Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες είχε πει την περασμένη Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεν είχε άδικο. Η ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες ενισχύουν την εκτίμηση ό,τι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα το απόγευμα της Παρασκευής από τον Στέφανο Κασσελάκη με την φράση, «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» -αν και τυπικά πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για να τον διαγράψει και απαιτείται πλειοψηφία 2/3 – για τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της ίδιας μέρας- έφερε την πρώτη μεγάλη σύγκρουση από την ημέρα της εκλογής του.

Τι ενόχλησε την ηγεσία

«Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν μια φράση του Τζουμάκα που ενόχλησε την ηγετική ομάδα. Μια φράση που είχε πει κατά καιρούς ο Στέφανος Τζουμάκας τόσο σε ΜΜΕ όσο και στην Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Τετάρτη. Μόνο που αυτή η φράση ήρθε λίγες ημέρες μετά το «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Κασσελάκης προς βουλευτές και στελέχη για να μην δημιουργούν πρόβλημα με τις δηλώσεις και την στάση τους στην εικόνα του κόμματος. Και δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Τζουμάκα, αλλά ήρθε λίγο αργότερα και η προτροπή της ηγεσίας μέσω διαρροών για έξοδο και του Νίκου Φίλη και όσων άλλων διαφωνούν από το κόμμα. Ο Φίλης που επικρίνει με δριμύτητα τον Κασσελάκη στήριξε δημόσια τον Τζουμάκα και ζήτησε να πράξουν το ίδιο και άλλοι.

Το χάσμα μεγαλώνει

Είναι σαφές, ότι το χάσμα μεγαλώνει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καμία πλευρά, τόσο η προεδρική όσο και μεγάλο κομμάτι της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης δε δείχνει διάθεση, όχι συμπόρευσης αλλά ούτε καν τυπικής συγκατοίκησης με κάποιους όρους. Συμβιβασμός εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και αυτό που απομένει, καθώς και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί του αλλά είναι στη γραμμή «έως εδώ, φθάνει», αλλά ούτε και άλλα στελέχη είναι διατεθειμένα να τον αποδεχθούν ως πρόεδρο, είναι πότε θα γίνει η ρήξη και η διάσπαση. Τον όρο διάσπαση δεν τον αποδέχεται η ηγετική ομάδα, καθώς είναι δύσκολο θεωρούν να υπάρξει μαζική αποχώρηση στελεχών. Αυτό έγινε το 2015 με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά εξαϋλώθηκε εκλογικά η Λαϊκή Ενότητα και όσα σχήματα έγιναν δεν περπάτησαν.

Τι θα κάνει η νεώτερη γενιά

Επίσης, ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί, κυρίως της νεώτερης γενιάς, υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η ίδια, αλλά και μέλη της ομάδας 6+6, μεταξύ αυτών ο Νάσος Ηλιόπουλος, προτιμούν να παραμείνουν και να λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, διατυπώνοντας τις διαφωνίες τους στα όργανα και αναμένοντας τις εξελίξεις.

Ψυχραιμία ζητούν άλλοι

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και αρκετοί, ζητούν ψυχραιμία, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας στις συνομιλίες του με στελέχη. Μπορεί να υπάρξει; Δύσκολο. Η Κουμουνδούρου έστειλε σαφές μήνυμα και προς τον Ν. Φίλη και σε άλλους: «Η επίκληση του Νίκου Φίλη, ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Ν. Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στ. Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός του Φίλη για απαράδεκτη ενέργεια που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές του προς τον Στέφανο Κασσελάκη ότι και το καταστατικό δεν γνωρίζει ούτε και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Ο ίδιος ο Τζουμάκας ήταν λάβρος κατά του νέου αρχηγού, μίλησε για δημοκρατική εκτροπή και αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου που ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον του, όπως ανέφερε, διοικητικά παρά τις έντονες πολιτικές τους συγκρούσεις.

Το μέτωπο κατά Κασσελάκη

Η διαγραφή Τζουμάκα έδωσε την ευκαιρία και σε άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βγουν μπροστά και να καταδικάσουν την στάση του Στ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες, όντως θα είναι κρίσιμες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος που συντάχθηκε προεκλογικά με την Έφη Αχτσιόγλου και είχε κεντρικό ρόλο στην χάραξη στρατηγικής, μίλησε για αντικαταστατική διαγραφή Τζουμάκα. Δεν έκρινε τις δηλώσεις του για τις οποίες είπε πως έπρεπε να έχουν λόγο τα όργανα του κόμματος, αλλά έθεσε ένα ευρύτερο ζήτημα με την εξής σημείωση: «Η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας».

Αποχωρούν οι 53;

Πολλοί από τους 53 ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και ένας εκ των κορυφαίων στελεχών τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αιχμηρό και με δόση ειρωνείας σχόλιο, δείχνοντας ότι διέβη τον Ρουβίκωνα και αυτός! «Υπάρχει το θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Υπάρχει επίσης η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό». Πιο αιχμηρός όμως ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης που είπε ότι ο Κασσελάκης αντί να είναι ενωτικός, εγκαλεί στελέχη που έφεραν τη νίκη στην Αριστερά. Παράλληλα υποστήριξε πως ο Στ. Τζουμάκας δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στ. Κασσελάκης δεν ξέρει το καταστατικό και μίλησε για την Επιτροπή Δεοντολογίας που πρέπει να αποφασίσει. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ένα μέτωπο υποστηρικτικό και λογικό είναι για τον Στέφανο Κασσελάκη από πρόσωπα που είναι κοντά του, όπως ο Παύλος Πολάκης που ανέφερε και έδειξε ότι οι εισηγήσεις είναι στην κατεύθυνση πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή: «Ηρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν, αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάντο εκτός κόμματος!». Ο Ευάγγελος Αποστολάκης που είναι επίσης πολύ κοντά στον Στ. Κασσελάκη είπε για μια φουρτούνα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την ξεπεράσει.

Το ορόσημο της 11ης και 12ης Νοεμβρίου

Υπάρχουν και στελέχη που είναι αρκετά προβληματισμένα με όσα βλέπουν. Π.χ. ο Χρήστος Σπίρτζης που διαφώνησε και με τα λεγόμενα του Τζουμάκα εξέφρασε την διαφωνία του και με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τον Στ. Κασσελάκη. Το κλίμα είναι εκρηκτικό και το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι κινήσεις που θα επισημοποιήσουν την διάσπαση. Είναι ζήτημα εβδομάδων με ορόσημο την Κεντρική Επιτροπή της 11ης και 12ης Νοεμβρίου. Και το κλειδί είναι σε μια φράση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των προσώπων της νέας ηγετικής ομάδας που λέει πολλά: «Ο Στ. Κασσελάκης είναι φίλος μου, αλλά μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, τα πράγματα ξέφυγαν λίγο. Υπάρχει κρίση».

Με κουστούμι νεοφιλελεύθερο στα 25!

Το δημοσίευμα του Δημήτρη Ψαρά στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σάββατο για παλιά κείμενα προ 12 ετών του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε μεγάλο χαμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της διαγραφής Τζουμάκα. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είναι πλέον πολλές και αρνητικές, εμφανίστηκε ο ίδιος ο Στ. Κασελάκης και επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα λέγοντας: «Ο 24χρονος Στέφανος ίσως να μην ψήφιζε για τον 35χρονο Στέφανο». Και μάλιστα ζήτησε να μην ασχολούνται επί της ουσίας με όσα είχε γράψει στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου επί της ουσίας φορούσε νεοφιλελεύθερο κουστούμι και ζητούσε μειώσεις μισθών και απολύσεις. Υπήρξε όπως έμαθα άμεσα επαφή με την Αθήνα και τους συνεργάτες του και συμφωνήθηκε να βγει σε ελληνόφωνο ΜΜΕ της Νέας Υόρκης όπου θα εξηγούσε τις θέσεις του, εκ των οποίων μία ήταν, ότι δε θυμάται αυτά τα άρθρα και επιχειρηματολόγησε με γνώμονα την δύσκολη προσωπική του περίοδο εκείνη την στιγμή.

Ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Σας είχα πει για την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η συνάντηση πρέπει να γίνει και θα γίνει, διότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ισραηλινή πλευρά. Και αυτό θα γίνει σαφές στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή. Να σας πω ότι χθες επισκέφτηκε το Ισραήλ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ την Τρίτη αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα έκρηξη στην Μέση Ανατολή και μάλιστα με τη δική της δύναμη, είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και το δυτικότερο σημείο ειρήνης» είναι η άποψη του Πρωθυπουργού.

Ο Τασούλας και οι συμβουλές του Μάντη

Τη συλλογή των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής και την υπουργό Πολιτισμού. Οι ερωτήσεις των προσκυνητών που ζητούσαν χρησμό από το μαντείο της Δωδώνης χαράσσονταν επάνω σε ορθογώνια λεπτά φύλλα (ελάσματα) από μολύβι. Εκατοντάδες από αυτά βρέθηκαν στις ανασκαφές του ιερού της Δωδώνης, ενώ σημαντική ελληνική κατάκτηση είναι το γεγονός ότι εγγράφηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της Unesco. Όπως είχε σταθεί και κοιτούσε τα αιτήματα που ήταν χαραγμένα ο πρωθυπουργός γύρισε προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα και του είπε γελώντας: «ευρέθη ένα έλασμα που ο ερωτών έλεγε: «θα εκλεγώ πρόεδρος της βουλής ή ευρωβουλευτής;» και το μαντείο απάντησε: «το πρώτο!». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντυπωσιάστηκε και με το γεγονός ότι πολλές ερωτήσεις ζητούσαν εμπορικές ή οικονομικές συμβουλές , επισημαίνοντας ότι οι ίδιες αγωνίες που υπάρχουν και σήμερα, απασχολούσαν τους πολίτες και την περίοδο από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ!

Πόσα θα παίρνει όποιος καρφώνει επιχειρήσεις με αποδείξεις «μαϊμού»

Πολύ σοβαρά έχει πάρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης την πάταξη της φοροδιαφυγής και σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε αυτό θα προβλέπεται μεταξύ άλλων ειδική διάταξη που θα αμείβει όσους καταγγέλλουν στην εφορία πλαστές αποδείξεις, μέσω της εφαρμογής appodixi που ήδη λειτουργεί και που μπορεί να κατεβάσει ο καθένας στο κινητό του. Η αμοιβή αυτού που καταγγέλλει μαϊμού αποδείξεις θα ορίζεται ως ποσοστό της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται, βάσει ενός πολλαπλασιαστή. Το μικρότερο ποσό που θα μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος εάν «καρφώσει» μια επιχείρηση θα είναι τα 100 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορεί να αποκομίσει όμως, δε θα μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Κινητικότητα στον Μπουτάρη

Ακούω ότι μετά την εξαγορά του Μπουτάρη αναμένονται εξελίξεις που σχετίζονται με συμμετοχή του οινοποιητικού ομίλου και το Κτήμα Μάτσα, το οποίο έχει στην ιδιοκτησία του. Θυμίζω εδώ ότι τον Μπουτάρη εξαγόρασαν οι Ελληνοσουηδοί αδελφοί Γεωργιάδη και λίγο αργότερα μπήκε στο σχήμα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι πιθανότατα σύντομα θα έχουμε νέα για το οινοποιείο Μάτσα, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταλήξει σε παίκτη από την εγχώρια αγορά. Σύντομα θα έχω να σας πω αρκετά περισσότερα.

«Καλοβλέπουν» τη Σχολή Μωραΐτη

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ένα από τα πιο ιστορικά και αναγνωρισμένα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Με τζίρο λίγο πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ στη χρήση 2021/2022 και καθαρά κέρδη 1,15 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς ενδιαφερόμενους. Αυτό που πληροφορούμαι από καλά ενημερωμένες πηγές, είναι ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που θα αφορούν στην εξαγορά του. Ο κλάδος της εκπαίδευσης τελευταία παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι το fund BC Partners εξαγόρασε πρόσφατα το ΙΕΚ Ακμή, που δραστηριοποιείται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ταυτόχρονα και η Sterner Stenhus μέσω της Premia που έχει αποκτήσει το κτίριο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ψάχνει αυτή την περίοδο να εξαγοράσει σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα.

Ακριβαίνει κι άλλο η αγορά κατοικίας για τους Έλληνες

Όλο και ακριβότερη και ταυτόχρονα δυσκολότερη γίνεται η απόκτηση ενός διαμερίσματος για τον μέσο Έλληνα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Aκινήτων της Geoaxis, μεταξύ του 3ου τριμήνου 2023 και του 3ου τριμήνου 2022 καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 14,92% για τα νεόδμητα και 13,81% για τα παλαιότερα διαμερίσματα. Η σημαντική άνοδος των αξιών εξηγείται από το γεγονός της μεγάλης μείωσης της προσφοράς ελέω εξαιρετικής τουριστικής σεζόν και Airbnb. Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο της Geoaxis επικεντρώνει σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής που θεωρούνται πιο «λαϊκού» προφίλ. Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα, μέσης επιφανείας 95 τ.μ. διάμεσης ηλικίας μόλις 2 ετών και 1ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (4.048 ευρώ/τμ από 3.565 ευρώ/τμ, με ετήσια άνοδο 13,55%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (3.400 ευρώ/τμ από 2.950 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 15,25%), στο Μαρούσι (3.304 ευρώ/τμ από 2.856 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 15,69%), στους Αμπελόκηπους (2.795 ευρώ/τμ από 2.500 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 11,80%) και τέλος στο Περιστέρι (2.401 ευρώ/τμ από 2.029 ευρώ/τμ με ετήσια άνοδο 18.33%).

Μεγαλώνει με 75 εκατομμύρια η Trastor

Να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο επιδιώκει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Trastor ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Η Trastor προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους. Την αύξηση καλείται πλέον να εγκρίνει και επίσημα η γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου η Trastor διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό της 53 ακίνητα, συνολικής αποτίμησης 419,2 εκατ. ευρώ,έναντι 392,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Τα κεφάλαια της νέας ΑΜΚ, μαζί με χρήση κεφαλαίων από δανεισμό θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εισηγμένης εταιρείας τουλάχιστον κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν πουλάει ο Γαλαξίας

Μία από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι και ο Γαλαξίας ή αλλιώς Πέντε Α.Ε. όπως είναι η επίσημη εταιρική ονομασία της επιχείρησης. Με περίπου 200 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είναι όπως μου λένε ιδιαίτερα δύσκολη «νύφη», η οποία παρά το γεγονός ότι έχει δεχτεί προσεγγίσεις από μεγαλύτερους παίκτες που βλέπουν την εξαγορά της ως ευκαιρία να μεγαλώσουν τα μεγέθη τους τόσο σε αριθμό καταστημάτων όσο και σε οικονομικές επιδόσεις, δεν ενδίδει. Και όπως μου λένε αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Ο Γαλαξίας που ιδρύθηκε από πέντε φίλους, συνεχίζει σήμερα να υφίσταται ως μία πολυμετοχική επιχείρηση, με μηδενικό δανεισμό που χαίρει άκρας οικονομικής υγείας. Το γεγονός βέβαια ότι από αυτήν ζουν πολλές οικογένειες που διατηρούν μετοχικό ποσοστό, κάνει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ακόμα πιο δύσκολο. Και όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, ο Γαλαξίας και οι μέτοχοί του δεν έχουν κανέναν λόγο να πουλήσουν από τη στιγμή που η αλυσίδα είναι κερδοφόρα και υγιής.