Για «τρύπιο» τραπεζικό σύστημα που δεν ακολουθούσε πιστά τις τυπικές διαδικασίες ελέγχου που αφορούσαν στα εμβάσματα που έφταναν στην Ελβετία φέρεται να μίλησε στην πολύωρη κατάθεση του ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς ο τραπεζίτης Ζαν Κλόντ Όσβαλντ. Ωστόσο, ο Ελβετός τραπεζίτης ο οποίος φέρεται να έχει παίξει κομβικό ρόλο στη διαδρομή της μίζας σε υποθέσεις εξοπλιστικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στην κατάθεση του πως οι «παρατυπίες αυτές» γίνονταν εν γνώσει των προϊσταμένων του «αλλά ήταν μία συνήθης διαδικασία».

Όταν, όμως, ο κ. Όσβαλντ ρωτήθηκε για την …ταμπακιέρα , δηλαδή για συγκεκριμένα πρόσωπα και λογαριασμούς κράτησε αρνητική στάση λέγοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για «μαύρο» χρήμα επιβεβαιώνοντας, έτσι, εκείνους που εκτιμούσαν ότι μετά την σύλληψη του στο Άμπου Ντάμπι, δεν θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών στις οποίες εμπλέκεται ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο Ζαν Κλόντ ¨Οσβαλντ θεωρείται πρόσωπο κλειδί σε υποθέσεις εξοπλιστικών και οι αρχές εκτιμούν ότι αν αποφάσιζε να μιλήσει οι αποκαλύψεις θα ήταν συγκλονιστικές. Ωστόσο, οι προθέσεις του φαίνεται ότι είναι διαφορετικές καθώς όταν ρωτήθηκε για την περίφημη λίστα με «καυτά» ονόματα Ελλήνων που ξέπλεναν χρήματα από τα εξοπλιστικά αρνήθηκε ότι βρίσκεται στη κατοχή του και «έδειξε» τον υφιστάμενό του Φάνη Λυγινό, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιον τους.

Ερωτηθείς εάν γνώριζε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Α. Κάντα, ο κ. Όσβαλντ ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε πως επρόκειτο για πολιτικό πρόσωπο αλλά θυμόταν ότι τον βοήθησε να βγάλει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσό.

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι όταν ο Ελβετός τραπεζίτης ρωτήθηκε για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του εξοπλιστικού Asrad και απάντησε ότι θυμάται κάποια από τα ονόματα αλλά δεν …μπόρεσε να δώσει πληροφορίες για συγκεκριμένους λογαριασμούς που του υπέδειξαν.

Ο Όσβαλντ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τις επόμενες ημέρες θα απολογηθεί για δυο υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Ο Ζακ Κλόντ Όσβαλτ έχει ήδη παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της SIEMENS και των υποβρυχίων.