Επί δύο ώρες συζήτησαν χθες στο ίδιο τραπέζι ο Κωστής Χατζηδάκης και το επιτελείο του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ως προς το ζήτημα του προγράμματος Ηρακλής και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ (και επομένως του κράτους) από τις συστημικές τράπεζες οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφωνούν. Να σας θυμίζω ότι το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια προσπάθεια να μειώσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Ουσιαστικά οι τράπεζες μετατρέπουν τα κόκκινα δάνειά τους σε τίτλους, τους οποίους ένας ειδικός φορέας για το σκοπό αυτό πουλάει σε επενδυτές. Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, όπου συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS. Συμφωνήθηκε επίσης η μελλοντική δυνατότητα στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το χάσμα που επικρατεί μεταξύ χορηγήσεων – καταθέσεων, όπως σας είχε ενημερώσει και χθες μέσα από τη στήλη. Αυτό που συμφώνησε ο υπουργός και οι τραπεζίτες, ήταν να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες σε σύγκριση με τα υφιστάμενα επιτόκια.

Ομάδα με εντολή Μητσοτάκη

Μια ειδική ομάδα ετοιμάζεται με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να ετοιμάσει την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπήκε στο τραπέζι με τις ομιλίες του πρωθυπουργού επί των προγραμματικών δηλώσεων. Στο επίκεντρο ήταν βέβαια η πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εκεί δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεγάλο βάρος και θα φανεί το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η κυβέρνηση. Όπως έμαθα ο Μητσοτάκης πρότεινε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο να προχωρήσει σε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μαζί του θα εργαστεί και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής της Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, που χαίρει εκτίμησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκης, οι Π. Πικραμμένος και Φιλ. Σπυρόπουλος θα παραδώσουν το πλαίσιο επί των διατάξεων προς αναθεώρηση στα μέσα του προσεχούς Δεκεμβρίου. Εκεί ρόλο θα έχει και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Μάχη για το χρόνο εκλογής

Να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον οποίο σας έλεγα χθες για το παρασκήνιο σχετικά με το χρόνο των εκλογών. Στην Κεντρική Επιτροπή, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/7), το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, αλλά το πιθανότερο είναι να τηρηθεί το αρχικό πλάνο και απλώς οι διαδικασίες να πάνε μια εβδομάδα πίσω και όχι δύο μήνες.

Η γραμμή Τσίπρα και οι μετρήσεις

Αυτό που έμαθα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να φύγουν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκφυλιστεί η διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Οι εκλογές να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και να μη μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ίδια ώρα, κυκλικές μετρήσεις που γίνονται, εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ με πτώση 3 με 4 μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα του Ιουνίου. Λογικό δεν είναι; Ένα ακέφαλο κόμμα που δεν ξέρει ακόμη πώς θα πορευτεί την επόμενη μέρα. Εδώ με τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα, έχασε δυνάμεις. Με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Παύλο Πολάκη, το φυσιολογικό θα ήταν να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά ή να χάσει κι άλλο; Και όσο καθυστερούν στην Κουμουνδούρου, τόσο πιο δύσκολο έργο θα έχει ο νέος πρόεδρος. Ή η νέα πρόεδρος.

Η επιλογή Καλπάκη

Τον Στέργιο Καλπάκη, πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όρισε χθες η πολιτική γραμματεία του κόμματος για νέο μεταβατικό εκπρόσωπο τύπου μετά και από την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου. Ρώτησα εάν αυτό σημαίνει κάτι και μου είπαν, «απολύτως τίποτα», καθώς ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Εξάλλου μιλάμε για μια μεταβατική επιλογή κάποιων εβδομάδων και όπως διευκρίνισαν κεντρικά στελέχη, δεν είναι κακή περίπτωση ο Στ. Καλπάκης που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Η πρώτη απόλυση

Σας έλεγα και για την αβεβαιότητα που υπάρχει στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και χθες είχαμε την πρώτη απόλυση της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Βισκαδουράκη που καλύπτει χρόνια την αυτοδιοίκηση για την εφημερίδα Αυγή. Την είδηση της απόλυσης έκανε γνωστή η ίδια μέσα από ανάρτηση της στο Facebook, σημειώνοντας πως πρόκειται για ημέρα πένθους. Την απολυμένη όμως στήριξε ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου που έγραψε θετικά σχόλια στο facebοοk με τη δημοσιογράφο να τον καλεί για να τον ευχαριστήσει.

Ο Ζέρβας θα πάρει το χρίσμα

Και επειδή μιλάμε για αυτοδιοίκηση να σας πω ότι επιβεβαίωσα και από δεύτερη, διαφορετική, πηγή κάτι που είχε γραφτεί στη στήλη πριν πέντε ημέρες. Στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα πάρει το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει εκ νέου την εκλογή του νυν δημάρχου. Η πόλη έχει δήμαρχο.

