Στο Ευρωδικαστήριο προσέφυγαν τα τρία από τα έξι αγόρια που πριν ενάμιση χρόνο καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για τη μη σκόπιμη θανατηφόρα σωματική βλάβη και για περιύβριση νεκρού, όσον αφορά το θάνατο του Άλεξ Μεσχισβίλι.

Όπως υπογραμμίζεται στην πολυσέλιδη προσφυγή των τριών αδελφών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», αυτό που κυρίως συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι το γεγονός ότι δεν δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο. «Στερηθήκαμε στυγνά τούτο το δικαίωμά μας και πλέον αδίκως φέρουμε εσαεί τη λέπρα των ανθρωποκτόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της προσφυγής.

Μετά την καταδίκη τους οι ανήλικοι είχαν ασκήσει έφεση, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ και η αίτηση αναίρεσης της απόφασης απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Και στις δύο περιπτώσεις το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως οι αποφάσεις δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες, επειδή δεν πραγματεύονται ποινές αλλά αναμορφωτικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι για τα δύο Ελληνόπουλα, 16 και 17 ετών σήμερα, αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο Ιδρυμα Αγωγής Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους ανήλικους επιβλήθηκε κοινωφελής εργασία σε ιδρύματα.