Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντέταξαν την άρνησή τους στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την φορολόγηση των καταθέσεων εξωτερικού και για να αποφευχθεί η απόκρυψη των αποταμιεύσεων των πολιτών κάθε χώρας σε τράπεζες του εξωτερικού, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος για τα φορολογικά Άλγκιρντας Σέμετα.

Είναι «εντελώς άδικο να προστατεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εθνικές κατακτήσεις», σχολίασε ο Σέμετα, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Σε αυτό το στάδιο δεν ζητούμε παρά μία έγκριση για διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Σέμετα δήλωσε «ενοχλημένος» από την παρεμπόδιση αυτή. «Μία τέτοια έγκριση θα μας προσέδιδε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τους κοινούς μηχανισμούς κατά της φορολογικής απάτης» και θα «επέτρεπε να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων για τα κράτη μέλη», τόνισε.

«Είναι μία θλιβερή κατάσταση για την ΕΕ η οποία δεν μπορεί να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι τολμά μία επίθεση κατά των φορολογικών παραδείσων», δήλωσε ο Σέμετα.

Το εμπόδιο που όρθωσαν η Βιέννη και το Λουξεμβούργο δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευθεί με την Ελβετία και τρίτες χώρες που χαίρουν προνομιακής φορολογικής πολιτικής εντός της ΕΕ. Και τούτο διότι αποτελεί απαραίτητο προαπαιτούμενο μία ομοφωνία στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε ζητήματα που αφορούν το φορολογικό καθεστώς.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν από το 2008 την αναθεώρηση της οδηγίας που περιλαμβάνει την φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν οι Ευρωπαίοι σε άλλα κράτη μέλη, όπως επίσης και στην Ελβετία, την Ανδόρα, ή το Μονακό. Ο λόγος που επιτάσσει την αυστηροποίηση της οδηγίας είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.