Η παραπομπή Τζανακόπουλου

Λίαν συντόμως θα μάθουμε την τύχη του Δημήτρη Τζανακόπουλου για την πρόσφατη επίθεσή του στον Παναγιώτη Ρήγα. Και αυτό διότι ο Δ. Τζανακόπουλος παραπέμφθηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και με εντολή της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Στο πειθαρχικό που προεδρεύει ο πασοκογενής Αντώνης Κοτσακάς.

Στον Πειραιά το θηριώδες mega container vessel της Cosco

Στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT) βρέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία κοντέινερ (megacontainer vessels) παγκοσμίως, στο παρθενικό του ταξίδι που φέρει την ονομασία OOCL Piraeus. Πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή υποδοχής παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας Οriente Overseas Conteiner LIne Europe (OOCL), στην οποία ανήκει το πλοίο. Για να έχετε εικόνα η OOCL είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Cosco Shipping. Με συνολικό μήκος 399,9 μέτρα και πλάτος 61,3 μέτρα, το OOCL Piraeus, κατασκευής 2023, έχει ονομαστική χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων 24.188 TEU (TEU=μονάδα μέτρησης σε εμπορευματοκιβώτια μήκους 20 ποδιών το καθένα). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Το νεότευκτο σκάφος ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και είναι εξοπλισμένο με προηγμένα έξυπνα συστήματα και αναβαθμισμένο πράσινο σχεδιασμό, που διασφαλίζει τη μείωση των εμπομπών ρύπων στο περιβάλλον.

Η επιστροφή του ΕΛΟΜΑΣ;

Κινήσεις επιστροφής στα πράγματα με την προσθήκη νέων μελών στο δυναμικό του κάνει ο «ταλαιπωρημένος» από τις διαδοχικές αποχωρήσεις μελών το προηγούμενο διάστημα, όμιλος ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγάλες και μεσαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι «νέοι» του ομίλου είναι η Ανατολή ΑΕ (Σούπερ μάρκετ Ναταλί) και Αραμπατζής ΑΕ που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι 3 επιπλέον νέα μέλη έχουν ήδη εισέλθει στον όμιλο στις αρχές του 2023, η εταιρία Πίτσιας με έδρα την Κατερίνη, η εταιρία Κάντζας ΑΕ με έδρα τις Σέρρες και Μυλωνάκης με έδρα τα Χανιά. Να σας θυμίσω πάντως ότι ο Πίτσιας με τον ΕΛΟΜΑΣ είχαν βρεθεί πρόσφατα στα δικαστήρια, καθότι η γενική συνέλευση του δεύτερου είχε αποφασίσει αρχικά την αποβολή της Πίτσιας από τον όμιλο, με τον δεύτερο να αμφισβητεί τις ακολουθούμενες διαδικασίες. Η δικαστική δικαίωση του Πίτσια, ήταν και ο λόγος που τελικά έγινε αποδεκτός στον ΕΛΟΜΑΣ.

Νέο επιχειρηματικό βήμα από τον Σάμπυ Μιωνή

Σε νέα επιχειρηματική κίνηση προχωράει όπως μαθαίνω ο Σάμπυ Μιωνής. Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, ο Μιωνής, ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας, είχε προσκομίσει αποκαλυπτικά στοιχεία με την κατάθεση του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis αλλά και ηχητικό ντοκουμέντο που είχε καταθέσει λίγο πριν η προανακριτική ολοκληρώσει τις εργασίες της το 2021. Ο ίδιος είχε φέρει στο προσκήνιο στοιχεία που αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση, όντας ένας από τους βασικούς μάρτυρες. Πριν από λίγες ώρες πληροφορούμαι ότι προχώρησε στη σύσταση της εταιρείας, Notal Mονοπρόσωπη Α.Ε. αντικείμενο της οποίας είναι η διαχείριση και αγοραπωλησία ακινήτων.

Πλαίσιο: Κίνηση εξωστρέφειας μετά την έξοδο από το Χρηματιστήριο

Τη νέα εποχή για το Πλαίσιο θα σκιαγραφήσουν όπως αναμένεται ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής της εταιρείας και ο γιος του Κώστας Γεράρδος, λίγους μόλις μήνες μετά την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε συνάντηση που θα έχουν με δημοσιογράφους στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μαγούλα Αττικής την Τετάρτη, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις και σχετικά με τις φήμες που ακούγονται έντονα στην αγορά τον τελευταίο καιρό, ότι έχουν δεχτεί προσεγγίσεις για εξαγορά. Φήμες που τροφοδοτήθηκαν μετά την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, όπου από κάποιους θεωρήθηκε ένας πιθανός λόγος εξόδου. Ωστόσο είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, θα έχει όμως ενδιαφέρον η τοποθέτηση των δύο επιχειρηματιών για το θέμα.