Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όσα συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Όλα τρέχουν με ταχύτητα φωτός και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια κρίση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε ένα μόλις μήνα προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, αν και όλοι ενδιαφέρονται για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι δεν κάνει πίσω. Θα το πάει μέχρι τέλους και πλέον παίρνουν θέσεις μάχης και οι «φρουροί» του νέου προέδρου. Χθες έγινε μια μεγάλη σύναξη στενών συνεργατών του και προσώπων του νέου προεδρικού κύκλου, όπου αποφασίστηκε πως δεν πρέπει να κάνει πίσω.

Ηγετική πυγμή

Μάλιστα σε αυτή τη σύναξη, όπου φέρεται να συμμετείχαν Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης, κ.ά., ειπώθηκε ότι καλώς έδειξε την πόρτα της εξόδου ο Στ. Κασσελάκης σε Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, αλλά και την περασμένη Παρασκευή στον Στέφανο Τζουμάκα. Εκεί μάλιστα, επισημάνθηκε, κάτι που ασπάζεται όπως μου είπαν και ο Κασσελάκης, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και αντίθετα θα είναι πιο δυναμικός από εδώ και πέρα, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω το ηγετικό του προφίλ. «Δείχνει ηγετική πυγμή» λένε, μόνο που οι μετρήσεις που γίνονται δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση και μάλιστα στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Φεύγει ο Τσακαλώτος

Από την άλλη πλευρά οι αντιφρονούντες οργανώνονται και έμαθα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί. Δε θα περιμένει μάλλον την Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου, αν και πολλοί φίλοι του λένε να περιμένει και μετά την συνεδρίαση να κάνει το βήμα. Επ’ αυτού λένε ότι οι κινήσεις της Ομπρέλας πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και όχι ασύντακτα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χθες πήρε θέση για την παραπομπή τριών κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σημειώνοντας ότι η κουλτούρα της Αριστεράς δεν περιλαμβάνεται ο αποκεφαλισμός. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τσακαλώτος που έμαθα πως συνομίλησε και με τους τρίτους από την πρώτη στιγμή μεταμεσονύκτια.

Στο πλευρό του Κασσελάκη

Αντίθετα οι γραμματείς του κόμματος έμαθα ότι έχουν ενσωματωθεί στο νέο προεδρικό σύστημα και έχει ενδιαφέρον αυτό, καθώς η γραμματέας Ράνια Σβίγκου ήταν με τους 53 και φαίνεται πως έχει αλλάξει στρατόπεδο. Μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη που φαίνεται τώρα ότι μόνο ουδέτερος δεν ήταν στην εσωκομματική αναμέτρηση, πήραν θέση, αφού προηγουμένως συνομίλησαν με Π. Πολάκη και Γ. Τσίπρα, αλλά και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη, τον Μ. Καπνισάκη, και θέλησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας. Οι δυο γραμματείς τόνισαν, όπως έμαθα μετά από συνεννόηση με την ηγετική ομάδα, ότι ο Κασσελάκης εξελέγη με αδιαμφισβήτητο τρόπο στην ηγεσία του κόμματος. Τώρα ποιος ακούει το μήνυμά τους, όπως μου είπαν από την Ομπρέλα είναι άλλο θέμα!

Η σύναξη Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σύναξη χθες στο γραφείο του επί της οδού Μαυροκορδάτου και ο άνθρωπός μου είδε αρκετά στελέχη της Ομπρέλας να μπαίνουν στην πολυκατοικία που είναι το στρατηγείο του. Εκεί έγινε πολύωρη συζήτηση για τα επόμενα βήματα και ακούστηκαν από αρκετούς πολύ βαριές κουβέντες για τον Κασσελάκη!

Η ομάδα των τριών

Σε απόσταση δεκάδων μέτρων, σε ένα άλλο γραφείο παραπλεύρως της οδού Ακαδημίας, είχε σύναξη η Έφη Αχτσιόγλου για την οποία υπάρχουν ερωτήματα για το τι θα κάνει. Εκεί βρέθηκε με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο και αποφάσισαν να πάρουν θέση δημόσια μετά από τόσες ημέρες αφωνίας. Οι τρεις τους σε κοινή δήλωση, η οποία συμφωνήθηκε στη συνάντησή τους, όπου υπήρξε έντονη ανησυχία για τα μελλούμενα, ζητούν άμεση σύγκλιση Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση της Έφης Αχτσιόγλου επί της ουσίας μετά την ήττα της στις εκλογές. Πάντως όπως έμαθα και το ανέφερα και χθες, αλλά σήμερα το επιβεβαίωσα, θα απέχουν από τα ΜΜΕ ως την Κεντρική Επιτροπή και δε θα συμμετέχουν στο κύμα επιθέσεων εναντίον του Κασσελάκη.

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στον κακό χαμό στο ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε κάτι από τον Πάνο Σκουρλέτη που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε και την περίοδο της διακυβέρνησης και στην αντιπολίτευση ένας καλοστημένος μηχανισμός μαύρης προπαγάνδας. Και όταν αυτό επί της ουσίας το λέει ο πρώην υπουργός που διετέλεσε και γραμματέας του κόμματος έχει σημασία και ήδη από χθες υπάρχει μεγάλη επίθεση και στο παρασκήνιο εναντίον του. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, άδραξε την ευκαιρία να ζητήσει εξηγήσεις, καθώς ο Π. Σκουρλέτης, είπε ότι: «Επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου».

Ποιοι θα αποφασίσουν τις διαγραφές

Για να περάσει η εισήγηση Κασσελάκη πρέπει να υπάρχουν τα 2/3 των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας όπου εκεί μαθαίνω πως ο νέος πρόεδρος με το ζόρι έχει πλειοψηφία 1-2 ατόμων. Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής; Κοτσακάς Αντώνης, πρόεδρος και μέλη: Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχαήλ, Καπράνας Ζήσης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη και Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.

Οι αποστάσεις Κοτσακά

Αυτό όμως που συζητείται από χθες σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ενδεχόμενο να πάθει κάζο ο Στέφανος Κασσελάκης και να μην περάσει η πρότασή του για διαγραφές και το «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» να μείνει κενό γράμμα! Ο Αντώνης Κοτσακάς είπε χθες, όπως μου επεσήμαναν μιλώντας στο Action24, ότι για την έκδοση απόφασης πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής, δηλαδή 10 από τους 15. Ωστόσο, «αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη», δηλαδή η Πολιτική Γραμματεία για τους τρεις και η Κεντρική Επιτροπή για την περίπτωση του Δημήτρη Βίτσα. Για την κίνηση Κασσελάκη, ανέφερε ότι είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. «Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική κρίση» είπε και ξεκαθάρισε, ότι η κρίση αυτή δεν δεσμεύει κάποιον.

Πού είναι ο Τσίπρας

Μέσα σε αυτό το χαμό, πολλοί ζητούν παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και του επιρρίπτουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν και κυρίως γιατί δεν παρεμβαίνει να σταματήσει ο πόλεμος. Και το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον σε όλα τα πηγαδάκια πολλοί ουδέτεροι βουλευτές το λένε ανοικτά. Όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει, ένας από τους ανθρώπους που μπορεί να τον επηρεάσει, εάν βέβαια μιλήσουν, είναι ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς που επιμένει σε συνομιλητές του ότι σίγουρα θα βοηθούσε η παρέμβαση Τσίπρα, μόνο που ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος επιμένει στην ουδετερότητα!

