Ήταν ένα Σαββατοκύριακο φουλ του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων, εκτός από τις υποψηφιότητες, μάθαμε πότε θα γίνουν οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Εντάξει δεν πάνε πολύ μακρυά, όπως μάθατε και κάλπες θα στηθούν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου. Βέβαια για να φθάσουμε εκεί υπήρξε μεγάλο παρασκήνιο και επαφές κυρίως εκτός της αιθούσης. Πάντως δεν ξέφυγε η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αρκετά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η Πολιτική Γραμματεία. Μόνο μια εβδομάδα μετάθεση από το αρχικό πλάνο για 3 και 10 Σεπτεμβρίου.

Ο αποστασιοποιημένος Τσίπρας

Όπως ίσως μάθατε ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε ούτε ένα λεπτό στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία. Ο ίδιος έθεσε το πλαίσιο με την παραίτησή του και από εδώ και πέρα είναι δουλειά των στελεχών να δουν τι θα κάνουν. Πάντως κατά διαστήματα ενημερωνόταν για το τι γίνεται, αλλά μη νομίζεται πως ήταν πάνω από το τηλέφωνο συνεχώς.

Ο ρόλος της Όλγας

Στο παρασκήνιο όπως σας ανέφερα έγιναν πολλά και καταλυτικός ήταν και ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη για να επιτευχθεί αυτή η συμβιβαστική πρόταση, ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που μπορώ να πω έδωσε ένα ελαφρύ προβάδισμα στην Έφη Αχτσιόγλου.

Η ευδιάθετη Έφη

Η Εφη Αχτσιόγλου ήταν αρκετά ευδιάθετη και πολλές φορές βρέθηκε εκτός αίθουσας για να συζητήσει με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τη δική της υποψηφιότητα. Και πάντα την είδαμε με χαμόγελο και με καλή διάθεση. Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί πασοκογενείς αρχίζουν και στηρίζουν την Έφη . Την αρχή έκανε η Λούκα Κατσέλη, ακολούθησε ο Γιάννης Ραγκούσης και θα την στηρίξει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τα κεράσματα του Παππά

Ευδιάθετος ήταν και ο Νίκος Παππάς που έκλεισε χθες τα 47 έτη και μάλιστα έφερε το πρωί και γλυκά για να κεράσει και τους δημοσιογράφους οι οποίοι του ευχήθηκαν. Και την ώρα που τα έδινε στο ένα τραπέζι ήταν οι Στέφανος Τζουμάκας -που εξέπληξε πολλούς που έβαλε υποψηφιότητα- και Αντώνης Κοτσακάς οι οποίοι ήταν και τυχεροί και κεράστηκαν.

Οι βόλτες του Ευκλείδη

Τα δικά του πηγαδάκια έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είδε και συνομίλησε με πολλά μέλη της ΚΕ που του έδιναν συγχαρητήρια για την πλατφόρμα που κατέθεσε προ ημερών με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Κοντά του αρκετές φορές πολλοί των 53, της αριστερής τάσης, ενώ της Ομπρέλας ευρύτερα πιο κοντά στην Αχτσιόγλου.

Η εμπειρία Τζουμάκα

Αντίθετα, ο Στέφανος Τζουμάκας εξηγούσε γιατί έθεσε υποψηφιότητα, καθώς πολλοί λένε ότι δεν έχει καμία τύχη. Ο έμπειρος πολιτικός όμως εξηγούσε ότι ήθελε να δώσει ώθηση στην διαδικασία και μάλιστα ήταν αυστηρός στα όσα έλεγε στα πηγαδάκια καθώς μίλαγε για συστήματα εξουσίας, παραγοντιλίκια και στοιχεία ξένα προς την ουσία της πολιτικής.

Το δίδυμο Ρένας και Τεμπονέρα

Δυο πρόσωπα όμως έτυχαν της προσοχής πολλών. Η μία ήταν η Ρένα Δούρου που είχε τις τελευταίες ημέρες αποτραβηχτεί λόγω κορονοϊού και ο άλλος ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας. Και οι δυο αν και δεν είναι σε ανοικτή γραμμή είχαν περίπου ίδια άποψη, να γίνουν οι εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές και έβαζαν το πολιτικό πλαίσιο πρώτα.

Ξανασμίξαν οι προεδρικοί

Ξαναβρέθηκαν και πάλι στο ίδιο μέτωπο πρόσωπα που είχαν απομακρυνθεί τελευταία, αν και ήταν στην ευρύτερη προεδρική ομάδα και στις παραομάδες της. Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέας, Θάνος Μωραΐτης, και Νίκος Παππάς ψήφισαν υπέρ της πρότασης για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο.

Η κινητικότητα της Ζανέτ Τσίπρα

Συγκυριακό ήταν αυτό που σας ανέφερα πριν για τους προεδρικούς. Απλά έπρεπε να γίνει και την πρόταση την κατέθεσε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, συντονιστής του τμήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την κίνηση έμαθα έπαιξε και η αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, η γραμματέας νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής, Ζανέτ Τσίπρα.

Η παραίτηση Σπίρτζη και τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ

Αίσθηση έκανε η πολύ καίρια ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη που όμως επικρίθηκε από ορισμένους στα πηγαδάκια γιατί όσα είπε δεν τα έλεγε νωρίτερα εάν τα έβλεπε. Μάλιστα απάντησε και στα περί σκουπιδιών από το ΠΑΣΟΚ που ακούστηκε πρόσφατα, λέγοντας ότι ήταν τιμή του και τιμή όσων ήρθαν στο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως μετά την ομιλία του και την ανακοίνωση ότι παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια, ανεβαίνοντας για ένα τσιγάρο και έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην υπουργό.

Το νέο λουκ Τζανακόπουλου

Σε καλοκαιρινό στυλ ήταν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με ελαφρύ κουρεμένο γένι έδειχνε ανανεωμένος και ευδιάθετος. Τι θα κάνει πολιτικά; Η λογική λέει πως θα στηρίξει, μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο, που ήταν επίσης πρόσωπο που είχε πολλές επαφές, την Έφη Αχτσιόγλου.

Το πειθαρχικό

Υπάρχει όμως μια ιστορία με τον Δ. Τζανακόπουλο και αφορά το επεισόδιο που είχε με τον Πάνο Ρήγα. Ε, αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει το αρμόδιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε; Άγνωστο. Πάντως η επιτροπή συγκροτήθηκε -πρόεδρος θα είναι ο Αντ. Κοτσακάς– και δεν μπορεί να πάει μακριά, καθώς ο Π. Ρήγας θέλει να εξεταστεί. Απ’ ότι έμαθα δε βρέθηκαν οι δυο τους τετ α τετ στην ΚΕ.

9,5% ακριβότερα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Όχι 1% και 2%, αλλά 9,5% ακριβότερα πληρώνουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή τα βασικά καταναλωτικά αγαθά που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, δε φαίνεται έως αυτή τη στιγμή να καταλαγιάζει. Και παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών φέρνει και τζίρο στις αλυσίδες και στους προμηθευτές τους, τους αφαιρεί σημαντικές ποσότητες προϊόντων σε σχέση με αυτές που πουλούσαν πριν από έναν χρόνο. Τα στοιχεία που σας αναφέρω έχουν να κάνουν με το χρονικό διάστημα του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πριν λίγες μέρες ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο οποίος τον Ιούνιο ήταν 12% και την ταυτόχρονη απαισιοδοξία του για το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών στα βασικά αγαθά που βάζει στα ντουλάπια και στο ψυγείο του ο κάθε καταναλωτής. Μένει να δούμε λοιπόν εάν θα επιβεβαιωθεί.

Το νέο κατάστημα του Σκλαβενίτη στη Γλυφάδα

Σε λειτουργία βρίσκεται το νέο μαγαζί του Σκλαβενίτη στη Γλυφάδα. Πρόκειται για ένα κατάστημα που συζητήθηκε αρκετά καθότι στο ίδιο σημείο παλαιότερα βρισκόταν ο κινηματογράφος Novacinema Odeon. Για την αλυσίδα αποτελεί ένα ακόμα σημείο στην περιοχή, όπου ήδη διαθέτει καταστήματα στη Βούλα και στη Γλυφάδα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ωστόσο το συγκεκριμένο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού στη συμβολή των οδών Ζέππου και Ξενοφώντος. Μαζί με το άλλο κατάστημα που ετοίμαζε ο όμιλος Σκλαβενίτη για φέτος το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη, θα είναι προς το παρόν τα δύο νέα αποκτήματα για τη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα, με σχεδόν 500 σημεία πώλησης, 35.000 άτομα προσωπικό και τζίρο πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Συνέχεια στην κόντρα Σταθόπουλου – Μαρινάκη

Πέρα από το πλαίσιο της εταιρικής αντιπαράθεσης κινείται πλέον η κόντρα Μαρινάκη – Σταθόπουλου, δηλαδή της Alter Ego Media και της Nova για την υπόθεση του Mega. Όσοι είναι συνδρομητές της Nova, έλαβαν ένα sms με link το δελτίο τύπου που έβγαλε πριν λίγες ώρες, όπου αναφέρει ότι αναστέλλει την αναμετάδοση του Mega μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group από τα μέσα ενημέρωσης της Alter Ego Media. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται μάλιστα από τη Nova, στον τομέα των επενδύσεων που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει, λέγοντας ότι το πρόγραμμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθεί έως και το 2027, με τα 400 εκατ. ευρώ από αυτά να έχουν ήδη επενδυθεί εντός του 2022 και στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Να σας θυμίσω ότι βασικό σημείο αμφισβήτησης και τριβής από τα μέσα της Alter Ego και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν ότι η United Group, ιδιοκτήτρια της Nova, είναι ασυνεπής και δεν πρόκειται επομένως να κάνει πράξη το πρόγραμμα των 2 δισεκατομμυρίων που έχει εξαγγείλει σε επενδύσεις.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη βγάζει τα «ασημικά» του από το συρτάρι

Το Μέγαρο Μποδοσάκη ίσως το έχετε δει. Είναι αυτό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Εθνικό Κήπο στην λεωφόρο Αμαλίας και σήμερα φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Eurobank. Μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα αποχωρήσει από εκεί η τράπεζα για να μεταφερθεί λίγα μέτρα πιο μακριά, στην οδό Σταδίου, σε ιδιόκτητο κτίριο που ανακατασκευάζει πλήρως. Το κτίριο της Αμαλίας, είναι και το εμβληματικότερο ακίνητο από ένα χαρτοφυλάκιο με αξία περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει το ίδρυμα Μποδοσάκη. Για το συγκεκριμένο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση μισθωτή, ο οποίος θα καλύψει το κενό μετά την αποχώρηση της Eurobank. Για ακόμα ένα, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, δίπλα στο καφέ-εστιατόριο, Zurbaran, ψάχνει αγοραστή. Εκεί πουλάει δύο από τους ορόφους του κτιρίου. Και η τιμή έναρξης για το πωλητήριο που έχει βάλει είναι πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Το «μάτι» σε έλληνα λιανέμπορο κλείνει ο Κωτσόβολος

Μόνο τυχαία δεν ήταν μέσα στην εβδομάδα η τοποθέτηση του Γεράρδου, του ιδιοκτήτη του Πλαισίου, ότι είναι μέσα στο «παιχνίδι», εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για τον Κωτσόβολο. Λίγες μέρες μετά ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, ήρθε να κλείσει με τη σειρά του το μάτι στο Πλαίσιο, λέγοντας ότι είναι «καταλληλότερο ένα deal από το λιανεμπόριο». Οι δυο τους επομένως ή κάτι προσπαθούν να μας πουν για το ενδεχόμενο μίας πιθανής συμφωνίας μεταξύ τους, ή επιδιώκουν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον του κόσμου ή και να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση (π.χ. τράπεζες, την ιδιοκτήτρια της Κωτσόβολος την Curry’s) και λοιπούς συνδαιτημόνες προκειμένου η Κωτσόβολος να επιστρέψει μετά από αρκετά χρόνια σε ελληνικά χέρια.