Σιγά-σιγά αρχίζει και κλειδώνει η ΝΔ το θέμα των υποψηφιοτήτων σε μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες. Δεν υπάρχει μεγάλη αγωνία καθώς έχει την πρωτοκαθεδρία στις περιφέρειες και σε μεγάλους δήμους και άρα θα στηρίξει τα ίδια πρόσωπα. Π.χ. στο Δήμο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη, τον Κώστα Ζέρβα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής, κ.α. Πέρα από τα προφανή όμως συζητεί και άλλες υποψηφιότητες, όπως του Ιάσωνα Φωτήλα για το Δήμο Πατρέων και του Θανάση Μαμάκου για το Δήμο Λάρισας. Η ομάδα που θα τρέξει τα αυτοδιοικητικά είναι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που παραμένει ακόμα γραμματέας της ΝΔ, ο Θανάσης Νέζης, συνεργάτης έμπιστος του Πρωθυπουργού και ο βουλευτής και έμπειρος πρώην αυτοδιοικητικός, ο Διονύσης Χατζηδάκης που είναι επικεφαλής του τομέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ. Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

Με κορυφαίους ο Ευκλείδης

Η ημέρα σήμερα είναι του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αντικειμενικά έχει βαρύ βιογραφικό και υπό προϋποθέσεις, όπως λένε πολλοί εντός ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και εάν διαφωνούν με τις θέσεις του, είναι δυνατή συμμετοχή. Τι μαθαίνω; Σήμερα στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το μεσημέρι στου Ψυρρή θα έχει δίπλα του κορυφαία στελέχη, βαριά χαρτιά στην προσπάθειά του να δείξει ότι έχει στήριξη στη μάχη για τη διαδοχή.

Ενόχληση Τσίπρα

Αυτός που ετοιμάζεται να ανακοινώσει στην Κεντρική Επιτροπή είναι ο Νίκος Παππάς που εγκάλεσε χθες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ λέγοντας ότι ήταν προϊόν υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά επικρότησε την επιχειρηματολογία της ΝΔ κάτι που όπως έμαθα δεν άρεσε και στον Αλέξη Τσίπρα που είχε στηρίξει πολλά πάνω στο περίφημο θεώρημα πως άφησε γεμάτα ταμεία. Και να σας πω και για τον Παύλο Πολάκη, ότι είναι έτοιμος και αποφασισμένος, εκτός απρόοπτου, να ανακοινώσει και αυτός στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητά του.

Στο αντάρτικο ο Καστανίδης

Μαθαίνω ότι ο Χάρης Καστανίδης μετά την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης έχει απασφαλίσει και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει ήσυχος. Μάλιστα χθες έκανε μια πρώτη κίνηση και μίλησε για την ανάγκη να γίνει μία νέα προσπάθεια ανασύνταξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας και να ενοποιηθεί αργότερα και να μετουσιωθεί σε ρεύμα πολιτικής πλειοψηφίας». Με χθεσινή του συνέντευξη στο Ρ/Σ Κόκκινο 105,5, περιέγραψε τη νίκη της δεξιάς στις δίδυμες εκλογές όχι απλώς ως μία εκλογική νίκη της συντηρητικής παράταξης, αλλά ως στρατηγική νίκη με συνθήκες μακράς πολιτικής ηγεμονίας.

Από κοινού ανησυχίες

Στο ίδιο πνεύμα με τον Χάρη Καστανίδη μαθαίνω ότι κινούνται αρκετά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να υπάρχει κεντρική καθοδήγηση γι’ αυτό. Και μάλιστα λένε ότι καλό θα ήταν να συνεργαστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να υπάρξουν σε ορισμένες περιοχές κοινές υποψηφιότητες.

Τι θα κάνει στις αυτοδιοικητικές ο ΣΥΡΙΖΑ

Χθες είχαμε μια ακόμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου επιβεβαιώθηκε η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης για τον οδικό χάρτη και την διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στο κόμμα που θα αποτελέσει και την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Όμως στο τραπέζι έπεσαν και οι υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση και θα γίνει ειδική συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη. Ένα από τα ονόματα που κλείδωσε σχεδόν είναι του καθαρόαιμου αυτοδιοικητικού Γιώργου Ιωακειμίδη. Δύσκολα θα βρεθούν τα πρόσωπα που χρειάζονται για τους μεγάλους δήμους της χώρας και τις περιφέρειες. Δύσκολα γιατί η ήττα είναι προδιαγεγραμμένη και δε θέλει να συνδέσει κάποιος το όνομά του με μια μεγάλη ήττα. Μη ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στα χρόνια που ήταν δυνατός, τις αυτοδιοικητικές δεν τις είχε.

Νέες κινήσεις από τον όμιλο Διβάνη

Σε νέες κινήσεις που σχετίζονται με την ανάπλαση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και τη βελτίωση των υποδομών του πληροφορούμαι ότι προχώρησε ο όμιλος Διβάνη που έχει 7 ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Ο κραταιός ξενοδοχειακός όμιλος που το 2022 έγραψε τζίρο κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, έκανε κινήσεις ανακαίνισης στο Divani Apollon Palace Thalasso στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, αναπλάθοντας φέτος τον 4ο, 5ο και 6ο όροφο, στο ξενοδοχείο που μαζί με το Caravel και την ξενοδοχειακή μονάδα της Ακρόπολης, αποτελούν τα βαριά χαρτιά του ομίλου. Ταυτόχρονα όμως έκανε και επέκταση και διαμόρφωση των εξωτερικών του χώρων στο boutique hotel, Divani Apollon Suites, που διατηρεί επίσης στο Καβούρι, πίσω ακριβώς από το Divani Apollon. Πρόκειται για ένα μικρότερο και νεότερο ξενοδοχείο, αρκετά πιο κοντά στην τάση του σήμερα για μονάδες πιο «μαζεμένες», κοντά στα αστικά πρότυπα που συνδυάζουν όμως πολυτέλεια και ευκολία.