Ο Τσίπρας, τα deals και ο αστάθμητος παράγοντας

Στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, μου μετέφερε με απόλυτη ασφάλεια ότι το τραύμα της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η οργή για αυτούς που τον πρόδωσαν συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον πρώην πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι προ της καθόδου στις εσωκομματικές εκλογές του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έφερε τα πάνω-κάτω στο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του και ενώ είχε προεξοφληθεί τότε η νίκη της Έφης Αχτσιόγλου, κάποιοι από τους πρώην στενοί συνεργάτες-σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα είχαν συνεννοηθεί με την επικείμενη πρόεδρο για τις θέσεις που θα αναλάμβαναν την επόμενη μέρα. Μεταξύ των deals που είχαν γίνει μάλιστα περιλαμβανόταν και η κάθοδος στις ευρωεκλογές της συντρόφου πρώην υπουργού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε ο Στέφανος όμως και ανέτρεψε τα σχέδια όλων.

Μονοπωλεί στο εσωτερικό της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, μπορεί στο δημόσιο λόγο τα κυβερνητικά στελέχη να μην τοποθετούνται για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα φαινόμενα διάλυσης που παρουσιάζει, εξηγώντας ότι «δεν σχολιάζουμε τα εσωκομματικά των άλλων», ωστόσο στα γαλάζια πηγαδάκια το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. «Ο Κασσελάκης κατάφερε να εκκαθαρίσει το κόμμα, κάτι που δεν έκανε ο Τσίπρας» έλεγε κομματικό στέλεχος της Πειραιώς, «η απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης μας κάνει να συναγωνιζόμαστε περισσότερο με τον ίδιο μας τον εαυτό σχολίαζε άλλος», ενώ ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα από πού εμφανίστηκε ο Στέφανος και ποιος κρύβεται από πίσω. Στην κουβέντα μπαίνει και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κεντροαριστερού πόλου με διαφορετικό brand name το οποίο στόχο θα έχει να αποτελέσει εξελικτικά το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης. Αυτό όμως που συζητούν είναι ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει πολλά «ορφανά» εκ των οποίων κάποια θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη και άλλα θα ψάξουν είτε νέα στέγη, είτε θα επιχειρήσουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ. Δεδομένου ότι σε 6 μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές επισημαίνουν στη ΝΔ ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας.

Πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο της ΝΔ

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο από τα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς μου ήρθε η πληροφορία πως αυτό θα στηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Δε θα είναι ένα ακόμη βαρετό συνέδριο αφού σε αυτό αναμένεται να εκλεγούν τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος και ήδη αρκετοί ετοιμάζονται για να πλασαριστούν ψηλά στην κατάταξη. Παράλληλα θα γίνει μια αποτίμηση του μέχρι και εκείνη τη στιγμή κυβερνητικού έργου, ενώ θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί θα προλειάνει το έδαφος για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου που θα δείξουν εν μέρει εάν η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστά εκεί γύρω στο 40% ή όχι.

Ένας επιτυχημένος κύκλος ολοκληρώνεται

Μαθαίνω πως δρομολογείται και η εκλογή του νέου Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πετυχημένος κύκλος του Παύλου Μαρινάκη φτάνει στο τέλος του και όλα συγκλίνουν πως θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα – μετά από περίπου 2,5 χρόνια. Τα καθήκοντά του κυβερνητικού εκπρόσωπου είναι πλέον αυξημένα και ο «ψηλός» θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη περισσότερα παραχωρώντας τη σκυτάλη των αρμοδιοτήτων του γραμματέα. Ένας λόγος που θα συμβεί τώρα αυτή η αλλαγή είναι επειδή έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκλογικές μάχες, τέσσερις στον αριθμό, με τον Π. Μαρινάκη, ο όποιος αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να συντονίζει με επιτυχία το μηχανισμό της ΝΔ στην ελληνική περιφέρεια.

