Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, η «αιώνια πόλη» ξέρει πολύ καλά πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της. Πέραν, όμως, από τα δημοφιλή σημεία αναφοράς της, στους δρόμους της κρύβει μικρές εκπλήξεις που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Από γραφικές γειτονιές και «εναλλακτικά» μουσεία, μέχρι καθιερωμένα στέκια των ντόπιων και το καλύτερο παγωτό στην πόλη, αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου και ανακάλυψε τους μικρούς θησαυρούς που ακολουθούν. Πρόκειται για εκείνες τις λεπτομέρειες που θα μετατρέψουν το ταξίδι σου στην ιταλική πρωτεύουσα σε μια απολαυστική και άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Πραγματοποίησε ένα ταξίδι στο χρόνο στην καλλιτεχνική πλευρά της Ρώμης

Στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια των Ισπανικών Σκαλοπατιών (σημείο αναφοράς για την ιταλική πρωτεύουσα) σε περιμένει μια γειτονιά που θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Γεμάτη με αυθεντικά palazzo σε παστέλ αποχρώσεις η via Margutta αποτελούσε το αλλοτινό στέκι των καλλιτεχνών της Ρώμης και έσφυζε από ζωή μέσα από τα εργαστήριά τους. Αν και σήμερα λιγοστοί είναι αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν, η ατμόσφαιρα της περιοχής παραμένει το ίδιο νοσταλγική και μια βόλτα εδώ συγκαταλέγεται στα όσα αξίζει να κάνεις στο ταξίδι σου στη Ρώμη.

Κυκλοφόρησε στα λημέρια των ντόπιων

Σαν σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Fellini, απολαύστε τις στιγμές σας στα τραπέζια στη γραφική πλατεία ακριβώς έξω από το Bar del Fico, ένα από τα καθιερωμένα στέκια των ντόπιων. Στο ρετρό του περιβάλλον δίνουν το ραντεβού τους τόσο για lunch break με φημισμένες, ρωμαϊκές σπεσιαλιτέ όσο για το δείπνο τους, όπου απόλυτος πρωταγωνιστής είναι τα ψητά στη σχάρα.

Ανακάλυψε την πιο hip γειτονιά της

Κρυμμένο μπροστά στα μάτια σας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης, το Monti είναι η καλλιτεχνική και μποεμ γειτονιά στο κέντρο της πόλης, που μόλις ανακαλύψεις δεν θα θέλεις να απομακρυνθείς από αυτήν. Λιθόστρωτοι δρόμοι και καλντερίμια, μεσαιωνικά σπίτια, οικογενειακές τραττορίες κρυμμένες στις ήσυχες γωνίτσες της περιοχής, κάποια από τα καλύτερα και πιο προσεγμένα wine bars της πόλης και vintage μπουτίκ (με ρούχα από το Λονδίνο και όχι το Μιλάνο!). Κάποια από τα στοιχεία, δηλαδή, που συνθέτουν το «δυναμικό» της για το οποίο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να διαφοροποιηθεί από άλλες πιο δημοφιλείς περιοχές όπως η Piazza Navona, το Campo de Fiori κ.α. Από τους πιο ζωντανούς δρόμους του Monti η Via del Boschetto γεμάτη με εστιατόρια, μπαρ και μπουτίκ.

Επισκέψου το πιο μικρό μουσείο της

Στην πολυσύχναστη Piazza di Spagna κρύβεται ένα από τα καλύτερα μυστικά της Ρώμης. Το μικρότερο μουσείο της πόλης βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, και αυτοί που το γνωρίζουν είναι λίγοι. Το Fondazione Giorgio e Isa de Chirico είναι ένα σπίτι- μουσείο στο διαμέρισμα όπου έζησε με την σύζυγό του για 30 χρόνια, έως το 1978, όποτε και πέθανε ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Ένας καλλιτέχνης που είναι γνωστός για την διαμόρφωση της Μεταφυσικής Ζωγραφικής καθώς και για την επιρροή που άσκησε στον υπερρεαλισμό.

