Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ώστε να ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία που έκανε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Αν και επανέλαβε την πάγια θέση του πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ανέφερε ωστόσο πως το Eurogroup θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα , να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί. Αυτό συνεπάγεται πως δεν χρειάζεται κούρεμα», τόνισε.

Για τον ESM είπε πως έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του στηρίζοντας χρηματοδοτικά τις χώρες που μπήκαν σε προγράμματα στήριξης , επεσήμανε πάντως πως τα κεφάλαια αυτά δεν χορηγούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην ίδια βάση ανέφερε πως στα πλαίσια των πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων εξετάζεται η επέκταση του ρόλου του ESM ως μηχανισμού απευθείας στήριξης τραπεζών.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε από το ίδιο βήμα ότι μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της οικονομίας δεν στηρίχθηκε στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος πρακτικώς ήταν ανύπαρκτος. Ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι εφεξής η οικονομία θα πρέπει να προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, καθώς στην αντίθετη περίπτωση αμφέβαλλε για το κατά πόσον η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να είναι διατηρήσιμη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κάλεσε δε για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας να τιμήσουν την υπόσχεση τους και αποφασίσουν μέτρα για την ανακούφιση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος.