Υλικά

  • 450 γραμμάρια πέννες ολικής αλέσεως
  • 1 ματσάκι σπαράγγια μεσαίου μεγέθους, περίπου 1 κιλό
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι light τυρί κρέμα
  • 80 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά καθαρισμένη
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας

Εκτέλεση

  1. Πρώτα θα ετοιμάσετε τη σάλτσα για τα ζυμαρικά. Χτυπάτε στο μπλέντερ την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα το μείγμα από το μπλέντερ και το σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου, προσθέτοντας αλάτι, κουκουνάρι, πιπέρι, θυμάρι και τη ρίγανη.
  3. Στη συνέχεια, παίρνετε τα σπαράγγια κομμένα στη μέση και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για να σοταριστούν κι αυτά. Σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά.
  4. Προσθέτετε στη σάλτσα το κρασί και μισή κούπα νερό και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
  5. Μόλις μειωθούν τα υγρά της σάλτσας στο μισό, ρίχνετε και το τυρί ώστε να λιώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
  6. Σε αυτό το χρονικό σημείο βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Αφού τα βράσετε και τα σουρώσετε, τα ρίχνετε μέσα στη σάλτσα και ανακατεύετε.
  7. Εναλλακτικά δεν τα ρίχνετε μέσα στην σάλτσα αλλά τα επανατοποθετείτε στη κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύοντας. Με αυτό το τρόπο ρίχνετε όση σάλτσα θέλετε όταν τα σερβίρετε.
  8. Τα μακαρόνια είναι έτοιμα. Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί.