Σαφείς αιχμές για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας άφησε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο απερχόμενος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης. «Δεν μπορώ να φανταστώ 15.000 άκριτες απολύσεις υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανιτάκης, αφού συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία «για το καλό του τόπου» έκανε έναν απολογισμό του έργου του, αυτόν τον ένα χρόνο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική διαπραγμάτευση απέναντι στην τρόικα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποκρούσει το αίτημα να ενταχθεί σε προαπαιτούμενο η μετακίνηση 12.5000 υπαλλήλων, ενώ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή στην κινητικότητα των υπαλλήλων και όχι βιαστικές κινήσεις που θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, γιατί κάτι τέτοιο, θα καταστρέψει κάθε προσπάθεια για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Ακόμη, ο απερχόμενος υπουργός στάθηκε στο θεσμό της αξιολόγησης, για τον οποίο μπήκαν επί υπουργίας του οι βάσεις με τη μετακίνηση περίπου 2.000 υπαλλήλων σε τομείς που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες, ενώ τόνισε πως θα ήταν δυνατόν να αξιολογηθούν 650.000 υπάλληλοι με βάση την ευφυΐα τους και πως ο ίδιος πρόταξε την αξιολόγηση βάσει της αποδοτικότητας. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ευέλικτο δημόσιο τομέα απολύοντας 15.000 υπαλλήλους, χωρίς κριτήρια.

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στο έργο που έγινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσον αφορά το πειθαρχικό δίκαιο, την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στα περιγράμματα θέσεων, ένα σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, από τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τέλος, σημείωσε ότι εργάστηκε προς την αναβάθμιση των γενικών διευθυντών του υπουργείου, γιατί, όπως επεσήμανε, αυτοί είναι οι «μάνατζερ του Δημοσίου».