Η ανάδειξη του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ στην θέση του προεδρεύοντος του Eurogroup, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η υπόθεση της Κύπρου, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο 46χρονος Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας παρέλαβε τα ηνία του Eurogroup από τον κεντροδεξιό Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνκερ που από το 2005 κατείχε την θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Τον Ντάϊσελμπλουμ καταψήφισε η Ισπανία.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχισθούν και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει καταγραφεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία. «Η Ιρλανδία είναι ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα λειτουργούν», τόνισε.

Για την Ελλάδα ο Γιούνκερ Τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ελληνική πρόοδο επεσήμανε ωστόσο πως το Συμβούλιο αναμένει την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της Ελλάδος την άνοιξη.

Ο επί κεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ απεκάλυψε πως ο EFSF θα αποφασίσει και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου την εκταμίευση της δόσεως που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ θα έχουν την μορφή ομολόγων και θα χορηγηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε μετρητά και θα καλύψουν ανάγκες του Προϋπολογισμού.

Για την Κύπρο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τόνισε πως η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στα πλαίσια των υποδείξεων της τρόικα και ότι η τελική έκθεση για την χώρα θα καταρτισθεί όταν υπογραφεί Μνημόνιο, ήτοι ενδεχομένως τον Μάρτιο, μετά τις κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν τόνισαν για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM ότι υπάρχουν σύνθετα τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν και πως απομένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο Όλι Ρεν έπλεξε το εγκώμιο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ανέδειξε των ενωτικό του ρόλο στο συμβούλιο της ζώνης του ευρώ.