Οι πυρκαγιές έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες να υπάρχει κινητοποίηση όλων των υπουργών, καθώς η νέα κρίση που ξέσπασε έχει ανησυχήσει τους πάντες στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο κρατικός μηχανισμός δοκιμάζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε «θέλω αποτελέσματα και όχι δικαιολογίες».

Η ομάδα κρούσης του Μαξίμου

Η παρούσα κρίση με τις πυρκαγιές, αλλά και η ιδιαίτερη διαχείριση που χρειάστηκε στις περιπτώσεις Φλωρίδη και Μηταράκη, δημιούργησαν ομάδα κρούσης στο Μέγαρο Μαξίμου με εντολή του πρωθυπουργού. Το μέτωπο με τον Γ. Φλωρίδη έσπευσε να κλείσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ τη διαχείριση του ζητήματος που έθεσε ο Ν. Μηταράκης ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Στο άλλο ζήτημα που προέκυψε με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τη σύσκεψη με τους ακτοπλόους στο γραφείο του Γιάννη Μπρατάκου, παρόντος και του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Οι νέες κινήσεις

Πριν από την πυρκαγιά είχε συζητηθεί το θέμα των αναρμοδιοτήτων στα υπουργεία, που ακόμα δεν έχει λυθεί. Ενδεικτικά πηγή από το πρωθυπουργικό επιτελείο μου είπε ότι Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού θα μετατραπεί σε Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό τον Στ. Παπασταύρου. Εκεί ρόλο θα έχει μάλλον και η νυν πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Εύη Δραμαλιώτη.

Το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές

Προ ημερών η ΝΔ ανακοίνωσε την επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και βέβαια τις πρώτες στηρίξεις της με τον κατάλογο όλων των περιφερειαρχών που στηρίζει. Έχει σημασία ότι την πολιτική αρμοδιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, εν όψει και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτοδιοικητικές ζυμώσεις και στο ΣΥΡΙΖΑ

Μαθαίνω ότι ακόμα υπάρχει στο τραπέζι η συζήτηση να υπάρξουν επαφές ουσιαστικές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, και να στηριχθεί και από τα δυο κόμματα. Δύσκολο μου λέει όμως άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ και γκρίνιες

Και επειδή σας είπα για Χαριλάου Τρικούπη να σας ενημερώσω ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει γκρίνια για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επιλογή υποψηφίων να ηγηθούν αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια. Τα βέλη παίρνουν και τον Κώστα Σκανδαλίδη που είναι ο αρμόδιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο οποίος φέρεται να πρόκρινε την επιλογή να κατέβει αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους με το επιχείρημα πως είναι «καθαρά πολιτική αναμέτρηση», την οποία στο ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ως «μεσοσταθμό» μεταξύ των πρόσφατων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών της επόμενης χρονιάς. Για το ΠΑΣΟΚ είναι ερωτηματικό τι θα κάνει στο Δήμο Αθηναίων, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να προκρίνεται ο Στέλιος Αγγελούδης, που έχει τη στήριξη του τοπικού ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις μάλιστα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα τον φέρνουν δεύτερο πίσω από τον νυν δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στον Πειραιά, θα στηρίξει εκ νέου τον νυν δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, ενώ για τον δήμο Πατρέων φαίνεται ότι κλειδώνει η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου που στηρίζεται όμως και από αρκετά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εύθραυστες ισορροπίες

Την ίδια ώρα μαθαίνω πως στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μια ωραία ατμόσφαιρα δεν είναι. Κάποιες, πρώτες, μετρήσεις που έφτασαν στα χέρια υποψήφιου δεν τον χαροποίησαν ιδιαίτερα. Δεν περίμενε πρωτιά αλλά όχι και τόσο χαμηλά. Τρίτος, με μικρό ποσοστό, μικρότερο από αυτό που πήρε το κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Έφη Αχτσιόγλου, το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και χτυπιέται ποικιλοτρόπως. Ευτυχώς, για τους εμπλεκόμενους, που οι διεργασίες αποφασίστηκε να είναι γρήγορες. Όχι πως θα απουσιάσουν τα μαχαιρώματα, θα είναι πιο μικρότερης διάρκειας. Αλλά της ίδιας δυναμικής και έντασης. Πάντως, τώρα που λείπει ο Αλέξης Τσίπρας, που μεταξύ άλλων είχε και το ρόλο του πάτερ-φαμίλια, αντιλαμβάνεται ο απλός κόσμος πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες σε ένα κόμμα που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε εντολή για να κυβερνήσει.