Ρίχνουν τιμές οι ακτοπλοϊκές

Φαίνεται πως οι κυβερνητικές πιέσεις περί μείωσης στα ναύλα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Τουλάχιστον για την ώρα. Γιατί πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι οι μειωμένες τιμές έχουν για κάποιες από τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος. Έτσι, μετά τη Seajets του Ηλιόπουλου και η Attica Group, που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης αυτή τη στιγμή στην αγορά προχώρησε σε μειώσεις διαρκείας από 20% έως και 40% καθώς και σε μία σειρά από κινήσεις για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, δεδομένου ότι η ακρίβεια στα εισιτήρια φαίνεται ότι δρα αποτρεπτικά για πολλούς ταξιδιώτες. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Attica είναι ότι οι εκπτώσεις που ξεκινούν από τις 17 Ιουλίου θα έχουν ισχύ έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ γίνονται και ειδικές τιμές στα αυτοκίνητα για όσους επισκέπτονται νησιά όπως η Λέρος, η Κως, η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος, προκειμένου να ενισχυθεί η κίνηση στα συγκεκριμένα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Ο Ευμορφίδης δεν κλείνει το Coco-Mat Hotel

Ο Μιχάλης Ευμορφίδης, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, Μπλε Κέδρος που διαχειρίζεται τα Coco-Mat Hotels, αναφέρει ένθεν κακείθεν ότι το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι, που έχει κατηγορηθεί ότι κρύβει τη θέα προς την Ακρόπολη, δεν κλείνει. Επικαλείται το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει λάβει στα χέρια του κανένα επίσημο χαρτί που να λέει ότι πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που του δίνονται σε μία περίοδο όπου ο τουρισμός βρίσκεται στο peak του. Από την άλλη το υπουργείο Τουρισμού, εξέδωσε ανακοίνωση χθες το πρωί που έλεγε ότι το ξενοδοχείο θα πρέπει να κλείσει. Μία διελκυστίνδα αρκετά περίεργη σε έναν κλάδο που θεωρείται κυρίαρχος για την ελληνική οικονομία. Και που εδώ δεν υπάρχει χώρος για νικητές και ηττημένους, διότι αυτό που τελικά πλήττεται από τη συγκεκριμένη κατάσταση -όποιος και εάν ευθύνεται γι’ αυτήν- είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν και η εικόνα της χώρας προς τα έξω.

Τα εμβληματικά κτίρια της Alpha Bank

Σήμερα θα μπουν στο τραπέζι θέματα που σχετίζονται με την πορεία του περίφημου project Skyline, όπου συμμετέχουν μετοχικά σε κοινή εταιρεία η Alpha Bank, η Dimand και η Premia. Και λέω ότι θα μπουν στο τραπέζι γιατί σήμερα είναι η γενική συνέλευση της Alpha Αστικά Ακίνητα, εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Alpha Bank στον τομέα των ακινήτων και εκεί θα δοθεί εικόνα για την πορεία ανάπλασης εμβληματικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών είναι τα πέντε κτίρια της οδού Σοφοκλέους και Αιόλου όπου παλιά στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα και μετά την απορρόφησή της από την Alpha Bank, περιήλθαν στην κυριότητα της δεύτερης. Ακούγεται ότι εκεί θα γίνουν γραφεία, σε ένα σημείο «φιλέτο» στο κέντρο της πόλης, καθώς και ορισμένα εμπορικά καταστήματα. Γραφεία όμως ακούγεται ότι θα γίνουν και στην οδό Κοραή και Σταδίου, στον πεζόδρομο όπου στο ισόγειο βρίσκεται ο Κωτσόβολος και πάνω από αυτόν έχουν υπάρξει και γραφεία της Alpha Bank. Το project είναι μεγάλο και σίγουρα θα έρθει κι’ αυτό να δώσει νέα πνοή και εικόνα στο κέντρο της ταλαιπωρημένης τα προηγούμενα χρόνια πρωτεύουσας.

Τρέχει η Toyota

Η απάντηση στο ερώτημα ποιος μπορεί να πιάσει την Toyota σε πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα, φαίνεται πλέον να είναι περισσότερο ρητορικό παρά ουσιαστικό. Η ιαπωνική μάρκα αυτοκινήτων και τον Ιούνιο συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της, όντας πρώτη και με διαφορά με μερίδιο πωλήσεων 13,9% έναντι 8,1% που ήταν το μερίδιο της δεύτερης Opel στον 6ο μήνα του έτους. Στο σύνολο του εξαμήνου 2023, η Toyota έχει πουλήσει συνολικά 8.703 αυτοκίνητα, ενώ η Opel στη δεύτερη θέση 6.984 και η Citroen στην τρίτη 5.732.