Είμαστε στα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης. Έμαθα, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δε συζητάει, μέχρι νεωτέρας, το ζήτημα της συγχώνευσης των δυο ανεξάρτητων αρχών, της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ρώτησα τι γίνεται και μου είπαν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι τέτοια διάταξη δε θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Περί Ανεξάρτητων Αρχών

Αυτό όμως που έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα προχωρήσει είναι να καταργηθούν ή συχγωνευθούν ορισμένες Ανεξάρτητες Αρχές -δε θα πειραχθούν όπως είναι αυτονόητο οι πέντε κατοχυρωμένες εκ του Συντάγματος- και μάλιστα αυτό θα το δούμε στις αρχές του φθινοπώρου. Μάλιστα, σχετική νομοθετική ρύθμιση είχε ετοιμασθεί πριν από τις εκλογές από την κυβέρνηση της ΝΔ με εποπτεία του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, αλλά δεν προχώρησε και πλέον θεωρούν ότι ωρίμασε.

Στη σκιά της Πόπης

Ξηλώνεται όπως μαθαίνω σιγά-σιγά το επικοινωνιακό κουβάρι στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου το απόγευμα της Πέμπτης, από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις. Και λογικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πέρασε στην μετά Τσίπρα εποχή. Η κίνηση της κυριαςΤσαπανίδου ήταν αναμενόμενη μετά και την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εκλέξει επιπλέον βουλευτή Επικρατείας. Υπήρξε έμαθα από ορισμένους διάθεση να εισηγηθούν στον καθηγητή του Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλο, να παραιτηθεί για το… καλό της ΠόπηςΤσαπανίδου, αλλά αυτό δεν προχώρησε ως σχεδιασμός. Η ίδια ήταν σε απόσταση από πολλά που γινόταν στην Κουμουνδούρου και αυτό ήταν σαφές για τους μυημένους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Αγωνία για τα ΜΜΕ που παίζουν ΣΥΡΙΖΑ

Η μείωση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρνει όμως αλλαγές και στα ΜΜΕ που στήριζαν το κόμμα και είχαν μια πολύ στενή σχέση μαζί του. Η νέα ηγεσία θα κληθεί, με δεδομένο ότι θα έχει και αρκετά μειωμένη κρατική επιχορήγηση, να κλείσει ή να συγχωνεύσει ΜΜΕ και παράλληλα να απολύσει δημοσιογράφους και ευρύτερο προσωπικό. Αυτές οι κινήσεις θα δοκιμάσουν τις αντοχές πολλών, όπως και θα επηρεάσουν και τις διαπροσωπικές σχέσεις ετών. Επίσης μαθαίνω ότι υπάρχει και μεγάλη πίεση παρασκηνιακά για αρκετούς μετακλητούς υπαλλήλους που ήταν σε γραφεία κεντρικών στελεχών που δεν εξελέγησαν για να βρουν πόστα την επόμενη μέρα.

Μαραντζίδης με Ηλιόπουλο

Συναντήσεις και κινήσεις γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έμαθα έγινε μεταξύ του Νίκου Μαραντζίδη και του Νάσου Ηλιόπουλου προχθές στο κέντρο της Αθήνας. Οι δυο τους, όπως μου είπαν, συζήτησαν επί αρκετή ώρα τα μελλούμενα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σαμαρικός περιφερειάρχης

Ξέρετε οι περισσότεροι ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ψύχωση με την ευρύτερη περιοχή του και θέλει να ελέγχει τι γίνεται όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσηνία, αλλά και στους άλλους όμορους νομούς. Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα οι σχέσεις τους δεν είναι καλές, γι αυτό μαθαίνω ότι θέλει να προωθήσει τον δικό του άνθρωπο, τον Δημήτρη Πτωχό για την περιφέρεια. Και τι σας είχα πει πριν μήνες; Θέλει να κατέβει και ο γιος του Κώστας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και εάν έρθει πρώτος σε σταυρούς που θεωρητικά θα γίνει, ενδέχεται να είναι ο επόμενος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, εάν κερδίσει την περιφέρεια ο Δ. Πτωχός. Έτσι ανοίγει και ο δρόμος για το Κοινοβούλιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θα σας πω όμως και το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Ο νέος υπουργός Επικρατείας και ισχυρός παίκτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σταύρος Παπασταύρου είναι πολύ φίλος με τον Δ. Πτωχό.

Παραπονέθηκε αλλά δεν έχει δίκιο

Και αφού πιάσαμε τα του Σαμαρά, τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο, σαμαρικός, νέος -έστω και για λίγους μήνες- πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου σχετικά με την πρόθεση της ΝΔ να στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη για πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, παραπονέθηκε αλλά σε δεύτερο χρόνο, αν το δει ψύχραιμα, θα καταλάβει πως μάλλον δεν έχει δίκιο. Ξεχνάει γρήγορα, μου είπαν. Από καραμπόλα βρίσκεται στη σημερινή θέση. Από καραμπόλα που προκάλεσαν αυτοί που κριτικάρει σήμερα.

Παράπονο και από τον Νικήτα

Και επειδή σας λέω για παράπονα, να σας πω και για το παράπονο του Νικήτα Κακλαμάνη, ενός πολύπειρου στελέχους της ΝΔ που είδε να μην επιλέγεται, όπως τα τελευταία χρόνια, για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Όπως έμαθα, η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη που προσπαθεί να παίξει ρόλο πυροσβεστικό και να καταλάβει ο Νικήτας πως όλα κάποια στιγμή τελειώνουν.

Στη γραμμή Άνδρος-Τήνος-Μύκονο το νέο πλοίο των Στεφάνου

Ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες τα δρομολόγια για στη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος το νέο πλοίο των εφοπλιστών Δημήτρη και Γιώργου Στεφάνου, ιδιοκτητών της Golden Star Ferries. Το πλοίο βρέθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να μετασκευαστεί και να καταστεί κατάλληλο για επιβάτες. Τα μηχανικά μέρη του πλοίου ανακατασκευάστηκαν πλήρως, ενώ το καράβι ανακαινίστηκε εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο από πλευράς μεγέθους πλοίο που κάνει δρομολόγια στο λιμάνι της Ραφήνας αυτή τη στιγμή, ενώ ανάλογου μεγέθους πλοίο είχε να εμφανιστεί στο λιμάνι από το 1992, όταν η Strintzis Lines είχε νηολογήσει το Superferry, μήκους 137 μέτρων και βάρους 15.336gt, κατασκευής του 1972. Υπολογίζεται ότι η μετασκευή του Queen of Andros, κόστισε στην ναυτιλιακή εταιρεία των αδελφών Στεφάνου, ποσό που υπερέβη τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το βήμα της MED μετά την εξαγορά

Η MED είναι η εταιρεία που ίδρυσε πριν από 30 χρόνια ο Ευθύμης Χατζηβασιλείου. Την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας εξαγόρασε στο τέλος του 2022, ο Λεωνίδας Ζησιάδης, η οικογένεια του οποίου διατηρούσε μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, τον ξενοδοχειακό όμιλο Sani Resort στη Χαλκιδική, από τον οποίο αποεπένδυσε πριν μερικά χρόνια πουλώντας τη συμμετοχή του. Το νέο στοίχημα της MED που την Παρασκευή μπήκε και επίσημα στο Χρηματιστήριο, στην Εναλλακτική Αγορά, είναι να μεγαλώσει στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, διευρύνοντας τόσο το δίκτυο καταστημάτων όσο και το δίκτυο χονδρικής. Η MED διαθέτει δύο εργοστάσια παραγωγής στη Βουλγαρία, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική της βάση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και υπάρχουν όπως μαθαίνω αρκετές σκέψεις προκειμένου να επιστρέψει μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Ο Λεωνίδας Ζησιάδης εμφανίζεται αρκετά ενθουσιώδης με το νέο του εγχείρημα, έχοντας βάλει ως στόχο να κάνει την εταιρεία αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.

Νέα εταιρεία κατασκευών για τον Κούτρα

Συνεχώς δραστήριος εμφανίζεται ο Δημήτρης Κούτρας, ένα πρόσωπο που μεσουράνησε στο χώρο των κατασκευών επί εποχής Γιώργου Μπόμπολα, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Μαθαίνω ότι δημιούργησε μία νέα εταιρεία με την ονομασία Deadalus Development και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμύριο ευρώ. Σας θυμίζω ότι πολύ πρόσφατα έκανε βήμα εξαγοράς ποσοστού 29,31% στη Δομική Κρήτης, στο τέλος Ιουνίου, έχοντας αποχωρήσει από την Ιντρακάτ όπου επίσης ήταν μέτοχος, καθότι δε συμφώνησε τελικά με τις επιλογές και τους νέους μετόχους.

Εταιρεία συμμετοχών για τον πρόεδρο της Euroxx Χρηματιστηριακή

Στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων προχώρησε ο επικεφαλής της Euroxx Χρηματιστηριακή, Τζουζέπε Τζιάνο, όπως μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Η Oikos Fund Management όπως είναι το όνομα της νεοσύστατης οντότητας, μας συστήνεται με μετόχους εκτός από τον Τζιάνο, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιάννης Βογιατζής με έδρα το Λονδίνο, ιδρυτής της Owl Capital, η οποία επίσης συμμετέχει. Για έχετε εικόνα, η Owl παρέχει υπηρεσίες με επίκεντρο τα ιδιωτικά κεφάλαια. Πελάτες της κατά καιρούς έχουν υπάρξει ο όμιλος Antenna, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στους οποίους παρείχε συμβουλές για τη σύσταση κεφαλαίων, την εκποίηση άμεσων ή/και επενδυτικών θέσεων αμοιβαίου κεφαλαίου, αξιολόγηση και διάρθρωση των επενδυτικών ευκαιριών, χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις καθώς και παρακολούθηση των υφιστάμενων επενδύσεων.

Νέο περιστατικό με φέτα στη Γερμανία

Μία ακόμα περίπτωση με επίκεντρο τη φέτα φέρονται να εντόπισαν αρχές της Γερμανίας όπως με πληροφορούν, καθώς οι αρχές της χώρας ενημέρωσαν το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για παρουσία του μικροβίου E.coli σε φέτα ΠΟΠ που εισάγεται από την Ελλάδα, το οποίο ευθύνεται για φαινόμενα δηλητηριάσεων σε περίπτωση που δεν ανιχνευθεί εγκαίρως. Η φέτα που φέρει την ονομασία Meandros παράγεται από ελληνική εταιρεία με έδρα την Ελασσόνα της Λάρισας για λογαριασμό γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η ίδια η ελληνική εταιρεία παραγωγής πληροφορούμαι ότι θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στις ποσότητες που θεωρούνται ύποπτες, με προοπτική να αποδείξει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η όλη υπόθεση ήταν «στημένη» από τον ανταγωνισμό της.