Στο ίδιο τραπέζι με τους επικεφαλής των τραπεζών θα βρεθεί σήμερα στο μεσημέρι στις 16.00 ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται να τεθούν θέματα όπως είναι το χάσμα που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και τις καταθέσεις, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους servicers που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια. Στόχος του συγκεκριμένου πλαισίου είναι να τεθούν επί χάρτου συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τους servicers έτσι ώστε να ενημερώνουν κάθε οφειλέτη για το ύψος των οφειλών, τόκων και λοιπών υποχρεώσεων με στόχο την ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας. Στο πλάνο της κυβέρνησης είναι και η αποεπένδυση από συμμετοχές που διατηρεί σε τράπεζες με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών όπου θα ανοίξει η πόρτα για πιθανούς επενδυτές να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ποσοστά.

Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, ο ρόλος Βορίδη και η ακροδεξιά

Σας είχα ενημερώσει πολύ νωρίς για το τι έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του νέου πολιτικού κέντρου στην Ελλάδα, μια παραλλαγή α λα ελληνικά του Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόθεσή του είναι εμφανής και υπό την ομπρέλα του δόγματος περί πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού που είπε προ ημερών στο Κοινοβούλιο στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θέλει να έχει απέναντί του όχι την αριστερά και τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αλλά την ακροδεξιά. Στο Κοινοβούλιο, όπου βρέθηκα επί τριήμερο, αυτό ήταν εμφανές στις συζητήσεις των βουλευτών της ΝΔ και των υπουργών. Και το έλεγαν με συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι θέλει πραγματικά να πετύχει ο Κυρ. Μητσοτάκης που έχει αναθέσει ειδικό ρόλο στον Μάκη Βορίδη και το είδαμε καθαρά στο Κοινοβούλιο το απόγευμα του Σαββάτου. Ο υπουργός Επικρατείας θα είναι το πρόσωπο εκείνο που θα απαντά στην ακροδεξιά στο Κοινοβούλιο και μένει να φανεί τι αποτελέσματα θα υπάρξουν.

Οι απόδημοι και η ψήφος τους

Και επειδή σας έλεγα για τον Μάκη Βορίδη, πριν την ομιλία του τον άκουγα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου μεταξύ άλλων εξηγούσε γιατί δεν πέτυχε η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων. Και μάλιστα έλεγε για τις ασφαλιστικές δικλείδες που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν πρόβλημα. Ήταν όμως ξεκάθαρος ότι θα υπάρξουν αλλαγές για να ψηφίσουν περισσότεροι. Και δεν άργησε να επιβεβαιωθεί καθώς το είπε αργότερα ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της τριήμερης διαδικασίας επί των προγραμματικών δηλώσεων και εντός των επόμενων ωρών έρχεται και σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό; Ο Μ. Βορίδης ξέρει και έχει ειδικό ρόλο.

Τα ηνία στον Καλαφάτη

Μπορεί η Θεσσαλονίκη γενικά να είναι εκτός υπουργικού συμβουλίου; Δύσκολο διότι δημιουργούνται παρενέργειες και αυτές θέλει να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε τα ηνία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον Σταύρο Καλαφάτη. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, περίπου δυο δεκαετίες και πρώην υπουργός θα είναι ο γραμματέας της Κ.Ο. για την επόμενη περίοδο και καλείται να διαχειριστεί μια πολύ σύνθετη κατάσταση.

Σενάρια αναβολής εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ

Να πάμε στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει μπροστά της μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Και αυτό διότι αυτή η συνεδρίαση θα είναι και το ορόσημο και αναμένεται να δούμε και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός και εάν; Τι σημαίνει το «εκτός και εάν»; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες, οπότε και ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος μια εβδομάδα μετά ώστε ο νέος ή η νέα πρόεδρος να ανέβει στη ΔΕΘ και να κάνει την πρώτη εμφάνιση και ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρότερων παραγόντων, πιθανότερο την Κυριακή να δούμε τελικά μόνο τρεις υποψηφιότητες. Πριν έχουμε όμως ημερομηνία εκλογών να σας αναφέρω τι έμαθα. Τις τελευταίες δυο ημέρες γίνεται συζήτηση μεταξύ των προεδρικών να αλλάξουν θέση και να μην συμφωνήσουν τελικά στην πρόταση για εκλογή προέδρου νωρίς, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά η διαδικασία να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή να θυμίσω είναι η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα που εμφανίστηκε χθες με πολιτική πλατφόρμα, την οποία προωθούν και ορισμένοι πασοκογενείς, όπως Χάρης Τσιόκας και Αντώνης Κοτσακάς, και του Χρήστου Σπίρτζη. Άρα αυτά θα τα δούμε στην Κ.Ε. και μένει να φανεί τι θα πράξει η προεδρική ομάδα, αν και μια πρόγευση θα πάρουμε σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η κίνηση Τεμπονέρα

