του, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν. Με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά δάπεδα και τις πέτρινες στήλες, λέγεται ότι ανήκε στον αρχαίο ποιητή Οράτιο.

Στον εσωτερικό χώρο υπάρχει ένα πιάνο και ένα πέτρινο τζάκι από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, έπιπλα αντίκες και δύο βελούδινοι κόκκινοι καναπέδες για να χαλαρώσετε πριν από το δείπνο με ένα απεριτίφ ή μετά με ένα ποτό.