Η Γραμμή 4 του Μετρό

Η εύρεση προσωπικού αλλά και η απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών, είναι τα δύο σκόπελοι που καλείται να ξεπεράσει η Αττικό Μετρό για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό. Αυτό μαθαίνω από πηγές της εταιρείας με τις οποίες ήρθα σε επικοινωνία. Θα σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι με απόφαση που υπέγραψε ο τότε υπηρεσιακός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Γκόλιας, το υπουργείο έκανε δεκτή ένσταση που είχε καταθέσει η ανάδοχος κοινοπραξία του κυρίως έργου ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A. σε απόφαση για προηγούμενη παράταση, ζητώντας να δοθεί επιπλέον παράταση ως τον Νοέμβριο για την έναρξη της κατασκευής της σήραγγας και με τους δύο μετροπόντικες.

Τι γίνεται με τα Max Perry;

Ακούγεται ότι ο Δημήτρης Κυπαρισσάκης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων και πώλησης προϊόντων σοκολάτας, Max Perry, δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πορεία της επιχείρησής του. Η πολλά υποσχόμενη εταιρεία που ξεκίνησε κάνοντας το «μπαμ» στην αγορά, πριν από μερικά χρόνια, φαίνεται ότι δεν έχει ανάλογη πορεία. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον πολύ μεγάλος και την ίδια στιγμή ακούω ότι αρκετά από τα καταστήματά της έχουν κλείσει. Για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Trade Estates

Τρέχουν με ταχύ ρυθμό οι εξελίξεις για την είσοδο της Trade Estates του Φουρλή στο Χρηματιστήριο. Μόλις χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας ακινήτων, ενώ την Πέμπτη τα στελέχη της πρόκειται να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για το δια ταύτα της συγκεκριμένης εξέλιξης. Μου λένε ότι τα πάντα πλέον είναι θέμα λίγων εβδομάδων, προκειμένου μία ακόμα επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων να εισάγει της μετοχές της στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα σας ενημερώσω σύντομα για τα περαιτέρω.

Το νέο εγχείρημα του κρεωπόλη – dj, Στράτου Δρακούλη

Τον γνωστό κρεοπώλη και dj, Στράτο Δρακούλη θα τον θυμάστε αρκετοί. Είναι εκείνος που δημιούργησε ένα αρκετά διαφοροποιημένο τύπο κρεοπωλείου στη Βούλα πριν από μερικά χρόνια. Αργότερα συνεργάστηκε με μία ομάδα επενδυτών από τον Λίβανο, με τους οποίους η συνεργασία δεν έληξε και με τον καλύτερο τρόπο. Ξέρω μάλιστα από αρκετά αξιόπιστες πηγές ότι οι Λιβανέζοι πήραν από τον Δρακούλη το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Κορωπί. Πρόσφατα ο Δρακούλης έκανε καινούργιο εργοστάσιο στην ίδια περιοχή, ενώ μόλις χθες έμαθα ότι δημιούργησε και μία νέα εταιρεία με την ονομασία Drakoulis Meat Μονοπρόσωπη Α.Ε. με τον ίδιο να εμφανίζεται ως αποκλειστικός μέτοχος.

Οι πρώτοι όροφοι στο Ελληνικό

Έως το τέλος του 2023 θα είναι εμφανείς οι πρώτοι όροφοι στο Ελληνικό, όπως έλεγε άνθρωπος κοντά στο έργο. Μάλιστα αυτό που προβλέπεται μεταξύ άλλων είναι η ανέγερση των πρώτων ορόφων του πύργου κατοικιών Riviera Tower που κατασκευάζουν Ιντρακάτ και Bouygues στον Άγιο Κοσμά. Ταυτόχρονα όμως θα είναι εμφανείς και οι πρώτοι όροφοι των κατοικιών condos που θα αποτελέσουν ένα μέρος της οικιστικής ανάπτυξης εντός του εμβληματικού έργου Lamda Development. Τα έργα τρέχουν κόντρα σε κάποιους δύσπιστους που υποστήριζαν το αντίθετο. Και σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης επένδυσης θα είναι ορατά σε όλους εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.