Η μεγαλύτερη κρίση της κυβέρνησης είναι αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες με την πυρκαγιά στην Ρόδο. Ο πρωθυπουργός έμαθα είναι εξοργισμένος με αρκετούς και επεσήμανε σε έντονο ύφος πως δεν θα ανεχτεί από εδώ και πέρα ολιγωρίες. Και αυτό διότι γνωρίζει πως σε επόμενες κρίσεις δεν υπάρχουν δικαιολογίες και θα βάλλεται και ο ίδιος. Δεν θα ανεχτώ αδιαφορία και πλημμελή άσκηση καθηκόντων φέρεται να είπε ο Βασίλης Κικίλιας και όσοι τον είδαν ανέφεραν πως πρόκειται για έκρηξη οργής.

Το fake news για Κικίλια

Προς το απόγευμα της Κυριακής προέκυψε αναστάτωση καθώς κυκλοφόρησε φήμη ότι παραιτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Όλοι έψαχναν να βρουν τι συνέβη καθώς θα ήταν η πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση. Και αυτό ειδικά μετά την αποστολή του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννη Μπρατάκου, ο ίδιος δεν μετέβη στη Ρόδο. Αρχικά ειπώθηκε πως η παραίτηση δεν έγινε αποδεκτή και προς το βράδυ δόθηκαν εξηγήσεις πως ήταν fake είδηση.

Το «όχι» του Βερβεσού

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες στο παρασκήνιο για το εάν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. Δεν ήταν η πρώτη φορά που αναγράφεται σε διάφορα ΜΜΕ η συμμετοχή του σε εκλογές. «Για ένα άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά είναι τιμή να ακούγεται η συμμετοχή του στο δημόσιο χώρο, ακόμα και όταν γίνεται για την πολιτική του έκθεση από κατευθυνόμενους ή μη δημοσιογράφους» έγραψε ο ίδιος που δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα. Τι αποφάσισε; Τελικά απέρριψε την πρόταση για κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και θα μείνει στο ΔΣΑ έως το 2025 αν και τονίζει την ανάγκη αλλαγής στο Δήμο.

Ζαχαριάδης για δήμαρχος Αθήνας

Και επειδή αναφερόμαστε στα του Δήμου Αθηναίων ρώτησα στο ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται με τον υποψήφιο που θα στηρίξει καθώς το κεφάλαιο του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά έκλεισε. Ποιος θα είναι ο εκλεκτός; Έμαθα ότι όλα σχεδόν έχουν συμφωνηθεί και κλειδώνει το όνομα του Κώστα Ζαχαριάδη πρώην βουλευτή που δεν εκλέχθηκε.

Χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη φασαρία γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις των μετακλητών και των συνεργατών βουλευτών. Μαθαίνω ότι στη σχετική λίστα υπάρχουν και πρώην βουλευτές γεγονός που έχει οξύνει την ένταση. Και επίσης μαθαίνω ότι θέλουν να πετάξουν από έξω νέα παιδιά, με γνώσεις και προσφορά, για να βολέψουν πιο δικούς τους. «Πήγαμε στο 17% και μυαλό δεν βάζουμε», μου έλεγε γνώστης του παρασκηνίου.

Οι πράσινες υποψηφιότητες

Σας ανέφερα προηγουμένως για τον Δ. Βερβεσό και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στο Δήμο Αθηναίων πρωτίστως με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη προσέτρεξαν στον Γιάννη Σγουρό και πάλι στην Αττική και στην ασφαλή επιλογή του Αρναουτάκη στην περιφέρεια Κρήτης που στηρίζεται και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ.

Ποιοι αγοράζουν σπίτια στη Χαλκιδική και πόσο

Η περιοχή της Χαλκιδικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης των ξένων επενδυτών που αναζητούν κάποια εξοχική κατοικία που πωλείται προκειμένου να την αγοράσουν. Οι περισσότεροι αναζητούν μικρά σπίτια όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα με κόστος που να κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ, κάτι βέβαια που μόνο εύκολο δεν είναι καθώς οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά και εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά. Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών αγοράζει τέτοιου είδους κατοικίες ή οικόπεδα, ενώ μόλις το 10% – 12% ψάχνει να αγοράσει πολυτελείς βίλες κοντά στη θάλασσα, που ξεκινούν από 120.000 και φθάνουν τις 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους μεσίτες της περιοχής, η πλειονότητα των αγοραστών εξοχικών κατοικιών προέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς αντιμετωπίζουν την Χαλκιδική ως έναν κοντινό προορισμό. Ειδικότερα οι περισσότεροι προέρχονται από τη Ρουμανία, την Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Μολδαβία, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί που ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες. Τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αγοραστών είχε καταγωγή από τη Ρωσία, αλλά μετά την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της συγκεκριμένης χώρας στην Ουκρανία και τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Μόσχας, οι πωλήσεις προς τους Ρώσους σχεδόν σταμάτησαν πλήρως. Τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους ξένους την έχει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, και κυρίως οι περιοχές Σάνη, Κασσάνδρα, Πευκοχώρι και Παλιούρι, ενώ στην παραλιακή κωμόπολη της Νικήτης υπάρχει αυτό τον καιρό έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Νέα επιχειρηματική κίνηση για την οικογένεια Πονηρού

