Προ ημερών ακούσαμε από τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο για τον πολυδιάστατο πολυδύναμο και εν τέλει ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε πλήρως το «αριστερό» παραδοσιακά αίτημα της αύξησης των μισθών, υποσχέθηκε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του πλήθους των ενισχύσεων στους ασθενέστερους, μίλησε για το δικαίωμα όλων και τη συμμετοχή των πάντων στο μερίδιο του παραγόμενου εθνικού πλούτου. «Δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αρνηθεί παλαιές διαιρέσεις και αβάσιμους κοινωνικούς διαχωρισμούς.

Η ώρα της Έφης

Η ώρα της Έφης Αχτσιόγλου είναι η σημερινή καθώς από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών ξεκινάει ο αγώνας της για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα ότι στο πλευρό της νεαρής πρώην υπουργού βρίσκονται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από όλες τις τάσεις του κόμματος που συσπειρώνονται γύρω της. Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει η επιλογή από την υποψήφια να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα, του χώρου όπου θα γίνει το event της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας που ανοίγει και τον χορό στην κούρσα διαδοχής μιας και είναι η πρώτη που ανακοινώνεται επίσημα. Και μιλάμε για το Ωδείο Αθηνών, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της περιόδου της Ρένας Δούρου στην Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Οι επαφές

Για να φθάσουμε στην τελική απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου έγιναν επαφές πολλές και εκτός από την αριστερή τάση συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Ραγκούση, την Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, και τον Νίκο Μπίστη, κα. Δηλαδή αρκετά από τα στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, τώρα εμφανίζονται να συντάσσονται μαζί της.

Η στήριξη Γαβριήλ

Έμαθα επίσης ότι είναι πολύ πιθανό ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης να στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, μετά από 8 χρόνια απουσίας από τα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, ενώ ακούστηκαν οι πρώτοι ψίθυροι πως εμφανίστηκε προκειμένου να πάρει θέση για την επόμενη ημέρα.

Έρχονται Τσακαλώτος και Παππάς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή στο «Impact Hub Athens», στου Ψυρρή, έναν χώρο συνυφασμένο με την νεοφυή επιχειρηματικότητα και τη νέα γενιά επιχειρηματιών. Ο δε Νίκος Παππάς έχει επιλέξει το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας ότι παραμένει κομματικός και σέβεται τις κομματικές διαδικασίες και τα όργανα. Και επειδή είπα για Κεντρική Επιτροπή, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/7), το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών θα συζητηθεί εκ νέου, αλλά το πιθανότερο είναι να τηρηθεί το αρχικό πλάνο και απλώς οι διαδικασίες να πάνε μια εβδομάδα πίσω και όχι δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν και η «συμβουλή» του Τσίπρα στην Ράνια Σβίγγου, την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης μπορεί να μην εμπλέκεται όμως θέλει οι εξελίξεις διαδοχής του να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κατά συνέπεια το διαρκές συνέδριο που θα προκηρύξει τη θέση του αρχηγού δεν θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, αλλά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 3 Σεπτέμβρη θα είναι η τελευταία αρχηγική -και αποθεωτική- εμφάνιση του Τσίπρα στα κομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ημέρα που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ!

Η σκιώδης κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Σκιώδη κυβέρνηση ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης και δίνει έμφαση στα πρόσωπα στα οποία θα πέσει το βάρος να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα παραμείνει, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η Ευαγγελία Λιακούλη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη ανακοινώσει και τις πρώτες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Θα επαναφέρει τις έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Coco-Mat Hotel: Τρίμηνη προθεσμία για κατεδαφίσεις

Τελική διορία για να γκρεμίσουν τους ορόφους στο Coco-Mat Hotel στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι έως και το φθινόπωρο και τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν οι αδελφοί Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης, λόγω του ότι κρύβει την θέα προς την Ακρόπολη. Όπως έχει αποφανθεί σχετικά το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ, το ξενοδοχείο έχει αυτή τη στιγμή ύψος 36,5 μέτρων αντί για 24 που θα έπρεπε να έχει κανονικά. Οι δύο τελευταίοι όροφοι του ξενοδοχείου θα πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ το ανώτατο δικαστήριο ζητάει να γίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου από το υπουργείο Τουρισμού, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες της Coco-Mat αλλά και της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων να υποχρεωθούν να κάνουν πράξη αυτό που μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει.

Στα χαρτιά η επένδυση του Σαββίδη στη Σουρωτή

Δεν προχωράει όπως όλα δείχνουν η επένδυση που είχε προγραμματίσει ο Ιβάν Σαββίδης στη Σουρωτή. Ο επιχειρηματίας είχε δημιουργήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο επενδύσεων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ στη γνωστή εταιρεία εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού που έχει αποκτήσει την πλειοψηφία και βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό Σουρωτή στη Βόρεια Ελλάδα. Όμως η κωλυσιεργία που παρουσιάστηκε σε αρκετούς τομείς αλλά και το γεγονός ότι η επιχείρηση κινείται με χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, έκαναν τον επιχειρηματία να το ξανασκεφτεί. Τη στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός του όπως είναι η Δουμπιά των αδελφών Σαράντη (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη), κινείται έντονα ανοδικά με αρκετές επενδύσεις σε διαφήμιση, εγκαταστάσεις και χτίσιμο της μάρκας στην αγορά.

Αιχμές Καραμούζη για ελληνικές επιχειρήσεις

Ευθείες βολές εξαπέλυσε ο πρώην τραπεζίτης και πρόεδρος της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης, από το βήμα του συνεδρίου Fin Forum στο οποίο συμμετείχε. Ο ίδιος ανέφερε ότι στις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουν στα χέρια τους την Goldman Sachs και αποτιμούν την εταιρεία τους σαν να ήταν Goldman Sachs προκειμένου να την πουλήσουν εάν κάποιος επενδυτής τις προσεγγίζει. «Νομίζουν ότι είναι διαμάντι. Και κοιτάς τα νούμερα και δεν βγαίνουν. Απορώ οι τράπεζες πώς τις χρηματοδοτούν. Η πραγματικότητα απέχει πολύ απ’ αυτό που εμφανίζουν στα στοιχεία τους», είπε μεταξύ άλλων πολλών.

Η Louis Vuitton χτυπάει «κόκκινο» στην Ελλάδα

Οι διάσημες τσάντες Louis Vuitton Ελλάς χτυπόυν «κόκκινο» σε πωλήσεις, οι οποίες το 2022 αυξήθηκαν κατά102% φτάνοντας στα 51,2 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ το 2021. Η δημοφιλία της μάρκας είναι τέτοια που δείχνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση τιμών που επήλθε σε πολλά από τα προϊόντα της την περσινή χρονιά. Φέτος μαθαίνω ότι θα είναι μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, με ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις. Θα σας θυμίσω ότι εκτός από τη Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι όπου η επιχείρηση έχει το κεντρικό της κατάστημα, διατηρεί και καταστήματα εποχικού χαρακτήρα στη Μύκονο, στα Τρία Πηγάδια στη χώρα του νησιού και στο Nammos Village στην Ψαρού. Εντυπωσιακό όμως είναι να δούμε και τα καθαρά κέρδη της μάρκας, τα οποία το 2022 ήταν 15,1 εκατομμύρια ευρώ από 6,8 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Τα ταξί και τα ραδιοταξί

Ακούω ότι τελευταία υπάρχει προβληματισμός στους οδηγούς ταξί και σκέφτονται κατά πόσο τους συμφέρει να συνεργάζονται με τις πλατφόρμες. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, αγκάθι είναι η προμήθεια ανά διαδρομή. Λέγεται ότι το ποσό φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 15% του κομίστρου που εισπράττει ο οδηγός ταξί. Κι όταν ρώτησα τι κάνουν μετά την αποχώρησή τους; Η απάντηση που πήρα ήταν «στρέφονται ξανά στην παραδοσιακή μέθοδο συνεργασίας με τις εταιρείες ραδιοταξί». Θα πείτε ότι είναι κάπως περίεργο και ασυνήθιστο σε μία εποχή που η τεχνολογία κυριαρχεί σε όλους τους τομείς, οι οδηγοί ταξί να επιστρέφουν στις εταιρείες ραδιοταξί. Κάτι δε μου κολλάει…