«Σούπα» η χθεσινή Βουλή. Οκτώ κόμματα, οκτώ αρχηγοί. Ξύλινες οι περισσότερες ομιλίες. Ήρωες όσοι κατάφεραν να τους παρακολουθήσουν όλους. Κάτι που σίγουρα δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να μη βρεθεί στο Κοινοβούλιο για τις προγραμματικές δηλώσεις. Μαθαίνω πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι απίστευτα απογοητευμένος με όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα εντός κόμματος και μεταξύ της στενής προεδρικής ομάδας. Ακόμη και αν δεν προσάπτει δόλο, νιώθει προδομένος. Και αυτό θα βγαίνει όλο και περισσότερο προς τα έξω. Αλλά το θέμα της ημέρας ήταν άλλο. Ούτε το σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο και τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε φυσικά το τέλος της Πόπης Τσαπανίδου. Ούτε η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αρκετοί περίμεναν. Ούτε και η ομιλία του επικεφαλής του κόμματος Νίκη βγαλμένη από ένα οπισθοδρομικό συντηρητισμό. Οι ιδέες, πρωτίστως, το λεξιλόγιο αλλά και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Νατσιός είναι μιας Ελλάδας που τρέχει προς τα πίσω. Όλα αυτά επισκιάστηκαν από μια παρέμβαση…

Το τρίτο μνημόνιο και η Συμφωνία των Πρεσπών

Και ξαφνικά μετά από περίπου τρία χρόνια σιωπής, έχουμε καβγά δημόσιο ΣΥΡΙΖΑ με Πάνο Καμμένο, λίγες μέρες μετά και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα να δούμε τι έγινε; Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για το τρίτο μνημόνιο και τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνοντας τη δική του εκδοχή για το έγινε. Και όπως έμαθα δεν άρεσε καθόλου στον Αλέξη Τσίπρα, αν και το συζήτησε εκτενώς με κανέναν.

Η εκδοχή Καμμένου

«Πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια ο Ομπάμα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μεσολάβησαν και έτσι έκλεισε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Η συμφωνία έκλεισε επειδή η Ελλάδα στράφηκε στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί. Έκανα τρία χρόνια να μιλήσω γιατί δεν ήθελα να εμπλακώ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποσυρθεί, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μάθει την αλήθεια», είπε. Ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε: «Η συνεργασία μας με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν έντιμη μέχρι τις Πρέσπες. Εμείς είχαμε κάνει το 2014 μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία δε θα άνοιγε η κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων.

Η πίεση της Γερμανίας

Ο Π. Καμμένος είπε, και αυτό ενόχλησε και άλλους στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τον πίεσε η Αριστερά τον Τσίπρα για να κάνει αυτή τη συμφωνία. «Τον πίεσε η Γερμανία και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Με τους Αμερικανούς είχαμε συμφωνήσει πως θα υπήρχε μια τριμερής στρατιωτική συνεργασία αλλά όχι για το όνομα. Αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια παγίδα που έθεσαν στον Τσίπρα οι Γερμανοί με δώρο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», είπε και έγιναν τούρμπο στην Κουμουνδούρου.

Η οργισμένη αντίδραση

Αμέσως κάθισε η προσωρινή ηγεσία, χωρίς εννοείται την μέχρι χθες το απόγευμα εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου που είχε δρομολογήσει την παραίτησή της, και αποφάσισε να απαντήσει στη λογική ότι ο Π. Καμμένος κατασκευάζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αν και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, του αναγνώρισε, ειρωνικά προφανώς, το δικαίωμα «να εμφανίζει τον εαυτό του ως αλάνθαστο πρωταγωνιστή». «Ο Πάνος Καμμένος έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιεί τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του 2015 και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει επίσης το δικαίωμα να εμφανίζει τον εαυτό του ως αλάνθαστο πρωταγωνιστή και να κατηγορεί άλλους», ήταν η κεντρική γραμμή με την εξής επισήμανση: «Εκείνο που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει είναι να κατασκευάζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Να παραμορφώνει τα γεγονότα του χτες για να εξυπηρετήσει τις όποιες επιδιώξεις του σήμερα. Να επικαλείται ως γεγονότα δικές του κατασκευές. Και τελικά να μη δείχνει στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στην αλήθεια για την πιο δύσκολη ιστορική περίοδο της Ελλάδας τα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Τα κρυμμένα βίντεο και sms Καμμένου

