Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kaushik Basu, ζήτησε να ληφθεί δράση για το συντονισμό της νομισματικής πολιτικής ώστε να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Kaushik Basu δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών στο πλαίσιο της G20 που συνεδριάζει στη Μόσχα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναληφθεί δράση για το θέμα, καθώς ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα αποσταθεροποιούσε την οικονομία.

Όπως είπε, παρότι ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας ύφεσης έχει μειωθεί, λόγω των μέτρων που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες για την αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους, οι πιθανότητες για μία ταχεία ανάκαμψη είναι απίθανη.

«Δε βρισκόμαστε σε ένα νομισματικό πόλεμο, αλλά θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς τα κει», δήλωσε ο Kaushik Basu που πριν την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείο οικονομικών της Ινδίας.

Πρόσθεσε δε ότι «οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αποτρέψουν (το νομισματικό πόλεμο) καθώς και τις αγορές από το να πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο συντονισμός είναι δυνατός. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι οι νομισματικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης βοήθησαν τις τοπικές οικονομίες, αλλά οι πολιτικές τους έχουν συνέπειες στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.