Χάσαμε δύο αληθινούς ήρωες με την πτώση του Canadair στην Κάρυστο. Τα λόγια που λέμε όλοι εμείς, βέβαια, δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των δικών τους ανθρώπων. Το Canadair που έπεσε είναι ένα CL-215, απογειώθηκε από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου και οι δύο πιλότοι ήταν πραγματικοί ανθρωπιστές και πιστοί στο καθήκον τους προς την πατρίδα, ρισκάροντας τον ίδιο τον εαυτό τους, προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών, λάτρευαν αυτό που μπορεί να τους σκοτώσει. Λάτρευαν να πετούν στα δύσκολα, να ρισκάρουν και να επιστρέφουν πίσω στη βάση και στο σπίτι τους έχοντας κάνει το καθήκον τους. Και έπεσαν στο καθήκον. Δυστυχώς.

Γιατί δεν ανανεώνουμε τα Canadair;

Όλοι αναρωτιόμαστε, και πριν το δυστύχημα αυτό, γιατί δεν ανανεώνουμε το γηρασμένο στόλο των αεροσκαφών που διαθέτουμε; Η πιο σύντομη απάντηση είναι «γιατί δεν υπάρχουν Canadair ή γενικότερα πυροσβεστικά ν’ αγοράσουμε». Σε ολόκληρο τον πλανήτη, πυροσβεστικά αεροπλάνα χρειάζονται οι μεσογειακές χώρες. Αποτέλεσμα; Η ζήτηση για νέα αεροπλάνα δεν είναι μεγάλη. Επειδή είναι μικρό το αγοραστικό ενδιαφέρον, το εργοστάσιο που παράγει Canadair έχει σταματήσει την παραγωγή από το 2005. Η εταιρεία πλέον δουλεύει διαφορετικά. Συγκεντρώνει παραγγελίες και όταν λάβει ένα ικανοποιητικό αριθμό, ξεκινάει η κατασκευή αεροπλάνων στη γραμμή παραγωγής. Η Ελλάδα έχει προβεί ήδη σε 8 παραγγελίες για καινούργια αεροπλάνα και ανακατασκευή άλλων 7.

Αναβλήθηκε η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

Η αναφορά Τσακλώτου που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως

Και επειδή είπα για Κύπρο θα σας αναφέρω κάτι πρόσφατο που αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ίσως για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα έκανε ανάρτηση στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μια ανάρτηση που προσπάθησε να ισορροπήσει, αλλά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριµένα, έγραψε στο Facebook: «Επέτειος σήµερα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, εισβολή η οποία παραµένει ανοιχτό τραύµα. Όχι µόνο για τον ελληνισµό, αλλά και για τη διεθνή δικαιοταξία. Αυτό δεν µπορεί να ξεχαστεί. Και για τον λόγο αυτόν πρέπει να συνεχίσουµε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Όχι µε µεγαλοστοµίες και υπερφίαλες ρητορείες, αλλά µε στοχευµένη στρατηγική συγκρότησης και αξιοποίησης διεθνών συµµαχιών. Συµµαχίες, όµως, δεν σηµαίνουν πρόσκαιροι “άξονες” που δηµιουργούν “αντι-άξονες”, αλλά µια πολιτική ολικού σεβασµού του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και των δικαιωµάτων του ανθρώπου. Για να µπορούµε να είµαστε πειστικοί στη διεκδίκηση της εφαρµογής του ∆ιεθνούς ∆ικαίου στην Κύπρο, πρέπει να το εφαρµόζουµε παντού». Καλά τα λέει ο Ευκλείδης, αλλά κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος… διαρρέουν ότι αν δεν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, δε θα ασχολούνταν με το θέμα.