Κυρίαρχοι με μισό δισ. τζίρο οι αδελφοί Σαράντη στα γαλακτοκομικά

Κυρίαρχος και στις εξαγωγές φέτας εμφανίζεται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα, με τα εμπορικά σήμερα Ροδόπη, Όλυμπος και Τυράς. Για να έχετε εικόνα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που βρίσκεται στη διάθεσή μου, ο τζίρος του ομίλου το 2022 ήταν 493 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή κάνει και ένα από τα μεσαία σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, ο Γαλαξίας (513 εκατ. ευρώ το 2022). Ο όμιλος όμως είναι ισχυρός και στις εξαγωγές, καθώς όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς των τροφίμων, το 55% των πωλήσεών του προέρχεται πλέον από το εξωτερικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 273 εκατομμύρια του συνολικού τζίρου του ομίλου προέρχονται από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα από χώρες του εξωτερικού. Μεγαλύτερη εξαγωγική του αγορά είναι η Ρουμανία όπου φέρνει το 33% του συνολικού τζίρου, ενώ εκεί διατηρεί και εργοστάσιο παραγωγής, ακολουθεί η Ιταλία με το 17% και η Γερμανία με το 13%. Σε ό,τι αφορά τη φέτα που σας προανέφερα, εξάγει 14.800 τόνους το χρόνο, αποτελώντας τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς και δεδομένου ότι ο δεύτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς στο συγκεκριμένο τομέα, η Δωδώνη, δεν παρέχει στοιχεία για τις εξαγωγές της στη φέτα.

Οι βίλες του άρχοντα των ιχθυοκαλλιεργειών

Ο Αριστείδης Μπελλές, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε την άλλοτε εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, Νηρεύς, η οποία εξαγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια από τον όμιλο Avramar. Ο Μπελλές εκτός από τη συγγραφή βιβλίων με την οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει και μία εταιρεία στον τομέα των ακινήτων, τη Sunnyland που έχει έδρα στα νότια της Αττικής. Πληροφορούμαι ότι χθες, πέρασε από την κρησάρα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η νέα επένδυση της Sunnyland για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος με βίλες που διαθέτουν πισίνα και επιφάνεια από 130 έως και 200 τετραγωνικά μέτρα η καθεμία στην περιοχή Γιαλάσι στην Παλιά Επίδαυρο. Ο ίδιος έχει κάνει αρκετά βήματα στο real estate καθώς δημιούργησε και άλλα ακίνητα στα νότια προάστια, με επίκεντρο τις κατοικίες. Το συγκρότημα της Επιδαύρου θα είναι υπόσκαφο και θα αποτελείται από 25 ανεξάρτητες κατοικίες, θα διαθέτει ρεσεψιόν, καφέ και εστιατόριο καθώς και τελεφερίκ για να μετακινούνται οι διαμένοντες.

Η επιστροφή της Porsche στην Ελλάδα

Σταδιακή επιστροφή της Porsche σηματοδοτείται στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία που κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 πούλησε 114 αυτοκίνητα στη χώρα, όταν το 2022 στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου είχε πουλήσει 79 και το 2019, προ covid δηλαδή, είχε πουλήσει στην ίδια περίοδο 46. Η επιστροφή για την εταιρεία συνδυάζεται με την σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο τα νούμερά της βρίσκονται ακόμα μακριά σε σύγκριση με αυτά που κατέγραφε στο παρελθόν, όταν για παράδειγμα το 2008, πριν δηλαδή την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, είχε πουλήσει στο πρώτο εξάμηνο 274 αυτοκίνητα και στο σύνολο της χρονιάς 457. Η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, η εικόνα όμως που παρουσιάζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια δίνει ελπίδες για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Προβληματισμός στις τράπεζες για την Avramar

Όλες, χωρίς καμία να εξαιρείται, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν άνοιγμα στην εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, Avramar. Και δεν μιλάμε για ένα τυχαίο άνοιγμα, αλλά για ποσό που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Τα πράγματα μάλιστα όπως μαθαίνω είναι εξαιρετικά επίφοβα, τη στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα που προήλθε από τη συγχώνευση των πάλαι ποτέ, Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα, βρίσκεται σε δεινή θέση με τους μετόχους της, τα fund Amerra Capital και το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, να έχουν διακόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης προς την εταιρεία. Οι περιπέτειες για την εταιρεία, τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και τις τράπεζες σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι μπροστά όπως μου λέει πρόσωπο της αγοράς.

Πωλήσεις ρεκόρ για τη Rolex

Μαθαίνω ότι η Rolex Hellas έκανε πωλήσεις ρεκόρ των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η εταιρεία ήταν και παραμένει η πιο περιζήτητη και δημοφιλής μάρκα στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τέτοια που κανείς δεν βρίσκει ετοιμοπαράδοτα ρολόγια, ενώ κάποιοι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τις γνωριμίες τους για να καταφέρουν να εντοπίσουν ένα ρολόι της μάρκας ή να πληρώσουν κάτι παραπάνω σε μορφή προμήθειας προς μεταπωλητές που αγοράζουν τα ρολόγια και τα διαθέτουν στη συνέχεια με «καπέλο». Επιπροσθέτως η εταιρεία έκανε αυξήσεις σε όλη τη γκάμα των ρολογιών που διαθέτει, γεγονός που θα φέρει υψηλά και ίσως πρωτόγνωρα μεγέθη, τα οποία από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να δημοσιευτούν και επίσημα.