Η ραγδαία φάση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αυτό όμως δε χαροποιεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πρόσωπο του ευρύτερου επιτελείου για να μάθω πως αντιμετωπίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που έμαθε έμαθα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε πανηγυρική λογική. Το αντίθετο, αλλά τον προβληματίζει όλη αυτή η κατάσταση.

«Έγιναν πολύ γρήγορα όλα»

Αυτό που έμαθα από τις συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι το στοιχείο της ελαφρότητας που έχει προστεθεί με τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κάποιο νέο πολιτικό δεδομένο για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Εξάλλου, η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ούτως ή άλλως καταγεγραμμένη, όπως λένε και συμπληρώνουν πως οι εξελίξεις έχουν απλώς προσδώσει ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, μόνο όμως ως προς τα επεισόδια που εκτυλίσσονται. «Δεν περιμέναμε να εξελιχθούν όλα τόσο γρήγορα» μου είπαν με έμφαση.

Προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο

«Και από εδώ και πέρα τι γίνεται για εσάς;», ρώτησα, ενώ εκεί έμαθα και τη δημοσκόπηση που προβλήθηκε το βράδυ στο Star της GPO που έδειχνε περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή μια πολύ μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ. «Αυτή η κατάσταση πρέπει να μας προβληματίσει γιατί μπορεί να ενισχύσει τον εφησυχασμό», μου εξήγησαν και μου είπαν πως αυτό που διαμηνύουν στα στελέχη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο που απασχολεί την κυβέρνηση. Αντιθέτως -και στον απόηχο των μηνυμάτων που δόθηκαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές- προτεραιότητα είναι το κυβερνητικό έργο και η υλοποίηση των όσων εκκρεμούν, καθυστερούν και καρκινοβατούν.

Οι πονοκέφαλοι

Υπό αυτό το πρίσμα, ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει και είναι η ακρίβεια, Τα μέτρα που λαμβάνονται προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση στους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ το πρόβλημα αγγίζει πλέον και την μεσαία τάξη. Η αγωνία ως προς αυτά είναι μεγάλη και εντείνεται ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των κινδύνων εκρηκτικών αυξήσεων στα καύσιμα και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την απειλή μίας διεθνούς ύφεσης, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία.

Συνεχίζεται το «ράλι» της αγοράς αυτοκινήτων

Την ίδια ώρα, βέβαια και παρά την επικρατούσα ακρίβεια, το «ράλι» πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα συνεχίζεται. Και αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων, τα οποία δείχνουν ότι η αγορά είναι πάνω με 26% σε ταξινομήσεις φέτος στους μήνες Ιανουάριο-Σεπτέμβριο και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Για να σας δώσω μάλιστα και την ακριβή εικόνα αυτό που έχω στα υπόψη μου είναι ότι στο εννεάμηνο που σας προανέφερα οι ταξινομήσεις ανήλθαν σε 104.510 από 82.936 το 2022. Τα σκήπτρα διατηρεί η Toyota που έχει την πρώτη θέση της αγοράς και ακολουθεί η Opel και αμέσως μετά η Peugeot.

Ένα όνομα για τη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας

Χθες σας έλεγα πως ένας πετυχημένος κύκλος κλείνει καθώς προετοιμάζεται από τον πρωθυπουργό η αλλαγή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μια θέση κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2021 ο Παύλος Μαρινάκης, έχοντας επωμιστεί όμως και τα αυξημένα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου φέρουν το επόμενο πρόσωπο να είναι γυναίκα και μέσα στα ονόματα που θεωρούνται φαβορί είναι κι αυτό της πολύπειρης Ζέττας Μακρή. Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατάγεται από την πολύπαθη Θεσσαλία και εκλέγεται εδώ και 23 χρόνια στο νομό Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση το πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο θα είναι αμιγώς πολιτικό καθώς θα πρέπει να κινήσει τον κομματικό μηχανισμό ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024.

Κινητικότητα προς τα αριστερά

Χαμός γινόταν χθες στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στο πρώτο έγινε συζήτηση καθώς προετοίμαζαν την διαδικτυακή σύναξη που έγινε χθες το απόγευμα με στελέχη από όλη την Ελλάδα. Ακούστηκαν πολλά αρνητικά για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά η γενική γραμμή δεν ήταν της αποχώρησης με βάση τα σημερινά δεδομένα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου πήγαν πολλά στελέχη, ακόμα και ο «διαγραφείς» από τον Κασσελάκη, Δημήτρης Βίτσας για να συζητήσουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα. Η απόφαση είναι οριστική: έξοδος συντεταγμένη και όπως κατάλαβα από όσα μου είπαν, αυτό θα γίνει αφού μιλήσουν στην Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου.

Δύσκολη εξίσωση, αμφίρροπη μάχη

Θα επαναλάβω κάτι που έγραψα χθες, όμως. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση οι διαγραφές στο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά ο Στέφανος Τζουμάκας και εν συνεχεία οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας προτάθηκαν από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να διαγραφούν, κάτι που θα αποφασιστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Και για να γίνει αυτό, πρέπει η πρόταση να επικυρωθεί από τα 2/3 των (15) μελών. Τα έχει τα μέλη ο Κασσελάκης; Δύσκολη εξίσωση, μου λένε. Κι όλα αυτά, ενώ το κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση χάνοντας συνεχώς δυνάμεις.

Σύναξη τιμώντας τη Φώφη

Όλες οι γενιές μαζεύτηκαν χθες στο Α’ Νεκροταφείο για να τιμήσουν την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Εκεί μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα της πολιτικού που διετέλεσε πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο νυν πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος, πήγαν κι άφησαν ένα λουλούδι στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Και όπως έμαθα είχαν και την ευκαιρία να συνομιλήσουν λίγο για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Το εμβληματικό έργο του Ομίλου Κοπελούζου

Ένα έργο που αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, εισάγοντας τη χώρα σε μια νέα, πράσινη εποχή, προτάθηκε να ενταχθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY» είναι πολλά. Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, μεταξύ άλλων θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, θα έχει αποφασιστικής σημασίας συμβολή στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία. Η λίστα αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός του προσεχούς διμήνου.

Τι φέρνει για τη ΔΕΗ η εξαγορά στη Ρουμανία

Χθες έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη της κίνηση στο εξωτερικό.Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή; Επί της ουσίας η εξαγορά αντιπροσωπεύει ένα γεγονός μετασχηματισμού για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ αλλά και σημαντικών επιχειρήσεων διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία. Η Enel Romania είναι βασικός παίκτης στη ρουμανική αγορά ενέργειας. Είναι το νούμερο 1 στις ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW στα σκαριά, που φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της ΔΕΗ. Στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η εταιρεία έχει πάνω από 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, της σημαντικότερης μακράν περιφέρειας της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χιλιόμετρα δικτύου και έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ αριθμεί σήμερα συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) αυξάνεται περίπου στα 4,4 GW.

Το Δεκέμβριο κλείνει το deal για το Smart Park

Mαθαίνω ότι τον προσεχή Δεκέμβριο θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την εξαγορά του Smart Park από τον όμιλο Φουρλή και την θυγατρική του Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται στη θέση Γυαλού εντός του επιχειρηματικού πάρκου «Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος», στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε μια επιφάνεια περίπου 91 χιλ. τ.μ. Το τίμημα έχει προσωρινά οριστεί σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. με ημερομηνία 31 Αυγούστου του 2023, σε 93 εκατ. ευρώ.

Σε δύσκολα μονοπάτια ο Τσάνταλης

Σοβαρές είναι οι εξελίξεις που σχετίζονται με το ιστορικό Κτήμα Τσάνταλη. Η ιστορική εταιρεία παραγωγής κρασιού που κάποτε μεσουρανούσε, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια έρμαιο των χρεών που ταλανίζουν την εύρυθμη λειτουργία της. Για να σας δώσω την εικόνα, αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με χρέη από δάνεια που αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά της χρέη εάν συνυπολογιστούν τα δάνεια, οι εργοδοτικές εισφορές και οι λοιπές οφειλές προς το δημόσιο, αγγίζουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που σχετίζονται με το καθεστώς λειτουργίας της. Είτε αρνητικές, είτε θετικές.

Ποιος απέκτησε τα ιστορικά Αηδονάκια στο Μαρούσι

Το οικόπεδο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το ιστορικό λούνα παρκ, Αηδονάκια στο Μαρούσι, στον κυκλικό κόμβο της Κηφισίας, απέκτησε όπως μαθαίνω η Prodea. Μαζί με το ακίνητο που ήδη είχε αποκτήσει και στο οποίο στεγάζονταν οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», θα ενώσει τα δύο οικόπεδα και θα φτιάξει ένα κτίριο γραφείων 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Τέλος εποχής για το ιστορικό λούνα παρκ που πολλοί από εμάς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στη θέση του οποίου θα έρθει ένα ακόμα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα γραφείων, τα οποία είναι εξόχως περιζήτητα τον τελευταίο καιρό στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας.