Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε κάλεσμά της σημειώνει ότι στον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης «σημείωσαν σημαντική παρουσία και άνοδο σε όλες τις περιφέρειες σε σχέση με την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούνη του 2012», προσθέτοντας ότι «αποτελεί επίσης θετικό στοιχείο για τον λαό, η ανοδική τάση σε 214 δήμους και η είσοδος στον β’ γύρο των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Πάτρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία».

Παράλληλα, καλεί σε ενίσχυση αυτής της θετικής τάσης, με τη μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης που συμμετέχουν στον β’ γύρο και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Απευθυνόμενο σε όσους έκαναν αποχή, το ΚΚΕ τους καλεί να το ξανασκεφθούν και επισημαίνει ότι συμμετέχοντας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής «έχουν τη δυνατότητα, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους που είναι στον β’ γύρο, να στείλουν με ενεργητικό θετικό τρόπο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των αυταπατών και των ψεύτικων ελπίδων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

«Στους δήμους και τις περιφέρειες που η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμμετέχει στο β’ γύρο, καλούμε τον λαό, και όσους στήριξαν τους συνδυασμούς της να κρίνουν και να σταθούν με κριτήριο την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των υποψηφίων τους, και εκεί που αυτοί οι συνδυασμοί εμφανίζονται με επίσημη στήριξη από τα κόμματα αυτά, και εκεί που εμφανίζονται ως “ανεξάρτητοι – υπερκομματικοί”», αναφέρει το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τονίζει ότι «η καταδίκη της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο με τη μη ψήφιση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την απόρριψη της λογικής του “μικρότερου κακού” στον β’ γύρο και στις ευρωεκλογές». Προσθέτει ότι «ο λαός δεν μπορεί να σύρεται στις κάλπες με βάση αποπροσανατολιστικά διλήμματα, εκβιασμούς, την τρομοκρατία και λόγω εκλογικού νόμου για τους δύο γύρους, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί».

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δίνει προοπτική να απαλλαγεί η χώρα και ο λαός από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας και όλο το χρέος, ανατρέποντας τους ιδιοκτήτες του συσσωρευμένου πλούτου. Λαός κυρίαρχος, ικανός να αναδείξει τη δική του διακυβέρνηση, της λαϊκής εξουσίας, σημαίνει λαός ικανός να πάρει στα χέρια του, να κάνει τον πλούτο που υπάρχει λαϊκή περιουσία για την ευημερία του. Τότε γίνεται πράξη ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας υπέρ του λαού, οι σχέσεις με λαούς και χώρες με κριτήριο το αμοιβαίο συμφέρον».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η ΕΕ δεν αλλάζει προς το συμφέρον των λαών, είτε με δεξιές-κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές-αριστερές κυβερνήσεις, και τονίζει πως παρά τις όποιες διαφορές τους, τελικά συναντιούνται στον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική ανάπτυξη, «που πρώτο κριτήριο έχει το καπιταλιστικό κέρδος». «Είναι αντιλαϊκή η βάση και ο στόχος συγκρότησης της ΕΕ, γι’ αυτό αντιλαϊκή είναι η πολιτική σε όλα τα κράτη-μέλη της, από κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων» υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Στο κάλεσμα του κόμματος αναφέρεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επενδύουν ξανά στον φόβο και τον εκβιασμό ότι καταψήφισή τους θα θέσει τη χώρα σε περιπέτειες, και εγκαλούνται τα κόμματα αυτά ότι θέλουν να παγιδεύσουν τον λαό στο σημερινό δρόμο που τα επόμενα χρόνια, όπως υποστηρίζει, θα συνεχίσει τη λαϊκή χρεοκοπία και ότι ψεύδονται όταν υπόσχονται ανακούφιση μέσω της εξόδου στις αγορές, καθώς «πάλι μεγαλοεπιχειρηματίες βγαίνουν κερδισμένοι και όχι ο λαός που συνεχίζει να ματώνει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

«Στα παλιά μνημόνια διαρκείας και στους μηχανισμούς επιτήρησης θα προστεθούν καινούργια. Αυτή την αλήθεια κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επενδύει στις ψεύτικες υποσχέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, ότι ο λαός μπορεί να κερδίσει χωρίς αντίσταση, σύγκρουση με τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Προστίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διγλωσσία του εγκλωβίζει ριζοσπάστες αγωνιστές «ότι τάχα μια δυνατή ευρωπαϊκή αριστερά θα εξανθρωπίσει την ΕΕ» και επισημαίνεται ότι «ο ευρωμονόδρομος στον οποίο υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, υποταγή στον στόχο της ανταγωνιστικότητας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Γι’ αυτό ο πρόεδρός του τόνισε δημόσια ότι “η Ελλάδα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι αυτό δεν αμφισβητείται”», σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ακόμα ότι επιδιώκει κοινωνική συναίνεση μετά τις εθνικές εκλογές και ότι μπορεί να συνεργαστεί με δυνάμεις των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αν «χειραφετηθούν» οι ηγεσίες τους.

«Έπεσε πλέον και το τελευταίο “αριστερό” φύλλο συκής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν δημαγωγία τα περί ανατροπής που λέει» αναφέρει το ΚΚΕ.
«Τα κόμματα όπως η Ελιά και το Ποτάμι φτιάχνονται με τα ίδια παλιά υλικά και δηλώνουν διαθέσιμοι για συμμετοχή σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας» συμπληρώνει.

«Απομονώνουμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η εγκληματική της δράση προκύπτει από τη ναζιστική της ιδεολογία. Υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις σήμερα για να καταλάβει ο καθένας ότι είναι τσιράκια μεγαλοσυμφερόντων. Γι’ αυτό το σύστημα τους στηρίζει, για να τους αξιοποιεί σε βάρος του λαού. Στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έβαλαν μπροστά τους ναζί, τους ομοϊδεάτες της ΧΑ, για να ματοκυλίσουν τους λαούς» τονίζεται στο κάλεσμα ΚΚΕ.

Τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν αλλάζει μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει, την επόμενη μέρα ο λαός έχει ανάγκη από ισχυρό ΚΚΕ», στο κάλεσμα του κόμματος αναφέρεται ότι «αυτό θα είναι το πραγματικά νέο, οι άλλες επιλογές, ανεξάρτητα αν έχουν το σύνθημα της κυβερνητικής σταθερότητας ή της κυβερνητικής εναλλαγής είναι η μεγάλη παγίδα σήμερα».

Επίσης υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφος στο ΚΚΕ «δεν μεταλλάσσεται. Δίνει δύναμη να ριζώνει η Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώνει το εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα αντιπαλεύει αντιλαϊκά μέτρα και η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην ΕΕ και την εξουσία τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λαϊκή κοινωνική και πολιτική ανατροπή».