Ο εργατολόγος και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας παρενέβη και χθες με κείμενο στην ίδια γραμμή με αυτό που κατέθεσε πριν μια εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία. Διαφωνεί με την πρόταση για εκλογή προέδρου τον προσεχή Σεπτέμβριο και διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο. Προτείνει πρώτα να γίνει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα εκλέξουν νέα όργανα, νέα Κεντρική Επιτροπή, νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Πρόεδρο, με την προϋπόθεση να κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας. Παράλληλα πρότεινε το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές. Ο ίδιος προ ημερών δήλωσε προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες, μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που ανέφερε, τελικά απέσυρε(;) το ενδιαφέρον του με αιχμές και διαφωνίες σχετικά με τον οδικό χάρτη και εκλογή αρχηγού πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλοι λένε πως το ξανασκέφτεται και δεν αποκλείεται να τον ξαναδούμε στο παιχνίδι ως υποψήφιο τμήματος των προεδρικών.

Η στάση της Αχτσιόγλου

Στο καφενείο της Βουλής το περασμένο Σάββατο είχε ένα ενδιαφέρον πηγαδάκι: Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης που συζητούσαν και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αχτσιόγλου στηρίζεται από την Ομπρέλα, την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκρίθηκε στα μέσα της εβδομάδας σε διαδικτυακή σύναξη, αν και υπήρξε πίεση προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βγει και αυτός μπροστά. Θα γίνει; Ναι αλλά ως τακτική κίνηση για να εμφανιστεί η Έφη Αχτσιόγλου ως ένα πρόσωπο που μιλάει ευρύτερα, έξω και πέρα από τάσεις ώστε να εμφανιστεί ως υπερτασική και στο δεύτερο γύρο να στηριχθεί ανοικτά και από τον Τσακαλώτο και από σειρά κορυφαίων παραγόντων.

Η πλατφόρμα Δούρου

Σε αυτό το παζλ η άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι της Ρένας Δούρου που κατέθεσε και αυτή στο δημόσιο διάλογο, πολιτική πλατφόρμα. Θέτει ουσιαστικά ζητήματα που ξεφεύγουν από το πλαίσιο της ονοματολογίας. Βάζει το μείζον ζήτημα της πλατφόρμας που ενδιαφέρει το μεγάλο κομμάτι των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα τον προσανατολισμό του.

Το αουτσάιντερ

Στην εξίσωση των υποψηφιοτήτων υπάρχει και ο παράγοντας Νικόλας Φαραντούρης που φαίνεται να δηλώνει σε συνομιλητές του, ότι είναι στη διάθεση του κόμματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενότητα. Το όνομα του καθηγητή, κατόχου της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο και τις Πολιτικές της ΕΕ και Διευθυντή των Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει επίσης ακουστεί ανάμεσα στα πρόσωπα που βολιδοσκοπούνται για την επόμενη μέρα. Επέλεξε να κατέβει υποψήφιος στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, όπου κατέγραψε ένα από τα καλύτερα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πανελλαδικά, παρότι εν τέλη δεν εξελέγη. Δεν ανήκει σε κάποια εσωκομματική τάση, υποστηρίζει τη διεύρυνση σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού – προοδευτικού τόξου, ενώ τυγχάνει ευρείας αποδοχής λόγω του μετριοπαθούς και τεχνοκρατικού προφίλ του.

