Με την…υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, τα ονόματα των πελατών του και τα στοιχεία των λογαριασμών τους, σε μια λίστα, και να τα δώσει στην ελληνική δικαιοσύνη έφυγε από το γραφείο του ανακριτή διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλόντ ¨Οσβαλντ.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στις υποθέσεις των εξοπλιστικών καθώς φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στην διακίνηση της μίζας, κλήθηκε να απολογηθεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, απολογούμενος επέμεινε στην γραμμή της …άγνοιας την οποία χάραξε χθες καταθέτοντας ως μάρτυρας καθώς φέρεται να είπε στον ανακριτή πως δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του. Μάλιστα, επανέλαβε τον ισχυρισμό οτι δεν ήξερε τίποτα για μίζες και για την προέλευση των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στους χαλαρούς κανόνες που ισχύουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζοντας οτι ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των πελατών καθώς θα μπορούσαν να βρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε άλλες τράπεζες. Όταν και πάλι τέθηκε το θέμα της περίφημης λίστας με τους Έλληνες καταθέτες που οι πληροφορίες θέλουν να έχει στην κατοχή του ο ¨Οσβαλντ το αρνήθηκε δείχνοντας και πάλι τον πρώην συνεργάτη του Φάνη Λυγινό υποστηρίζοντας ότι εκείνος είχε μεγαλύτερη επαφή με τους πελάτες.

Ο Ζακ Κλόντ Όσβαλντ πέρασε το κατώφλι και της ανακρίτριας διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις μίζες από την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson.

Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης απολογίας του οι ανακριτές και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν αν ο κατηγορούμενος τραπεζίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή ή όχι.