Φουλ επίθεση από Πολάκη

Χαμός γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες με την επίθεση του Παύλου Πολάκη στην Έφη Αχτσιόγλου. Τι είπε ο Κρητικός; Απάντησε στη συντρόφισσά του, σε μία δήλωση που έκανε η τελευταία σε συνέντευξή της στο Κόντρα. «Να μην αδικούμε τους δημοσιογράφους για να μην μας αδικούν!!!! ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;;;», έγραψε μεταξύ άλλων ο Πολάκης. «Δηλαδή τέλος, αδικήσαμε όλα τα πληρωμένα από λίστες,υπουργεία, Δεκο, περιφέρειες, μικρόφωνα και γραφίδες που μας λασπολόγησαν εμένα, τον Τσίπρα, τον Παππά, τη Δούρου, τον Σπίρτζη και τόσους άλλους όλα αυτά τα χρόνια με τον πιο ελεεινό τρόπο;;; Ενημερώνω προς πάσα κατεύθυνση: Θα συνεχίσω να “αδικώ”……αυτούς τους «δημοσιογράφους» και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που υπηρετούν! Γιατί αλλιώς αυτή η χώρα ούτε θα ξεβρωμίσει, ούτε θα φτιάξει! ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ…». Η επίθεση τρόμαξε το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου και ανέλαβε να απαντήσει η πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία πρόσκειται εσωκομματικά στην πλευρά Δημήτρη Τζανακόπουλου. Απαντώντας ευθέως στον Π. Πολάκη, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου για τη σχέση εμπιστοσύνης που υποστήριξε πως πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ των δημοσιογράφων και του ΣΥΡΙΖΑ, η Χατζηγεωργίου απάντησε σε ανάρτησή της πως «ο Παύλος Πολάκης, διαστρεβλώνοντας, ίσως άθελά του, την απάντηση της περί δημοσιογράφων στη συνέντευξη της στη Νατασα Γιαμάλη», καλώντας τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να «μας αναλύσει και την αντίστοιχη απάντηση του Νίκου Παππά».

Ικανοποίηση για τις 208 ψήφους

Απόλυτα ικανοποιημένος ήταν όπως έμαθα χθες βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτακης καθώς με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψηφοφορία των αποδήμων και την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», υπερβαίνοντας το μέτρο των τουλάχιστον 200 θετικών ψήφων που απαιτεί η συνταγματική διάταξη. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΚΕ, ενώ Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση τάχθηκαν με το «παρών». Τι έμαθα όμως; Λέγεται ότι η ιδέα της άμεσης κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων ήταν του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου.

Στη Ρούμελη ο Καραμανλής, κάπου έψελνε ο Προκόπης

Και ενώ γίνεται χαμός ο Κώστας Καραμανλής πήρε τα βουνά κατακαλόκαιρο κατά Ρούμελη μεριά. Εκδρομή ΟΝΝΕΔιτών του 1974-75. Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Αντωνάκος, Λευτέρης Ζαγορίτης κα. Και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έμαθα είναι στα ορεινά της Αρκαδίας και χθες κάπου τον είδαν να ψέλνει.

Η διαγραφή του Γιώργου Αμανατίδη

Εκτός Νέας Δημοκρατίας είναι ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης μετά την απόφασή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κόντρα στον υποψήφιο της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη. Ο ίδιος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω των sosial media, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη προσωπική απόφαση. Σημειώνεται πως το κόμμα είχε ζητήσει κομματική πειθαρχία στους επιλεγέντες από την ΝΔ υποψήφιους περιφερειάρχες.

Το χρηματικό τίμημα της Αττικής Οδού θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία

Κάθε προηγούμενο αναμένεται να ξεπεράσει το χρηματικό τίμημα που αφορά την υπογραφή της σύμβασης νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, διαδικασία που εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση. Οι εκτιμήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ συγκλίνουν στο γεγονός ότι το τίμημα για τον σημαντικότερο από απόψεως εσόδων οδικό άξονα της χώρας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Θυμίζουμε ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για 35 έτη υπογράφηκε έναντι 1,5 δισ. ευρώ, η παραχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης, εκμετάλλευσης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 έτη στην Fraport έγινε με τίμημα 1,234 δισ. ευρώ και η εικοσαετής παράταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έναντι 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό για την Αττική Οδό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο!

Κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Intrakat

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία μετοχή του ομίλου της Intrakat από τον Ιούλιο του 2022, όταν και πέρασε στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, η μετοχή από τα 1,80 ευρώ, βρέθηκε στην περιοχή άνω των 3,2 ευρώ, παρουσιάζοντας έτσι ένα ποσοστό ανόδου που ξεπερνά το 70%. Η κεφαλαιοποίηση, από τα 143 εκατ. ευρώ που βρισκόταν λίγο πριν την αλλαγή διοίκησης ένα χρόνο πριν, έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά και προσεγγίζει φθάνει πλέον το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, στο οποίο συνυπολογίζεται και η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2023.