Σε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα προχωρούν όπως μαθαίνω ο πατέρας Δημήτρης και ο γιος του Γιώργος Πονηρός. Η γνωστή οικογένεια κοσμηματοπωλών που διατηρούν παρουσία με καταστήματα στην Ερμού, στη Μύκονο αλλά και στη Σαντορίνη, προχώρησαν στη σύσταση μίας καινούργιας εταιρείας με την ονομασία Athens Four Α.Ε. και αντικείμενο τη διαχείριση και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας ανέρχεται στα 1,36 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζω ότι ο μικρότερος αδερφός, Φώτης, έφυγε πρόσφατα και απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών από καρδιακή ανακοπή, ενώ νοσούσε από κορονοϊό. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές οικογένειες στον τομέα των κοσμημάτων με παρουσία περί τα 60 συναπτά έτη, όπου σήμερα εκπροσωπείται από την τρίτη γενιά και τον Γιώργο Πονηρό.

CVC: Τι θα γίνει με το 25% της Δωδώνη

Πολύ πιθανό είναι είτε η Δέλτα να εξαγοράσει το υπόλοιπο 25% της Δωδώνη και οι σημερινοί συμμέτοχοι της CVC Capital στην γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, οι Ρώσοι της SI Foods να βγουν εντελώς από το σχήμα. Επί της ουσίας η πιθανή εξαγορά και του υπόλοιπου 25%, όπου ήδη η CVC Capital έχει αποκτήσει το 75% στη Δωδώνη, είναι κάτι που προβλεπόταν ως option από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας. Το άλλο σενάριο που μαθαίνω ότι «παίζει», είναι αυτό της πώλησης του ποσοστού της Δέλτα με συμμετοχή των σημερινών μετόχων μειοψηφίας της Δωδώνη (SI Foods) στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μου έλεγε ότι και τα δύο σενάρια είναι ιδιαίτερα πιθανά. Ωστόσο το τοπίο αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει μετά το καλοκαίρι. Ήρθε φαίνεται ο καιρός να δημιουργηθούν στενότερες συνέργειες ανάμεσα στη Δέλτα και στη Δωδώνη, υπό νέες συνθήκες στο εξής. Θα σας ενημερώσω για κάθε εξέλιξη όταν αυτή υπάρξει.

Απαντήσεις από Ευμορφίδη για το Coco Mat

Ερωτήσεις θα τεθούν και απαντήσεις αναμένονται από τον Μιχάλη (Μάικ) Ευμορφίδη σχετικά με τις προθέσεις του και το τι πρόκειται τελικά να κάνει με το ξενοδοχείο και τους δύο ορόφους που περισσεύουν στην οδό Φαλήρου. Ο Ευμορφίδης πρόεδρος της Μπλε Κέδρος, θα πρέπει να τοποθετηθεί ενώπιον των μετόχων της εταιρείας του, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο ίδιος και ο αδερφός του Πολ, ωστόσο είναι και άλλοι μέτοχοι μεταξύ αυτών αρκετοί ισχυροί μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά που αναμένουν και θα πρέπει να λάβουν απαντήσεις. Το κλίμα που θα επικρατήσει στην γενική συνέλευση της εταιρείας την Τρίτη θα έχει αρκετό ενδιαφέρον κι εγώ θα είμαι εδώ για να σας το μεταφέρω.

Χρυσές δουλειές για τα εμπορικά κέντρα

Υψηλή επισκεψιμότητα παρουσιάζουν όπως με πληροφορούν στελέχη της αγοράς, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το Mall Athens, το Golden Hall ή και το Athens Metro Mall. Τα δύο πρώτα συμφερόντων της Lamda Development και το τρίτο του ομογενή επιχειρηματία, Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει έδρα τη Βενεζουέλα. Αθηναίοι αλλά και αρκετοί ξένοι επισκέπτες βρήκαν καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες από τον καύσωνα, γεγονός που ευνοεί την αγοραστική κίνηση και την κατανάλωση για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτά. Έντονη είναι η κίνηση και για τα καταστήματα Attica, όπου τόσο στην περίπτωση του Golden Hall, όσο και στην περίπτωση του κεντρικού καταστήματος στην οδό Πανεπιστημίου η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη. Αντιθέτως ο καύσωνας δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τις ανοιχτές αγορές αλλά και τα επιμέρους καταστήματα που βρίσκονται στο δρόμο, με τον κόσμο να αποφεύγει την παραμονή του σε ανοιχτούς χώρους για τα ψώνια του και να επιλέγει το σπίτι ή την παραλία ως καταφύγιο στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Αντετοκούνμπο στους 10 ακριβότερους παίκτες του NBA

Με συμβόλαιο που ανέρχεται στα 45,64 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση ο Greek Freak, Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι μέσα στη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του NBA. Για την ακρίβεια βρίσκεται στην 7η θέση. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Στεφ Κάρι των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορος με 51,91 εκατομμύρια δολάρια ετήσια δόση συμβολαίου και ακολουθεί δεύτερος ο Κέβιν Ντουράντ των Φοίνιξ Σανς με 47,64 εκατ. δολάρια. Τρίτος στη σχετική κατάταξη είναι ο Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς με 47,6 εκατ. δολάρια ετήσιες απολαβές με βάση το συμβόλαιό του.