Αυτό όμως που έμαθα είναι ότι ο Π. Καμμένος λέει σε πολιτικούς του φίλους ότι έχει βίντεο και sms που ενισχύουν τα όσα είπε. Μάλιστα έκανε και χθες την πρώτη κίνηση μετά την απάντηση του γραφείου Τύπου και δημοσιοποίησε φωτογραφία από τις 25 Ιουνίου του 2015, από το ξενοδοχείο Bruxelles. «Επειδή το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταληφθεί από πρώην ΠΑΣΟΚ και με προκαλεί την επόμενη φορά θα αναρτήσω και τα βίντεο και τα μηνύματα η ας ρωτήσουν τον Πρέσβη, Λευτέρη Καράγιαννη και τον Νίκο Παππά… κρίμα….» αναφέρει συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος στην ανάρτησή του. Αυτό που έμαθα επίσης είναι ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είχαν και έχουν καλή σχέση μαζί του μίλησαν και προσπάθησαν να δουν που το πάει. Πάντως εκτιμώ, ότι δεν θα το τραβήξει άλλο και το θέμα θα σταματήσει εδώ.

Τι τρέχει με το Λοβέρδο

«Τελείωσε. Πάμε παρακάτω». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Αν και για τους μυημένους ήταν φυσιολογική εξέλιξη, παρόλα αυτά αιφνιδίασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως έλεγαν, η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου έφτασε με τον αστυνομικό του, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωσή του στον Τύπο. «Δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως τον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε είχε θέσει υπόψιν του τις ενστάσεις του για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.

Τι θα κάνει ο πρώην υπουργός;

«Δεν υπάρχει σχέση Λοβέρδου – ΝΔ», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του. Λογικό. Όλοι θέλουν τόσο από τον Λοβέρδο όσο και από τη ΝΔ να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Το ίδιο κάνει και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, που τον είχε επισκεφθεί αμέσως μετά τις εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος. Παίζει αξιοποίηση του Λοβέρδου από τη ΝΔ; Στην πολιτική δεν μπορείς να πεις ποτέ όχι. Μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει χρόνος για πολλά, είτε ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, είτε ως υπουργός σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις μετά από λίγους μήνες. Να κάνει δικό του κόμμα, αποκλείεται για όσους ξέρουν. Πάντως το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που είδαν θετικά την κίνησή του.

Κωτσόβολος: Στην πρώτη φάση της εξαγοράς

Στο αρχικό στάδιο βρίσκεται η πώληση της Κωτσόβολος που πρόσφατα έγινε γνωστό ότι θα τρέξει ο βρετανικός όμιλος Curry’s στον οποίο και ανήκει. Η δημοφιλής αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών βρίσκεται στη φάση κατά την οποία η Citi που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για τη διαδικασία, έχει αρχίσει και χτυπάει την πόρτα σε πιθανούς ενδιαφερόμενους. Όμως, όπως είπε και χθες ο επικεφαλής της Κωτσόβολος, Γιάννης Βασιλάκος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς έως ότου ολοκληρωθεί. Και επομένως χρειάζεται αρκετή υπομονή. Εφόσον προκριθούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι στην πρώτη φάση, θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος με παράθεση χρηματοοικονομικών και νομικών στοιχείων που είναι απαραίτητα να γνωρίζει ο κάθε πιθανός επενδυτής. Και εφόσον και αυτό λάβει το δρόμο του, η Κωτσόβολος θα κληθεί πλέον να διαπραγματευτεί στην τελική ευθεία την τιμή πώλησής της. Που κάποιοι λένε στην αγορά ότι μπορεί να ξεκινάει από τα 300 εκατομμύρια ευρώ και πάνω. Εάν πάλι δεν πουληθεί, κάτι που μάλλον είναι δύσκολο να συμβεί, τότε το περιουσιακό στοιχείο θα παραμείνει άρτιο στα χέρια της Curry’s προς περαιτέρω αξιοποίηση. Αυτό όμως μόνο στην περίπτωση που δεν πουληθεί κάτι που φαντάζει μάλλον απίθανο για το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό «μαγαζί» της χώρα στον τομέα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

«Σώζει» την αγορά ηλεκτρικών το κρατικό χρήμα

Έντονα ανοδικά κινείται τον τελευταίο καιρό η αγορά των κλιματιστικών. Ο λόγος είναι η επιδότηση που προέρχεται από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης, η ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συνολικά στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων GFK, τόσο από πλευράς πωλούμενων τεμαχίων όσο και από πλευράς τζίρου κινείται ανοδικά στο τετράμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα τεμάχια που διατέθηκαν στους καταναλωτές στο σύνολο των διαθέσιμων κατηγοριών αυξήθηκαν κατά 8,4% από τα 3,94 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα, σε 4,27 εκατομμύρια φέτος. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σε αξία, από 701,46 εκατομμύρια που ήταν στο περσινό τετράμηνο, φέτος ανήλθαν στα 922,97 εκατομμύρια ευρώ, τρέχοντας με ανάπτυξη 31,6%.

Πιέζεται η Brown Hotels

Η ισραηλινών συμφερόντων αλυσίδα ξενοδοχείων που εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ελλάδα και μάλιστα σε περιοχές με μειωμένο ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια όπως το Λουτράκι και η Ομόνοια, μαθαίνω ότι δέχεται πιέσεις. Ο λόγος είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος στην ξενοδοχειακή αγορά και όλοι οι παίκτες επιδιώκουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από την άλλη η Brown, που είναι μία low cost αλυσίδα ως προς τις επενδύσεις της, αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας ακριβότερα το τουριστικό της προϊόν, φαίνεται ότι δεν υπολόγισε παράγοντες που σχετίζονται με τις τοποθεσίες που επέλεγε ή απλά δημιούργησε πολλά ξενοδοχεία σε ένα σημείο. Εάν μετρήσετε τα ξενοδοχεία που έχει μόνο στο κέντρο της Αθήνας, ο αριθμός τους είναι διψήφιος. Κάποιος που ξέρει την αγορά μου έλεγε ότι είναι αρκετά μεγάλος για να καλύψει τα «νούμερα» που θέλει να πιάσει μία μόνο αλυσίδα. Πιέζεται αρκετά. Αυτή είναι η κατάσταση με δύο λέξεις.

Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ

Για κάποιους δεν αποτελεί έκπληξη. Το όνομα που ακούγεται πολύ έντονα ότι θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, είναι αυτό του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο πρώην ιδιοκτήτης της Chipita προαλείφεται για επικεφαλής των βιομηχάνων σε θεσμικό επίπεδο. Ο ίδιος δεν το κρύβει. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι θα είναι το πρόσωπο που θα ακουστεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε οι δημόσιες τοποθετήσεις του ήταν και παραμένουν σταθερά ιδιαίτερα ηχηρές.

Kem: Από τις τσάντες στη Μαθιός πυρίμαχα

Τον τελευταίο καιρό η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Μαθιός Πυρίμαχα, που διαθέτει πυρίμαχα προϊόντα στη βιομηχανία όπως πυρότουβλα αλλά και οικοδομικά υλικά μεταξύ αυτών και η πέτρα για επένδυση επιφανειών σε κατασκευές, κάνει ένα πρωτόγνωρο ράλι. Εκεί που ήταν στα 0,80 ευρώ, έφτασε το 1,25 ευρώ. Ο λόγος; Μα φυσικά η απόκτηση του 5% από έναν επιχειρηματία με πολυετή εμπειρία στα πράγματα. Είναι ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας γυναικείων τσαντών, Kem, ο οποίος έχει ευρεία δραστηριότητα στο real estate, παλαιότερα στην πώληση σκαφών αναψυχής, ενώ τελευταία κατασκευάζει και 20 βίλες στη Τζια, τις οποίες σκοπεύει να πουλήσει. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ανθρώπους της Μαθιός Πυρίμαχα, που ουσιαστικά είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται από τα μέλη της. Οι εξελίξεις και οι προθέσεις του Μιχαηλίδη, θα καθορίσουν το μέλλον για μία εταιρεία που έχει προοπτική, αλλά είναι ζημιογόνος, με τον ίδιο να ρίχνει ευθύνες στη σημερινή διοίκηση για το συγκεκριμένο γεγονός.