Ξεσπάθωσε ο Μάικ Ευμορφίδης για το Coco-Mat Hotel στην Ακρόπολη

Ξεσπάθωσε στη χθεσινή γενική συνέλευση ο Μάικ Ευμορφίδης, βασικός μέτοχος και ιδιοκτήτης της Μπλε Κέδρος, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Coco-Mat Hotel στην οδό Φαλήρου. Ήταν μάλιστα αρκετά έντονος ως προς τον τόνο της φωνής του, λέγοντας ότι παρόλ’ αυτά καταφέρνει έως και αυτή τη στιγμή να διατηρεί την ψυχραιμία του. Όπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, η Μπλε Κέδρος «έχτισε αυτό το κτίριο, αφού πρώτα είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση το 2018 για τη νομιμότητα της άδειας σε ό,τι αφορά το ύψος του ακινήτου από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το μοναδικό αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της οικοδομικής άδειας». Όπως είπε επίσης, από το φθινόπωρο ξεκινάει μελέτη κατεδάφισης των δύο ορόφων που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο σε ύψος, λόγω του ότι αποκρύπτουν τη θέα προς την Ακρόπολη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη ισονομίας στην Ελλάδα και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός ακόμη κτιρίου στο Κουκάκι που υπερβαίνει το όριο ύψος στην οδό Τσάμη Καρατάσου 5-7, ενώ αποκάλυψε ότι η εταιρεία του έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για 22 ακόμη κτίρια, τα οποία υπερβαίνουν το ύψος και «κρύβουν» τη θέα προς την Ακρόπολη.

Τι ψάχνει ο όμιλος Quest στην αγορά ηλεκτρικών

Και άλλα ονόματα βγαίνουν διαρκώς στην επιφάνεια, που εμφανίζονται να έχουν ενδιαφέρον να εξαγοράσουν τον Κωτσόβολο, τον οποίο πουλάει ο όμιλος Curry’s. Το πιο πρόσφατο από αυτά ανήκει στον όμιλο Quest, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα. Μία εξέλιξη που εάν τελικά ολοκληρωθεί θα έχει ενδιαφέρον, καθώς θα δούμε να δημιουργείται ένας όμιλος με πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Δηλαδή, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι ήδη ο τζίρος της Quest και τα 700 και κάτι εκατομμύρια ευρώ που τζιράρει ο Κωτσόβολος. Μία εξέλιξη που ακούγεται λογική εάν συμβεί, καθώς ο όμιλος Quest με εξαίρεση τα καταστήματα IStorm που πωλούν τα προϊόντα της Apple αλλά και τα καταστήματα Xiaomi, δεν έχει παρουσία στη λιανική, ενώ μπορεί ο Κωτσόβολος να αποτελέσει κανάλι συνεργιών και με μάρκες όπως οι Toyotomi, Singer, Izola, Gree που έχει στα κλιματιστικά αλλά και σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

Στον έλεγχο του Οικονομικών και του Περιβάλλοντος η ΕΥΔΑΠ

Αλλάζουν οι ισορροπίες ως προς τη διαχείριση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Σας θυμίζω κάπου εδώ ότι τις μετοχές που έχει έως αυτή τη στιγμή στην διαχείρισή του το Υπερταμείο, θα τις μεταβιβάσει στο Δημόσιο. Είναι μία εξέλιξη που έρχεται μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2022, ενώ τα δικαιώματα μετόχου θα ασκούνται πλέον από τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται επίσης για προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη, η οποία υλοποιείται με σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ας μην ξεχνάμε ότι ποσοστό 50% συν μία μετοχή των δύο εταιρειών είχε μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο από 2016. Ακολούθησαν προσφυγές εργαζομένων υπό το φόβο ιδιωτικοποίησης του νερού. Τον Φεβρουάριο του 2022 το ΣτΕ αποφάσισε την επιστροφή των μετοχών των δύο εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό, κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών στο Υπερταμείο καθότι το νερό θεωρείται δημόσιο αγαθό ζωτικής σημασίας.

Στη Δέλτα ένα από τα μεγαλύτερα έργα net metering

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ολοκλήρωσε η ΔΕΛΤΑ στο εργοστάσιό της στον Άγιο Στέφανο. Τα ηλιακά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί στη βιομηχανική μονάδα του Αγίου Στεφάνου αποτελούν ένα από τα 20 μεγαλύτερα έργα στον τομέα του net metering στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η συνολική εγκατάσταση είναι συνολικά 7.173 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του εργοστασίου. Η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να παράγει τουλάχιστον το 10% της ενεργειακής της κατανάλωσης.

Η εξαίρεση από την «επιδημία» των προστίμων

Ο Κωτσόβολος λέει αποτέλεσε εξαίρεση από τον κανόνα των προστίμων, όπου με δυσκολία κατάφερε το κλιμάκιο της ΔΙΜΕΑ να εντοπίσει παραβάσεις. Μάλιστα, πρόσωπο κοντά στο υπουργείο μου έλεγε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί με μοντέλο εξωτερικού, όπου δεν μπαίνει στη λογική να αυξήσει τιμές για να δείξει ότι κάνει μεγαλύτερες εκπτώσεις στη συνέχεια. Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε ότι κατά την περίοδο της Black Friday παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων αλλά και στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές.