Πολλά τα μέτωπα στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δημιουργηθούν τρεις ομάδες κρούσης, με συνολικά 10 πρόσωπα που είναι σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους. Ρώτησα και έμαθα και σήμερα σας τους παρουσιάζω για να έχετε μια πλήρη εικόνα. Η μία task force έχει έδρα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο – μαζί με στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας, την Κύρα Κάπη και τους Δημήτρη Τσιόδρα και Χρήστο Ζωγράφο. Η δεύτερη ομάδα έχει ως κεντρικό παίκτη τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ενώ ο πρώτος έχει αναβαθμισμένο ρόλο καθώς συμμετέχει στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο δεύτερος κινείται μεταξύ Ηρώδου Αττικού και οδού Πειραιώς, όπου τα γραφεία της ΝΔ. Η τρίτη ομάδα απαρτίζεται από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, ενώ επικουρικά λειτουργεί για τα θέματα του τύπου ο Γιώργος Ευθυμίου.

Κατάσβεση και αποζημιώσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου όπως σας έχω πει εδώ και μέρες είναι σε κατάσταση συναγερμού και είναι όλοι σε επιφυλακή καθώς ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με μία μείζονα κρίση. Στο Μαξίμου θυμούνται πολύ ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο είχε πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος η κυβέρνηση όταν είχε καεί η Εύβοια και δεν θέλουν να επαναληφθεί το ίδιο έργο: «Όχι επανάληψη της Εύβοιας» ακούγεται. Παράλληλα, το βάρος πέφτει πρώτα να σβήσουν οι φωτιές και βεβαίως στην ταχύτερη αποκατάσταση των πληγέντων και σε γρήγορες αποζημιώσεις.

Ο Γαβριήλ με την Έφη

Να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Και επιβεβαιώθηκε αυτό που σας είπε προ καιρού, ότι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ στηρίζει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, μετά από 8 χρόνια απουσίας από τα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, ενώ είχαν ακουστεί οι πρώτοι ψίθυροι πως εμφανίστηκε προκειμένου να πάρει θέση για την επόμενη ημέρα. Τώρα όμως ήρθε η ίδια η Εφη Αχτσιόγλου να μας πει σε συνέντευξή της στο Κόντρα και στην Αναστασία Γιάμαλη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ότι συνομιλεί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η αναφορά αυτή πέρασε απαρατήρητη για τα ΜΜΕ, αλλά όχι για τους μυημένους εντός ΣΥΡΙΖΑ που το σχολίαζαν.

Η επαφή Τεμπονέρα με Ανδρουλάκη – Παπανδρέου

Προ ημερών υπήρξε επαφή του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συντονιστή της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου; Ο Διονύσης Τεμπονέρας ρωτήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ. από την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου που ήθελε να μάθει τι συζήτησαν στην τηλεφωνική επαφή που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Δ. Τεμπονέρας το επιβεβαίωσε αν και τους είπε πως ευγενικά αρνήθηκε την πρότασή τους να είναι κοινός υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα.

Μύλος για τους απόδημους

Σας έχω και άλλα συριζαϊκά παρασκήνια, καθώς προ ημερών σε συνεδρίαση της Π.Γ. καταγράφηκαν διαφωνίες για τη στάση του κόμματος επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ταχθεί υπέρ επί της αρχής και να διαφωνήσει επιμέρους. Όμως αυτή η πρόταση δεν πέρασε και επικράτησε το «όχι» σε όλα.

Καμπάνια και ντιμπέιτ

Στα τέλη Ιουλίου ξεκινά κεντρική καμπάνια από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή των μελών. Μάλιστα έγινε συνάντηση στην Κουμουνδούρου μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρουσία των δύο γραμματέων του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη. Εκεί αποφάσισαν να γίνει debate μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πότε; Κατά πάσα πιθανότητα μετά στις 3 Σεπτεμβρίου και το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στη συνάντηση ο Ν. Παππάς πρότεινε και δεύτερο debate πριν το συνέδριο, αλλά δεν προκρίθηκε αυτή η ιδέα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων παραμένει ανοιχτή και άρα δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι προσέλθουν να εγγραφούν ακόμη και ανήμερα της εκλογής, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σφραγίδα για την επένδυση

Μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου τίθενται σε κυκλοφορία 250 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα αλλάξουν πολύ τις συνθήκες κυκλοφορίας των πολιτών. Αυτό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Μεταφορών και Υποδομών για την ενημερωτική σύσκεψη που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, και τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο – παρουσία Άκη Σκέρτσου. Τα 250 υπερσύγχρονα αστικά λεωφορεία θα κινούνται με αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που σημαίνει πως το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα θα είναι μηδενικό. Παράλληλα, θα κινούνται αθόρυβα και θα διαθέτουν όλες τις ανέσεις – με θύρες USB ώστε να μπορεί ο επιβάτης να φορτίζει τη συσκευή του, όσο κινείται προς τον προορισμό του. Σφραγίδα για την επένδυση αποτελεί ο κινεζικός κολοσσός Yutong, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Όμιλο Κοπελούζου. Η Yutong Bus είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του είδους στον κόσμο και αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 5.000 λεωφορεία και πούλμαν Yutong, ενώ έχουν παραδοθεί ηλεκτρικά λεωφορεία της εταιρείας σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εντός του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για επιπλέον 650 λεωφορεία μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά και φυσικού αερίου) σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με τη διανομή μερισμάτων και μπόνους, επιστρέφουν στις κανονικότητα οι τράπεζες

Η φετινή χρονιά καταγράφει εντυπωσιακά στοιχεία ανόδου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, παρά την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τράπεζες, μάλιστα, όλοι εκτιμούν πως έχουν να επιδείξουν στο εγγύς μέλλον ακόμη θετικότερες προοπτικές στη βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους και στην ισχύ των fundamentals, όπως θα φανεί από τα επικείμενα αποτελέσματα των stress tests την ερχόμενη Παρασκευή, όσο και από τη δημοσίευση της λογιστικής εικόνας του β’ τριμήνου, που θα ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου. Έτσι, έχει ανοίξει μετά από πολλά χρόνια η συζήτηση για την διανομή μερισμάτων, για συναλλαγματικές αποδόσεις ων μετοχών, για μπόνους στα τραπεζικά στελέχη, για αποχώρηση του κράτους από το μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω ιδρυμάτων και για αποχώρηση των εκπροσώπων του Δημοσίου από τα διοικητικά τους συμβούλια. Προπομπός των όσων θα ακολουθήσουν ήταν η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank, που αποφάσισε να υποβάλλει αίτημα προς τον SSM για τη διανομή μερίσματος από το 2024, κίνηση στην οποία θα προβούν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Νέα επεισόδια με τις τράπεζες στο θρίλερ της Avramar

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δάνεια των 450 εκατομμυρίων της Avramar. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι εκτός από το ότι οι μεγάλοι μέτοχοι της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών έχουν δηλώσει ότι δεν βάζουν ούτε ευρώ για τη ρευστότητα της εταιρείας, έχουν δηλώσει και στις τράπεζες ότι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ από τα δυσθεώρητα δανειακά ανοίγματα που έχουν δημιουργήσει μέσω της επιχείρησης. Τα δάνεια βρίσκονται στο κατώφλι του να καταστούν «κόκκινα» και αυτή την περίοδο η διοίκηση της Avramar συζητάει με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη ενδιάμεση χρηματοδότηση για ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων, η οποία θα της δώσει τις απαιτούμενες ανάσες. Τι έρχεται μετά; Οι τράπεζες προφανώς έχουν ζητήσει εξασφαλίσεις και σε αυτή την περίπτωση ελλείψει άλλων σοβαρών περιουσιακών στοιχείων, θα κρατήσουν ενέχυρο τις μετοχές της Avramar. Στον επόμενο βήμα χτυπάει το «καμπανάκι» για την εύρεση αγοραστή για την εταιρεία. Οι εξελίξεις είναι διαρκείς και καταιγιστικές και εγώ θα είμαι εδώ για να σας τις μεταφέρω όταν αυτές συμβαίνουν.

Τελειώνει η περιπέτεια στην προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ

Αν όλα πάνε καλά, από Σεπτέμβριο και εκτός άλλου απροόπτου θα ξεκινήσουν τα έργα στην πολυσυζητημένη προβλήτα του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά όπου ανάδοχος είναι η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ. Το έργο έχει περάσει από πολλά διαφορετικά κύματα, φτάνοντας έως και την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση. Για το συγκεκριμένο έργο η ΤΕΚΑΛ είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος τον Φεβρουάριο του 2020. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 15 Μαρτίου του 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας ερχόταν να ακυρώσει το πλαίσιο έγκρισης του master plan που είχε καταρτίσει ο ΟΛΠ για τις υποχρεωτικής επενδύσεις, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης για το λιμάνι του Πειραιά προς την Cosco Group Limited, η οποία είχε υπογραφεί το 2016. Το Επικρατείας τότε έκρινε ότι οι πράξεις έγκρισης του master plan ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων (μειοψήφησαν επτά μέλη του δικαστηρίου). Αυτή τη στιγμή τα πάντα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και αφού κατατεθούν τα απαιτούμενα όπως η νέα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η κυκλοφοριακή μελέτη, θα βγουν οι άδειες και θα ξεκινήσει το έργο. Μου λένε το συντομότερο. Μένει να αποδειχθεί.

Τρίβουν τα χέρια τους στην Ideal

Παπακωνσταντίνου, Γερμανός, Κάτσος και Δαυίδ τρίβουν τα χέρια τους όπως μαθαίνω από τις επιδόσεις και τις αποδόσεις που φέρνουν τα καταστήματα Attica στον όμιλο Ideal Holdings, όπου όλοι τους συμμετέχουν μετοχικά. Το πιο γνωστό και εμβληματικό πολυκατάστημα στην αγορά, που εξαγοράστηκε πριν από έναν και κάτι μήνα από την Ideal Holdings των παραπάνω μετόχων, πηγαίνει εξαιρετικά. Κάθε χρόνο και καλύτερα θα μπορούσε να πει κανείς. Συνδυαζόμενο με την ούτως ή άλλως θετική πορεία που παρουσιάζει το λιανεμπόριο στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Με βάση τις προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τις επιδόσεις των Attica τα επόμενα χρόνια, ο κύκλος εργασιών του 2023 αναμένεται να αγγίξει τα 209,7 εκατ. ευρώ με EBITDA 23,5 εκατ. ευρώ, του 2024 τα 220,2 εκατ. ευρώ με EBITDA 24,5 εκατ. ευρώ, του 2025 τα 226,8 εκατ. ευρώ με EBITDA 25,5 εκατ. ευρώ, του 2026 τα 233,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 26,5 εκατ. ευρώ και του 2027 τα 240,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ.

Ανακωχή για Nova – Mega;

Αυτό που μου λένε άνθρωποι τη τηλεοπτικής και όχι μόνο αγοράς, είναι ότι έχει ζητηθεί άτυπα η ανακωχή από κυβερνητικά στελέχη σε Μαρινάκη – Σταθόπουλο, δηλαδή σε Alter Ego και BC Partners να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να τα βρουν το συντομότερο. Η κόντρα που ξέσπασε για τη συμμετοχή και τους όρους αυτής στην πλατφόρμα της Nova για το Mega της Alter Ego και του Βαγγέλη Μαρινάκη, αποτέλεσε casus belli για τους δύο άνδρες, ενώ στο χορό μπήκε λίγο μετά και ο Θοδωρής Κυριακού με τον ANT1 με την προοπτική να αποχωρήσει και αυτός από την πλατφόρμα.

Προ των πυλών το deal Βαρδινογιάννη με τον Στέγγο

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την κοινή συμμετοχή τους στην εταιρεία Luxury Life IKE, η οποία αξιοποιεί τουριστικά ακίνητα και λοιπά καταλύματα, βρίσκεται η εταιρεία συμφερόντων του Παύλου Βαρδινογιάννη, SFAXOil Ltd, με έδρα την Κύπρο. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά ο Βαρδινογιάννης και η οικογένεια Στέγγου που ηγείται της Τεχνικής Ολυμπιακής και σήμερα κατέχουν το 100% της Luxury Life, θα μοιράσουν τα ποσοστά τους ακριβώς στο μισό, δηλαδή 50-50, με τον Παύλο Βαρδινογιάννη και την οικογένειά του να συμπράττουν με την οικογένεια Στέγγου και την Τεχνική Ολυμπιακή.