Δοκίμασε το καλύτερο παγωτό στην πόλη

Η γκουρμέ gelateria Neve di Latte, πίσω από την εντυπωσιακή MAXXI Gallery της Zaha Hadid, έχε βραβευτεί ως η καλύτερη gelateria της ιταλικής πρωτεύουσας, από το Dissapore, ένα ιταλικό blog φαγητού. Γιατί βρέθηκε στην πρώτη θέση; Για την ποιότητα του παγωτού που προσφέρει στους πελάτες της. Περίπου 20 γεύσεις, από τις πιο κλασικές που θα περίμενε να βρει κάποιος σε μια ιταλική gelateria –σοκολάτα, καφέ, επιλιγές αυστηρά παρασκευασμένες από εποχιακά φρούτα κ.α. Γνήσιες γεύσεις και εξαιρετικής ποιότητας επιλεγμένες πρώτες ύλες (σοκολάτα Amedei από την Τοσκάνη, βιοδυναμικό γάλα από την Βαυαρία κ.α.) στα βασικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας της.

Προμηθεύσου τοπικά προϊόντα από τους ειδικούς

Με 300 διαφορετικούς τύπους τυριών, 2.800 επιλεγμένες ετικέτες κρασιού από τον ιταλικό και το διεθνή αμπελώνα και μια μεγάλη γκάμα από εκλεκτά ποικίλα προϊόντα όπως σάλτσες, μουστάρδες, ζυμαρικά, λάδι, ξύδι κ.α., το κατάστημα των αδερφών Roscioli, δεν θεωρείται άδικα ως ένα από τα κορυφαία στο είδος. Επισκέψου το για να προμηθευτείς τοπικά προϊόντα που θα σου θυμίζουν την διαμονή σου στη Ρώμη, ή ακόμη και για ένα γεύμα στο χώρο του εστιατορίου που σίγουρα θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ανακάλυψε το πιο γλυκό σιντριβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης, το σιντριβάνι Fontana Delle Tartarughe αποτελεί ένα από τα ομορφότερα της πόλης. Χτισμένο στα τέλη του 16ου αι., σε σχέδια του Giacomo della Porta, πίσω από την δημιουργία του κρύβει μια άκρως ρομαντική ιστορία. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο δούκας Muzio Mattei προκειμένου να αποδείξει στον πατέρας της γυναίκας που αγαπούσε την δύναμη και την επιρροή του, έδωσε εντολή να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο σιντριβάνι μέσα σε ένα βράδυ. Τα γλυπτά των τεσσάρων νέων εφήβων φιλοτεχνήθηκαν από τον Taddeo Landini, ενώ εκείνα των χελωνών προστέθηκαν αργότερα, το 1658, από τον Bernini.

Πιες ένα τσάι ανάμεσα σε επιβλητικά γλυπτά

Μπορεί η ιδέα του τσάι να ταιριάζει περισσότερο στο Λονδίνο, καθώς το afternoon tea αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των Βρετανών, ωστόσο στη Ρώμη θα ζήσεις μια διαφορετική και άκρως πρωτότυπη εμπειρία. Στην καλλιτεχνική γειτονιά της via del Babuino θα συναντήσεις το παράδοξο καφέ- εστιατόριο Caffe Canova Tadolini, όπου θα έχεις την δυνατότητα να πάρεις το τσάι σου σε έναν χώρο που πρωτολειτούργησε το 1818 ως στούντιο γλυπτικής του Adamo Tadolini –στον οποίο οφείλει και την ονομασία του. Τεράστια γλυπτά αυτοκρατόρων, αρχηγών κρατών, θεοτήτων βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, ενώ διάφορες προτομές είναι καρφωμένες στον τοίχο δίπλα σας, κάνοντάς σας παρέα κατά την διάρκεια του απογευματινού σας τσάι.