«Ερμητικά κλειστό» φέρεται να κρατά το στόμα του ο τραπεζίτης Ζακ Κλόντ Όσβαλντ επιβεβαιώνοντας εκείνους που εκτιμούσαν ότι μετά την σύλληψή του στο Άμπου Ντάμπι, δεν θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών στις οποίες εμπλέκεται ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο ελβετός τραπεζίτης, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στις πολύκροτες υποθέσεις, εξετάστηκε ως μάρτυρας για τις προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από τη γερμανική εταιρία ATLAS από τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Όσβαλντ ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε τέσσερις υποθέσεις μιζών για την προμήθεια συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για μίζες. Μάλιστα, επέμεινε πως δεν έχει στα χέρια του λίστα με πολιτικά πρόσωπα που έπαιρναν «μαύρα χρήματα».

Το μόνο που παραδέχεται ήταν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι άνοιξε στο παρελθόν έναν τραπεζικό λογαριασμό στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν γνώριζε ότι η προέλευση των χρημάτων που κατέληξαν σε αυτό το λογαριασμό προέρχονταν από μίζες. Ο Αντώνης Κάντας ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος σε μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς έχει παραδεχτεί ότι πήρε μίζες και έχει κατονομάσει τον Όσβαλντ ως τον τραπεζίτη που διευκόλυνε τη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος.

Ο ελβετός τραπεζίτης τις επόμενες ημέρες θα απολογηθεί για δυο υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Κλόντ Όσβαλντ έχει ήδη παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της SIEMENS και των υποβρυχίων.