Σκληρό πόκερ από Ηλιόπουλο στο τραπέζι της ΑΝΕΚ

Σκληρό πόκερ παίζεται τον τελευταίο καιρό στον τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας. Κι αυτό γιατί ο Μάριος Ηλιόπουλος, εφοπλιστής και επικεφαλής της Seajets, παίζει όλα του τα χαρτιά στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αυτή την Τετάρτη, η οποία θα κρίνει τη συγχώνευση της Attica Group που έχει τα Blue Star Ferries με την ΑΝΕΚ. Ο ιδιαίτερα κινητικός Ηλιόπουλος είχε προσπαθήσει στις αρχές τις χρονιάς, να μπλοκάρει την μεταβίβαση της Attica Group στη Strix, εταιρεία συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο δεν τα είχε καταφέρει. Πρόσφατη κίνηση του Ηλιόπουλου ήταν να επιδιώξει να εξαγοράσει την ΑΝΕΚ, καταθέτοντας πρόταση σε κάποιους εκ των μετόχων της, ήτοι την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, την Attica Bank και την Cross Ocean, η οποία έχει αγοράσει τα δάνεια που είχε η Εθνική Τράπεζα στην ΑΝΕΚ. Αυτό που προσπαθεί τώρα ο Ηλιόπουλος, είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού την Τετάρτη να κρίνει ότι η συγχώνευση της ANEK με την Attica Group, είναι εξαγορά και όχι κίνηση εξυγίανσης της πρώτης. Κάτι που σημαίνει ότι εάν η Επιτροπή κρίνει πως πρόκειται για εξαγορά, τότε θα επιβάλλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως μείωση δρομολογίων σε συγκεκριμένες γραμμές ή και κατάργηση γραμμών, κάτι που επιθυμεί να συμβεί ο εφοπλιστής.

Η Αegean στο κλαμπ των «δισεκατομμυριούχων»

Με άνοδο πάνω από 45% έχει κινηθεί το τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της Aegean. Μάλιστα η πρόσφατη πρόβλεψη της χρηματιστηριακής, Eurobank Equities, εκτιμά ότι η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας θα φτάσει στα 13,9 ευρώ από τα 9 ευρώ που είχε στο τελευταίο της report, με προοπτική απόδοσης 24,2%, ενώ τις τελευταίες ημέρες κινείται σταθερά πάνω από τα 11 ευρώ. Η ολική επαναφορά από πλευράς κίνησης στη μετά πανδημία εποχή έχει φέρει το «άλμα», ενώ η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνάει πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που την καθιστά την 20η εταιρεία της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνάει το συγκεκριμένο νούμερο. Η αποτίμηση είναι στο 1,003 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την ελληνική εταιρεία όχι μόνο μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, αλλά και έναν από τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής αγοράς αερομεταφορών.

Τι θα κάνει ο Σαββίδης (που δεν πουλάει)

Παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της HIG να αποκτήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλευρές κοντά στον όμιλο Σαββίδη διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι ο ομογενής επιχειρηματίας δεν προτίθεται να φύγει από το λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Πολλές ήταν κατά καιρούς και οι φήμες που τον ήθελαν να πουλάει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχει στην Ελλάδα, όπως είναι για παράδειγμα ο τηλεοπτικός σταθμός Open, όπου είχε ακουστεί έντονα για μία περίοδο ότι θα το αγοράσει η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του το fund στην τηλεοπτική αγορά, όπου σας θυμίζω ότι έχει ήδη εξαγοράσει τη Nova, συγχωνεύοντάς την σε μία εταιρεία με τη Wind. Ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτα δεν επιβεβαιώνεται. Τουλάχιστον επισήμως.

Ο Αυγενάκης στον ιστιοπλοϊκό

Συνάντηση γνωριμίας θα έχει σήμερα το βράδυ ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το ρεπορτάζ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μαθαίνω ότι ο νέος υπουργός θέλει να «χτίσει» τις σχέσεις του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον συγκεκριμένο τομέα, δημιουργώντας μία αμφίδρομα καλή σχέση από την αρχή. Το ραντεβού των δύο πλευρών έχει δοθεί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο του Πειραιά, όπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αναμένεται να μπουν και αρκετά πράγματα της επικαιρότητας στο τραπέζι. Ο αγροτικός τομέας άλλωστε μόνο απλή υπόθεση δεν αποτελεί καθώς απαιτούνται επιδέξιοι χειρισμοί και ισορροπίες. Στο επίκεντρο της αγροτικής πολιτικής και του νέου υπουργού θα σας θυμίσω ότι βρίσκεται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, από το οποίο αναμένεται ότι θα προέλθουν δράσεις και παρεμβάσεις συνολικού ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς ενίσχυση αγροτών και αγροτικών περιοχών.